
TOGG için geri sayım sürerken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı elektrikli araçların şarj üniteleri ve istasyonlarıyla ilgili iki farklı standart ile ilgili detaylar belli oldu. TOGG’un elektrikli şarj istasyonları için gerekli standartlar Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlandı. “Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı” bünyesinde şarj istasyonun kurulumu için gerekli elektriksel şartlar, şarj ünitelerinin konulacağı bölgelerle ile ilgili konum bilgileri, şarj yönteminin seçimi, ünite montajıyla alakalı öneriler ve işaretleme gereklilikleri yer almaktadır.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre TOGG için gün sayılırken gerekli alt yapı çalışmaları da bakanlık tarafından yapılmaya devam ediyor.
Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması nedeniyle Türkiye’nin elektrik alt yapısının buna karşı hazırlanması gerekmektedir. Öyle ki 2030 yılına kadar TOGG da dahil olmak üzere trafikte 2 milyondan fazla elektrikli aracın olacağı ön görülmektedir. Buna bağlı olarak da halka açık olarak 250 binden fazla halka şarj istasyonuna da ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Bundan dolayı da elektrikli araç sayısı artışı ile birlikte şarj istasyonlarının da sayısında artış beklenmektedir.
Bu çerçevede de yatırım destekleri, mevzuat düzenlemeleri ve teknik standartlar gibi gerekli adımlar atılmaya başlandı. Öyle ki Bakan Varank’ın yaptığı açıklamaya göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda elektrikli araç şarj üniteleri ve istasyonları ile ilgili iki önemli standart yayımlandı.
Standartta İlkeler ve Öneriler Yer Alıyor
TSE tarafından yayınlanan Elektrikli Araç Şarj Üniteleri ve İstasyonları-Kurulum ve Güvenlik Gerekleri Standardı, şarj sistemlerinin şebekeye bağlanması için gereken elektrik tesis tasarımı, montajı, kurulumu, doğrulanması ve güvenlik gereksinimleri gibi belirli başlıkları kapsamaktadır. Ayrıca şarj metotları, konum seçimi gibi bilgiler de standart içerisinde yer almaktadır. Şarj ünitelerinin yerleştirileceği yerler ile ilgili gerekler, ilkeler ve tavsiyeler de bu standardın içerisinde yer almaktadır.
Elektrikli Araçlar için Gerekli Altyapı Çalışmaları
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın yaptığı açıklamada Türkiye’nin yerli otomobilinin test süreçlerinin planlanan takvimde ilerlediğini ve bakanlık olarak da gerekli altyapı çalışmalarının yapıldığını belirtti. Ayrıca Varank, TOGG, üretim bandından indiğinde Türkiye’nin genelinde elektrikli araç kullanımının verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için şarj alt yapısının belirli bir düzeye çıkarılması için gerekli çalışmaların devam ettiğinin de altını çizdi.