Tersine Mühendislik Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Mühendislik sektörlerinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olan tersine mühendislik kavramını bu yazımızda sizin için inceleyeceğiz.
Mühendislikte, tersine mühendislik(reverse engineering) kelimesi mevcut bir nesneyi yeniden tasarlama ve imal etme sürecini anlatmak için kullanılır. Bir mühendis sıfırdan bir nesneyi tasarlarken, tasarım için gerekli parametreleri belirler ve nesneyi meydana getiren teknik çizimleri oluşturur.
Buna karşılık, tersine mühendislikte, tasarım mühendisi mevcutta olan ürünle başlar. Daha sonra ürünün tasarım gerekliliklerine ulaşmak için tasarım sürecine ters yönde çalışır. Bu süreçte ürünün tasarım konsepti ve üretim yöntemleri hakkında bir çok bilgi elde edilir.
Tersine mühendislik süreci, ister mekanik bir bileşen, ister tüketici ürünü isterse eski bir eser olsun, öncelikle nesnenin boyut bilgileri edinerek başlar. Boyut bilgilerini elde etmenin farklı yöntemleri vardır. Ancak, son zamanlarda en popüler olanı 3 boyutlu tarayıcı sistemlerdir.
Tersine Mühendislik Nerelerde Kullanılır?
Tersine mühendislik, bir bileşenin fiziksel boyutlarının, özelliklerinin ve malzeme özelliklerinin tespit edilmesini sağlayarak mevcutta var olan bir parçanın çoğaltılmasını sağlar. Bir malzemeye bu yöntemi uygulamak için birçok neden vardır. Bunlar:
- Eski Bileşenler : Uzun zaman önce tasarlanmış ve üretilmiş birçok parçayı çoğaltmak için mevcutta 2B çizimler ya da 3D CAD verileri hemen hemen bir çoğunda yoktur. İşte burada, tersine mühendislikle, parçayı yeniden oluşturmak için gerekli bilgileri elde etmenin en kesin yöntemidir.
- Orijinal Parça Üreticisi Sorunları : Tedarikçi firma artık istediğiniz parçayı üretmiyorsa veya teknik çizimlerini kaybetmişse, Tersine Mühendislikle bu parçanın üretiminin tekrar sağlanabilmesi için ürün bilgilerini elde etmemizi sağlayacaktır.
- Ürün Geliştirme, Test ve Analiz Etme : Bir ürün hızlı bir şekilde 3D olarak modellenebilir ve model üzerinde geliştirmeler yapmak için test veya analiz edilebilir.
- Rakip Ürün Analizi : Herhangi bir rakip firmaya ait ürünler analiz edilebilir.
- Modern üretim : Eklemeli üretim gibi yöntemler tersine mühendislikten faydalanır.
- Dijital Arşivleme : Tarihi eserler 3 boyutlu tarama ile taranabilir, daha sonra tersine mühendisliği uygulayarak, ürüne gelecekte herhangi bir zarar gelmesi veya ögenin parçalarının çoğaltılması gerekmesi durumunda hazırlanmış olan CAD verileri kullanılabilir. Bu CAD verileri de dijital ortamda saklanabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi tersine mühendisliğin bir çok alanda kullanımı vardır ve bu alanlar örneklerle çoğaltılabilir. Bu yazımızda sizlere basit bir şekilde Tersine mühendislik ile ilgili bilgi vermeye çalıştık.
Kaynak : PhysicalDigital