EnerjiHaberler

Sıkıştırılmış Karbondioksit Depolama Sistemi ile Güneş ve Rüzgar Enerjisini Depolamak

İtalyan bir şirket, rüzgar, güneş ve şebeke elektriğinden gelen enerjiyi herhangi bir emisyon açığa çıkarmadan karbondioksiti sıkıştırarak depolayan bir sistem geliştirdi.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İtalyan bir şirket, rüzgar, güneş ve şebeke elektriğinden gelen enerjiyi herhangi bir emisyon açığa çıkarmadan karbondioksiti sıkıştırarak depolayan bir sistem geliştirdi. Bu sıkıştırılmış karbondioksit depolama sistemi, şişirilebilir bir atmosferik gaz tutucudan CO2‘i çekip, depoluyor ve depolanan bu enerji de talep yükseldiğinde tekrar güç üretimi için kullanılabilmektedir. Şirket ayrıca sistemin sahaya bağımlı bir depolama sistemi olmadığını da belirtiyor.

Energy Dome firmasının CEO’su Spadicini’nin yaptığı açıklamaya göre geliştirilen sıkıştırılmış karbondioksit depolama sistemi hava sıkıştırmalı enerji depolama (CAES) ve sıvı hava teknolojileri ile benzerlik gösteriyor. Sistemin bu teknolojilerden en büyük farkı da hava sıkıştırma sistemi gibi yer altı oyukları bulma ihtiyacı olmadan daha küçük bir alan ile enerji depolaması olarak ön plana çıkıyor.

“Gizli Sos”

Sistemin yüksek basınç tarafında teknolojinin gerektirdiği ortam sıcaklığındaki azaltılmış hacim, CO2 pilinin rekabetçi maliyetleri ve yüksek performansı için “gizli sos” olarak nitelendiriliyor. Bu temel özellikler de CO2’nin ortam sıcaklığı ve basıncı sadece 70 bar olduğunda sıvı hale gelmesine bağlıdır.

Spadacini, “CAES ve sıvı hava teknolojilerinin aksine, sıkıştırılmış karbondioksit depolama sistemimiz sahaya bağlı değil ve aşırı kriyojenik sıcaklıklarla uğraşmak zorunda kalmadan neredeyse her yere uygulanabilmektedir” diye belirtiyor.

Sıkıştırılmış Karbondioksit Depolama Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Geliştirilen bu sıkıştırılmış karbondioksit depolama sistemi, şirketin Dome adını verdiği şişirilebilir bir atmosferik gaz tutucudan karbondioksiti çekiyor ve bunu ortam sıcaklığında yüksek yoğunluklu sıvı halde 70 bar basınç altında depoluyor. Depolanan enerjiye ihtiyaç duyulduğunda ise CO2 buharlaştırılarak güç üreten bir türbin vasıtasıyla da güç üretimi gerçekleşiyor. Bu işlem yapıldıktan sonra, CO2 atmosfere herhangi bir emisyon yaymadan başka bir depolama döngüsü için tekrar kullanılmak üzere atmosferik gaz tutucusuna geri dönüyor.

Bu işlemin kapalı bir döngü olduğunu belirten Spadacini, atmosfere karbondioksit yayılmadığının da altını çizdi ve sistemin çalışması için 100 MWh elektrik için sadece birkaç yüz ton karbondioksitin yeterli olduğunu da belirtti.

Sistemin optimum şarj/deşarj döngüsü, şebeke operatörleri ve kamu hizmetleri tarafından enerji depolaması için kullanıldığında günlük ve gün içi döngü için dört ila 24 saat arasında değişmektedir. Sistemin gidiş-dönüş verimliliği (depolanan enerjinin geri dönüştürülme yüzdesi) %80’e kadar ulaşabilir. Sistem modüler tasarımı, 200 MWh’ye kadar depolama kapasitesine sahip tesislerin inşasına olanak tanır.

Spadacini: “İnşa edeceğimiz ilk ticari tesis ile teknolojimizin seviyelendirilmiş depolama maliyetinin (LCOS) şimdiden 100 $/MWh’nin altında olmasını bekliyoruz. Teknolojimizin daha geniş dağıtımıyla, LCOS’u birkaç yıl içinde 60 $/MWh’nin altına düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Spadacini, “Bu proje, gelecek yılın ilk çeyreğinde şebeke elektriği depolaması için test edilecek. Ancak teknolojimiz aynı zamanda büyük ölçekli rüzgar ve güneş santralleri tarafından üretilen gücün depolanmasına da yöneliktir.” diye belirtti.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu