İmalatMakine

Talaşlı İmalat Nedir? Talaşlı İmalat Yöntemleri Nelerdir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İmalatın alt dallarından biri olan talaşlı imalat ile ilgili Talaşlı imalat nedir? Talaşlı imalat yöntemleri nelerdir? gibi soruların cevabını bu içeriğimizde sizler için derledik.

İmalat günlük yaşamdan mühendisliğe hayatın hemen her alanında kullanılan bir terim. Kaba haliyle hammaddeyi alıp makine gücü ile işleyerek bir ürün ortaya çıkarmak anlamına gelen imalat, tüm mühendislerin ortak ilgi alanı. İmalat denince akla hep büyük fabrikalar gelse de küçük ölçekli ve makine gücü kullanılarak üretilen her şey aslında imal edilmiş bir ürün. Günün her dakikası karşımıza bu kavramın bir alt kolu olan talaşlı üretimi sizlere detaylıca inceledik.

Talaşlı İmalat Nedir?

Üretim yöntemleri temelde talaşlı üretim ve talaşsız üretim olarak ikiye ayrılır. Bunlardan ilki olan talaşlı üretim, tasarımı daha önceden hazırlanmış hammaddenin uygun talaşlı imalat tezgahlarında üretilmesi işlemi olarak adlandırılır. Genellikle yüzey, şekil ve boyut kazandırma işlemlerinin çoğu talaşlı imalat adı altındadır. Bu işlemlerde talaş, malzeme tabakasının kendisidir. İmalat ise bu malzeme tabaksını özel tezgahlarla istenen boyutlara ulaşmasını sağlama işlemidir.

Talaşlı İmalat Yöntemleri Nedir?

Talaşlı imalat hemen her iş ve sektörde karşımıza çıkabilir. Özellikle otomotiv gibi demir, çelik şekillendirme ile uğraşan sektörler işlerinin büyük çoğunluğunu talaşlı üretim ile yaparlar. Bu üretim yöntemi hem makine gücü kullanılarak yapılması hem de kullanılabildiği geniş iş alanı ve geniş malzeme yelpazesi ile oldukça avantajlıdır. Doğru tasarım ve doğru makineler kullanılarak her malzemeden her parçayı elde etmek mümkündür. Talaşlı üretim yöntemlerinin neler olduğundan kısaca bahsetmek gerekirse On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nin gruplaması olan “9 Ana Grupta Talaşlı Üretim Yöntemleri” oldukça iyi bir gruplandırmadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir.

Tornalama

Talaşlı İmalat

Torna tezgâhı, kendi etrafında dönerek malzeme/ profil kesmeye yarayan bir imalat aracıdır. Bu aracın kullanıldığı tüm kesim işlemleri tornalama olarak adlandırılır. Kendi ekseni etrafında oldukça hızlı dönen bu tezgâh metal malzemeleri bile kolaylıkla kesebilir.

Frezeleme

Frezeleme de tornalama gibi kendi ekseni etrafında dönen takımların kullanıldığı bir talaşlı üretim yöntemi. Frezeleme işleminin tek farkı ise ilerleme hareketi yaparak malzemeye boyut vermesi.

Delme

Delme işlemi adı üzerinde bir maddede delik açmaya denir. Bu işlem için kalın metal profillerde büyük makineler de kullanılabilir tahta, plastik malzemeye matkap gibi basit makineler de kullanılabilir.

Vargel ve Planyalama

Vargel ve planya tezgâhları parçaları işlemeye yarayan imalat araçlarıdır. Vargel hem hafif hem de küçük olan parçaların işlenmesini planya ise hem ağır hem de büyük olan parçaların işlenmesini sağlar.

Borlama

Talaşlı imalat yöntemlerinden biri olan borlama, çelik gibi sert malzemelere uygulanan bir termokimyasal yüzey sertleştirme işidir.

Broşlama

Broşlama aslında delme işlemidir. Bu delme işleminde broş adı verilen metal düz frezeler kullanılır. İşlem adını da bu freze parçalarından almaktadır.

Raybalama

Bir başka talaşı üretim işlemi olan raybalama ise yüzeyde yüksek hassaslıkta delikler açan bir delme işlemidir. Raybalama işlemini diğer imalat yöntemlerinden farklı kılan ise işlem sırasında kullandıkları çok kenarlı araçlardır.

Testere ile Kesme ve Tesviye İşlemleri

Testere ile kesme işlemini hepimiz az çok biliyoruzdur. Tesviye işlemi de bir nevi zımpara işlemine benzer. Bu işlemde pürüzlü bir yüzey pürüzsüz duruma getirilir. Tüm bu işlemlerin genel ismine ise tesviye işlemleri denmektedir.

Talaşlı İmalat yöntemleri

Taşlama

Taşlama işlemi en bilinen talaşlı imalat yöntemlerinden bir tanesi. Bu işlem hazırlanan madde üzerindeki talaşların kaldırılmasını sağlıyor. Ayrıca işlem sırasında sürtünme kuvveti ve aşındırma yöntemi kullanılıyor.

Talaşlı imalat yöntemleri, imalatta en sık kullanılan yöntemler. Her mühendisin öğrenmesi gereken talaşlı üretim yöntemlerindeki bu 9 ana gruptan her biri bizce teker teker incelenmeli. Mühendislik ve çok daha fazlası için takipte kalın.

Talaşlı imalat ve talaşlı imalat yöntemleri ile ilgili olarak görüş ve önerilerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.

Nazlıcan Mutlu

Nazlıcan Mutlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi (açıktan) İşletme öğrencisidir. Endüstri mühendisliği, süreç iyileştirme analizi, altı sigma ve yalın üretim gibi sistem analizine yönelik alanlarla ilgilenmektedir. İşletme ve endüstri mühendisliğine dair içerikler hazırlamakta ve kariyerini bu yönde devam ettirmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu