EnerjiHaberler

Suudi Aramco’nun Verileri Tehdit Altında!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Suudi Aramco olarak da bilinen Suudi Arabistan Petrol Şirketi, dünyanın en büyük ve en değerli petrol üreticisidir. 2020’de Aramco’nun ortalama hidrokarbon üretimi, günde 9,2 milyon varil ham petrol dahil olmak üzere günde 12,4 milyon varil petrol eşdeğeriydi.

Şimdi, bir terabaytlık şirket verisi bir müteahhitten sızdırıldığı için bu petrol devi risk altında! Üstelik, bunun arkasında kimin olduğunu kimse bilmiyor. Suudi Aramco BBC’ye verdiği demeçte, “Verilerin serbest bırakılmasının sistemlerimizin ihlali nedeniyle olmadığını, operasyonlarımız üzerinde hiçbir etkisi olmadığını ve şirketin sağlam bir siber güvenlik duruşunu sürdürmeye devam ettiğini onaylıyoruz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

Dark web’deki bir gönderiye göre, veriler Monero adlı bir kripto para biriminde 50 milyon dolar karşılığında fidye karşılığında tutuluyor. Gönderinin ayrıca potansiyel alıcılara verileri benzer bir fiyata satın alma şansı verdiği de söylentiler arasında.

Bu veri ihlali, Mayıs 2021’de ABD’deki Koloni Boru Hattı’na yönelik ve günlerce süren bir kapatma ve yakıt sıkıntısıyla sonuçlanan fidye yazılımı saldırısının hemen ardından geldiği için oldukça dikkat çekti. Ne yazık ki Aramco bu tür saldırılara yabancı değil. 2012 yılında, şirketin bilgisayar ağı, şirket verilerinin dörtte üçünü silen ve yerine yanan bir Amerikan bayrağının resmini koyan “Shamoon” virüsü tarafından ele geçirilmişti. Hatta bunun sonucunda şirket, virüsün yayılmasını önlemek için dahili kurumsal ağını kapatmak zorunda kaldı.

Birçok uzman, bu tür endüstrilerin özellikle siber saldırılara karşı savunmasız olduğuna inanıyor çünkü doğru korumaya uygun şekilde yatırım yapmadıklarını düşünüyor. Fakat bunun değişmesi an meselesi olacağa benziyor çünkü, fidye yazılımının ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi ve halk sağlığı ve güvenliği sorunu haline geldiği artık bilinen gerçekler arasında.

Aramco gibi petrol devleri ilerlediği sürece, kapsamlı siber güvenlik modelleri oluşturmak onlar için kilit nokta olacak gibi gözüküyor.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu