Ringelmann Etkisi Olarak Bilinen Sosyal Tembellik Nedir?
Sosyal tembellik olarak bilinen Ringelmann etkisi, aslında hemen hemen hepimizin tecrübe ettiği bir olaydır. Bir işi yapan kişinin tek olduğunda gösterdiği performans, kişi sayısı arttığında düşmektedir. Şimdi gelin bu Sosyal Tembellik yani Ringelmann etkisi olayını yakından inceleyelim.
Sosyal Tembellik (Ringelmann Etkisi) Nedir?
Sosyal tembellik olarak bilinen Ringelmann etkisi, bir işi yapan kişi sayısı arttıkça, kişilerin performansının düşmesi olayına denir. Yani mesela bireyler tek başınayken %100 performans gösterirken, kişi sayısı artınca bu performans %80 ve hatta kişi sayısına bağlı olarak %50 ve daha aşağısına da düşebiliyor.
Bu etki Fransız ziraat mühendisi Maximilien Ringelmann (1861-1931) tarafından keşfedildi. Ringelmann, grup büyüklüğü ile bir işin tamamlanmasında grup üyelerinin bireysel katkıları arasında ters bir ilişki olduğunu gösterdi. Ringelmann çalışmalarını yürütürken gerek hayvanlar gerekse de insanlar üzerinde uyguladığı deneylerde, grup halinde yapılan çalışmaların bireysel performansı düşürdüğünü gözlemledi. Ringelmann, gruba yeni eklenen her bir kişinin grup performansını düşürdüğünü keşfetti.
Ringelmann Halat Deneyi
Ringelmann’ın yaptığı deneylerden en bilineni ise halat çekme deneyidir. Halatın ucuna bağlanan bir dinamometre ile halata harcanan kuvvet ölçülür. Bu deneyi şöyle açıklayalım. Güçleri 100 birim olan 8 kişi düşünelim yani hep beraber halatı çekerlerse, dinamometre 800 birim kuvvet göstermeli. Halatı önce 1 kişi çekiyor ve dinamometre beklenildiği gibi 100 birim kuvvet gösteriyor. Daha sonra bir kişi daha geliyor, toplam kuvvet 200 birim olması gerekirken bu değer 180’e düşüyor. Daha sonra 4 kişi ile 400 birim yerine 300 birime kuvvet uygulanıyor. En son 8 kişi geldiğinde 800 birim yerine 8 kişi 400 birimlik bir kuvvet uyguluyor. Yani kişi başı %50 oranında bir performans kaybı oluşuyor. Ringelmann da bu deney sonuçlarını ve gözlemlerini kaydedip, paylaşarak adıyla özdeşleşen bu etkiyi keşfediyor.
Her ne kadar, grup çalışmasında bireysel performans düşüyor gibi gözükse de, ekip halinde çalışma alışkın bireylerden oluşan bir gruptaki bireysel performans düşüşü çok fazla olmaz. Grubu oluşturan kişiler ekip çalışmasına yatkın ise çok yüksek bir performans ile işlerini yaparlar. Bu sebepten genellikle firmalar ekip çalışmasına yatkın kişileri daha çok tercih ederler.
Sosyal Tembellik Neden Oluşur?
Ringelmann’a göre gruptaki kişi sayısı arttıkça herkes, bir görevi yerine getirmek için ekip arkadaşlarına güvenme eğilimindedir. Grup üyeleri kendilerinin maksimum düzeyde katkı sağladıklarını düşünse bile farkında olmadan tam performans göstermemektedirler.
Örneğin, bir ekip ile beraber çalışıyorsunuz ve sizden 20 sayfalık bir rapor hazırlamanız istendi. Siz her ne kadar tam performans ile bunu hazırladığınızı düşünebilirsiniz. Ama 100 sayfalık raporun 20 sayfası size ait olduğu için kendi raporunuzda yapacağınız hataların görünmeyeceğini veya kötü bir iş ortaya konulursa sorumluluğun diğer grup üyeleri üzerinde de olduğunu düşünüp tam performans ile çalışamayabilirsiniz. Yada ekip arkadaşlarınızın iyi bir iş çıkaracağını düşünüp, kendi kısmınızı çok özenli yapmayabilirsiniz. Gruptaki diğer kişiler de sizin gibi hareket ederse bu genel performansın düşmesine ve grup potansiyelinin tam olarak kullanılamamasına sebep olur.
Unutmayın bir müdür veya patron olabilirsiniz ve ekibinizde alanının en iyileri de olabilir. Ama bu ekibi iyi şekilde koordine edemez ve potansiyellerini kullanamazsanız. Daha kalitesiz ama iyi koordine olmuş bir ekip sizi geçer.
Ringelmann Etkisi Nasıl Azaltılır?
Sosyal tembelliğin bir gerçek olduğunun farkına vardığımıza göre, bunun üstesinden nasıl gelinebilir veya etkisi nasıl azaltılabilir bunu inceleyelim.
Öncelikle ekip üyeleri kendilerini işi yalnız yapıyormuş gibi düşünmeli ve oluşabilecek iyi veya kötü sonuçlardan kendisinin sorumlu tutulacağını bilmelidir. Bireysel ödül ve ceza yöntemi her zaman en iyisidir.
Her bir kişinin aldığı görevin en önemli görev olduğu kişiye izah edilip, benimsetilmesi gerekir.
İş zor olsa bile bunu gruba işin çok basit olduğu benimsetilmelidir. Böylelikle her bir grup üyesi bu kadar basit bir işi düzgün yapamadıkları zaman alacakları tepkileri düşünerek işlerini daha iyi yaparlar.
Her ekip üyesi farklı bir alanda uzmandır ve verilecek her bir görev kişinin uzmanlığı ile alakalı olmalıdır. Hatta kişinin doğrudan kendi iş tanımı ile ilişkili görevler verilmelidir.
Yapılacak işin nedeni, hedefleri ve sonuçları grup üyelerine net bir şekilde izah edilmelidir. Her kişinin yapacağı iş kendisine en ince ayrıntısına kadar anlatılmalıdır.
Sonuç
Sosyal tembellik, tüm sektörlerde çok önemli bir sorundur ve hiçbir zaman tam olarak ortadan kaldırılamaz ama etkisi büyük oranda azaltılabilir. Bu sebepten grup olarak çalışma bilinci kişilere ilkokul düzeyinden itibaren kazandırılmalıdır. Firmalar işe alımlarda grup çalışmasına yatkın kişileri özel mülakatlar ile test etmelidir. Eğer bir ekip ile çalışıyorsanız önce kendinizden sonra da ekibinizde emin olun.