İmalatMakine

Talaşsız İmalat Nedir? Talaşsız İmalat Yöntemleri Nelerdir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu içeriğimizde sizlere talaşsız imalat ve talaşsız imalat yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

İmalat ve imalat yöntemleri günümüzde hemen her mühendislikte gösterilen ortak bir ders. Malzeme ve metalurji mühendisliğinden, makine mühendisliğine endüstriden otomasyona her mühendisin bilmesi gereken temel bir konu. Sizlere hem imalat kavramını açıklamak hem de imalat yöntemlerinin ana hatları hakkında bilgi olmanızı sağlamak için talaşsız imalatın temellerini anlattık…

Talaşsız İmalat Nedir?

Talaşsız imalat birçok sektörde kullanılan verimliliği oldukça yüksek bir üretim yöntemi. Bu yöntem gerekli hammaddenin tamamını kullanarak verilen malzemeyi şekillendirmeyi hedefler. İmalat yöntemlerini basitçe özetleyecek olursak talaşlı üretim, maddeyi üretim sırasında talaş çıkaracak şekilde üretmeye talaşsız üretim ise hammaddenin kütlesini etkilemeden üretmeye denir. Bu sebeple plastik gibi kalıp ile şekillendirilebilen malzemeler genellikle talaşsız imalat kullanılarak imal edilir.

Talaşsız İmalat Yöntemleri Nelerdir?

Talaşsız imalat yöntemleri talaşlı imalata göre sayıca az ancak verim hammadde verimi açısından fazladır. Üretüm yapılan çoğu sektörde karşımıza çıkan bu talaşsız imalat yöntemlerini 5 ana grupta toplamak mümkündür. Bu gruplar;

Döküm

Döküm

Bir kalıp kullanılarak ergitilmiş malzemenin şekillendirilme işlemine denir. Bu talaşsız üretim yönteminde bazen kum kalıp gibi elde edilen kalıplar bazen de özel bilgisayar programlarıyla tasarlanıp hazırlanan metal kalıplar kullanılır. Parçaya özel kalıplar hazırlandıktan sonra kullanılacak hammadde ya da yarı mamul eritilir ve kalıba dökülür. İşlem sonrasında kalıptan çıkartılan ürün döküm yöntemiyle elde edilmiş sayılır.

Kaynak Kullanarak Birleştirme

Talaşsız imalatta, puntolama işleminden plazma kaynağa birçok farklı kaynak yöntemi kullanılır. Tüm bu kaynak yöntemleri temelde ısı ve basınç kullanarak iki maddenin birleştirilmesine yarar. Herhangi bir atık çıkarmadan yapılan kaynak kullanarak birleştirme işlemi de talaşsız üretim sayılır.

Hızlı Prototipleme

Prototipleme işlemi katmanların biriktirilmesi ile istenen parçayı elde eden bir üretim yöntemi. Hızlı prototipleme işlemi maliyeti oldukça düşük olan talaşsız üretim yöntemlerinden bir tanesi. Üstelik verimliliği de oldukça yüksek. Ancak yeni yeni sektörde yer etmeye başlayan bu yöntemde kullanılabilen malzeme çeşidi çok sınırlı.

Plastik Şekil Verme

Plastik şekil verme metallerin plastik deformasyon kullanılarak boyutlandırılmasını sağlayan bir talaşsız üretim yöntemidir. Sıcak ve soğuk plastik deformasyon gibi farklı türleri vardır. Ayrıca kesme, bükme, dövme, tel çekme ve ekstrüzyon gibi alt yöntemleri de kullanır.

Toz Metalurjisi

Toz metalürjisi yönteminde öncelikle metal ve metal alaşımlarının tozları basınçla sıkıştırılır sonrasında bu tozlar sinterlenme işleminden geçer. Tüm işlemler kullanılarak yeni ürün imal etme işlemine de toz metalürjisi denir.

Uzun lafın kısası imalat yöntemleri kimi basit kimi karmaşık olan, oldukça çeşitli yöntemler. Gerek okul gerek iş hayatında her gün duyacağınız bu terimlerin karışmaması veya akıllarda daha iyi oturması için de tüm bu yöntemler gruplara ve alt gruplara ayrılmış durumda. İmalat da sadece mühendislikte değil hayatın her alanında oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Başarılı bir mühendislik için imalat yöntemleri dersinizi can kulağıyla dinleyin.

Nazlıcan Mutlu

Nazlıcan Mutlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi (açıktan) İşletme öğrencisidir. Endüstri mühendisliği, süreç iyileştirme analizi, altı sigma ve yalın üretim gibi sistem analizine yönelik alanlarla ilgilenmektedir. İşletme ve endüstri mühendisliğine dair içerikler hazırlamakta ve kariyerini bu yönde devam ettirmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu