Trafik Kazaları Engellenebilir mi?
Dünyada ve özellikle de ülkemizde ciddi sayıda gerçekleşen trafik kazaları, artan nüfus sebebiyle her geçen gün daha fazla insanın ölümüne sebep olmaktadır. Peki bu trafik kazaları engellenebilir mi? gelin şimdi bu sorunun cevabını inceleyelim.
Trafik Kazaları ve Cezalar
Trafik kazaları özellikle nüfus yoğunluğu yüksek olan yerleşim alanlarında başlı başına bir problemdir. Dünya genelinde trafik kazaları önlemek ve azaltmak için trafik kurallarının uyulmasını sağlamak için para cezaları ve hapis cezaları uygulanır.
Yani çözüm olarak para cezası varsa veya hapis cezası varsa insanların kurallara uyacakları düşünülür. Peki sizce bu ne kadar gerçekçi ? Örneğin hız limitini %10 dan %30’a kadar aşmanın bedeli 235 TL’dir.
Yani insanlar yine de isterlerse bu hızı aşabilir ve trafik kazaları oluşabilir. Eğer seyir halinde cep telefonu ile görüşürseniz bunun bedeli 108 TL’dir. Kırmızı ışıkta geçerseniz ise 235 TL cezası var.
Peki bir insanın hayatını riske atmanın bedeli sizce bu kadar ucuz olmalı mı ? Yada bu tür kural dışı davranışları engelleyemez miyiz ? Teknolojimiz buna yeterli değil mi ?
Trafik Kazaları Başlıca Sebepleri
Bir projemiz var ve bu proje ile trafik kazaları minimuma inebilir. Eğer kurallara uymayı para cezalarıyla sağlayamıyorsak daha farklı bir çözüm bulmak gerekmez mi ? Öncelikle trafik kazaları ölümcül sonuçlar doğurur ve en çok yapılan hatalar da aşağıda belirtildiği gibidir.
- Hız limitini aşmak
- Kırmızı ışıkta geçmek
- Hatalı sollama yapmak
- Alkollü araç kullanmak
- Sürüş esnasında cep telefonu ile ilgilenmek
- Trafik işaretlerine uymamak
- Uykulu araç kullanmak
Sizce bu kuralların çiğnenmesinin önüne geçilemezmi ? Bence geçilebilir. Taşıt kazalarına bakıldığında trafik kazaları uçak kazalarından daha fazla olduğunu görebilirsiniz.
Uçaklarda hataları engelleyebilen uyarı sistemleri mevcut veya otomatik devreye giren özel sistemlerde kullanılmaktadır. Daha çok kişinin yaralanmasını, ölmesini ve trafik kazalarını engellemek için böyle sistemler araçlarda bulundurulmamaktadır..
Trafik Kontrol Sistemi ve Çalışma Prensibi
Şimdi size projemizden bahsedeceğim. Önce genel anlamda bu projeyi basitleştirerek size anlatmaya çalışacağım. Bir araç düşünün kullanmış olduğunuz arabayı örnek alın yada bindiğiniz dolmuşu , otobüsü , taksiyi örnek alalım. Bu araç projemizin bahsettiği modüle sahip olan bir araç olsun. Çalıştırılmaya başlandığı andan itibaren konumunu , hız bilgilerini anlık olarak bir alıcıya ( Alıcıya tekrar değineceğim ) gönderdiğini düşünün.
Yani bindiğiniz araç seyir halinde ve gittiğiniz yerleri yaptığınız hızı bir merkeze göndermektedir.
Eğer hız limit 50 km olan yerleşim yeri içerisinde aracı 60 km veya üzerinde kullanmak isterseniz modül buna izin vermeyecektir. Siz hızınızı arttırsanız bile modül önce sizi sesli olarak uyaracak ve ardından hızınızı düşürmezseniz otomatik olarak sizi kademeli bir biçimde yavaşlatarak maksimum hızınızı kurallar çerçevesinde tutacaktır.
Trafik ışıklarına 200 m kala sizi sesli olarak uyaracak ve hızlı gidiyorsanız eğer aracın hızını otomatik olarak düşürecektir. Şehirler arası bir sürüş yapıyorsanız eğer buna göre hız limitleri güncellenecek ve gerekli kurallara uyulması daha kesinlik kazandırılacaktır. Buna göre trafik kazaları minimuma inecektir.
Peki araç, hız limitlerini ve kuralları trafik işaretlerini trafik lambalarını nasıl algılayacak ? Bunun için çift yönlü bir sensöre sahip özel bir alıcı kullanılacaktır.
Örneğin her trafik lambası araca takılı bu modülle iletişim kurarak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacaktır ya da trafik lambasının az olduğu veya uzun aralıklarla olduğu yerlerde özel alıcılar sokak lambalarına monte edilebilecektir. Köprülere üst geçitlere hatta bazı yerlerde ağaçlar kullanılarak bu özel alıcılar yerleştirilecektir.
Temel amaç bu alıcının bulunduğu bölgede güncel bilgilendirmeleri araca iletmek ve araçtan anlık verileri alarak hatalı kullanımlar olduğunda bu bilgileri belirtilen en yakın Trafik Müdürlüğüne iletmektir.
Ayrıca trafik kazaları gerçekleştiği anda araçların lokasyon bilgilerini en yakın trafik merkezine ve acil servise bildirerek yaralılara daha erken müdahale edilmesini sağlamaktır.
Sonuç
Yıl genelinde toplanan tüm veriler baz alınarak ehliyet sahiplerinden belirli puan sistemine göre puan düşürülmesi hatta hata oranı yüksek olan kullanıcıların ehliyetine el koyulmasını sağlayarak potansiyel kaza riski taşıyan sürücüleri de engellemiş olacaktır.
Trafik kurallarının uyulmasında daha bir kesinlik kazandırarak trafik kazaları ile oluşan ölüm, yaralanma ve maddi hasar oluşumlarının önüne geçecek bir projedir.
Bu proje öncelikle ağır vasıtalarda , yolcu taşımacılığında yer alan otobüs servis ve taksi gibi araçlarda uygulanmalı ve ardından binek araçlara da takılması zorunlu hale getirilmelidir.
Günümüzde trafik kazaları cezalar ile durdurulamıyorsa çözüm olarak değerlendirilmeye açık bir projedir.
Bu projenin ilk prototip modülü 10 ay içerisinde gerçekleştirilip gerekli birimlerle temasa geçerek tanıtımları yapılacaktır.
Modül çok amaçlı olması düşünülmektedir yani üzerine ilave modüller de eklenerek seçenekli olarak tanıtıma çıkartılacaktır. Belki de bu projenin uygulanması ve geliştirilmesiyle bir gün trafik kazaları tamamen tarihe gömülebilir.
Şu anda kullanılan yol-harita uygulamaları (yandex, google_map, tomtom,ve benzerleri) GPS ve daha önce yüklenmiş harita bilgileri ile herhangi bir merkezle iletişime geçmeden hız sınırını aştığınız uyarısı veriyor. Yani harita bilgileri ile beraber o lokasyondaki trafik sınırlama bilgilerini belleğinde tutuyor. GPS ile yerdeğişim hızınızı kontrol ederek aracınızın hızını algılıyor ve sizi uyarıyor. Demek istediğim bu işi bir merkezle çevirim içi iletişim yaratmadan yapabilirsiniz. Tek yapılması gereken bu cihaza aracın kontrol yönetimi için ekleme yapmak. Gerektiğinde versiyon farklıllıkları belirli aralıklarla yapılan bilgi güncellemeleri ile giderilebilir. (bunun için iletişim gerekli ama iletişim hacmi düşük olur çünki güncelleme bilgileri az olur ve broadcasting ile bütün alıcılara bir kerede iletilir. p2p iletişime gerek yok!)