Teknoloji

RAM (Bellek) Nedir? En İyi RAM Nasıl Seçilir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bilgisayar veya akıllı telefonları günümüzde artık hemen hemen kullanmayan yoktur. Bu cihazlarda bulunan en önemli parçalardan biri de hiç kuşkusuz RAM yani belleklerdir. Bu yazımızda sizlere RAM Nedir? ve En İyi RAM Nasıl Seçilir? gibi soruların cevabını derledik. (Bu yazıda zaman zaman RAM kelimesi yerine bellek kelimesi kullanılmıştır.)

RAM Nedir?

RAM (Random Access Memory) yani Türkçe çevirisiyle Rastgele Erişimli Bellek, bir bilgisayarın okuma-yazma yapabilen en temel ve en hızlı depolama birimidir. Hatta HDD veya SSD’den bile daha hızlıdır. Fakat RAM geçici depolama yaptığı için belleğe verilen enerji kesildiğinde yani bilgisayar kapatıldığında kaydedilen tüm veriler silinir. Zaten bilgiler kalıcı olarak depolanmadığı için bellekler çok yüksek veri aktarım hızına sahiptir.

RAM yani bellek bilgileri kalıcı olarak depolayamaz. Belleği bir insanın kısa süreli hafızası gibi, sabit diski de uzun süreli hafızası gibi düşünebilirsiniz. Kısa süreli hafıza sadece anlık bilgilere yoğunlaşır fakat sadece belirli sayıda bilgiyi depolar.

En İyi RAM Nasıl Seçilir?

Piyasada çok çeşitli bellekler bulunmaktadır. Genellikle de 2 GB, 4 GB, 8 GB ve 16 GB gibi çeşitlerini görürüz. Tabi bellek seçimi sadece bu değerlere bakılarak yapılmaz RAM hızı, gecikme süresi, ana kartınızla ve işlemcinizle olan uyumu gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekiyor. Gelin şimdi tüm parametreleri ayrı ayrı inceleyelim.

Kullanım Amacınızı Belirleyin

Mesleğimiz gereği biz mühendisler, kullandığımız ANSYS, MATLAB, CAM ve CAD programlarına göre bilgisayar belirleriz ve genellikle de bu programlar ile çalışabilmek için de minimum 8 GB DDR3 türü RAM’a ihtiyacımız var. Adobe After Effect gibi programlarla video efekt ve animasyonla yapanlar için en az 16 GB RAM gerekli, iyi bir oyun bilgisayarı isterseniz de yine minimum 16 GB DDR3 belleğe sahip olmalısınız. Ancak sadece günlük işler için kullandığınız bir bilgisayarınız varsa da 2 GB veya 4 GB’lık bir bilgisayar yeterli olacaktır. Bu yüzden boşuna fazla para harcamak istemiyorsanız mutlaka RAM almak için kullanım amacınızı iyi belirleyin.

rastgele erişimli bellek

Ben kendi bilgisayarımı mühendislik programı için kullanacağımdan toplamda 4 GB iki adet bellek ile 8 GB RAM’e yükselttim. Tabi ki ürününüzü almadan önce masaüstü veya dizüstü RAM olup olmadığını kontrol edin. Yanlışlıkla dizüstü bilgisayarınız için masaüstü bellek almayın. Bu örnek kendi dizüstü bilgisayarım üzerinden olacak fakat bellek seçiminde uygulanan kriterler masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için aynıdır.

Şimdi kullanım amacımızı belirledikten sonra bilgisayarımız için en uygun RAM seçimi nasıl yapılır onu anlatalım. İlk olarak ana kartınızın ve işlemcinizin özelliklerini iyi bir şekilde bilmemiz gerekiyor.

RAM Seçiminde İşlemci Özellikleri

Alınacak RAM belirlenmeden önce bilgisayarınızda bulunan işlemcinizin RAM kapasite sınırını bilmeniz gerekmektedir. Eğer toplamda 8 GB bellek kapasitesi olan bir işlemciye 16 GB bellek takmaya çalışırsanız sisteminiz çalışmaz. Belleğin saklama kapasitesinin yanında işlemcinin bellek hız kapasitesinin de bilinmesi gereklidir.

Benim bilgisayarımın işlemci özellikleriyle ne demek istediğimi açıklayayım. (Görseldeki bilgilere kendi işlemci modelinizi yazarak buradan ulaşabilirsiniz.)

RAM kapasite Mühendistan
RAM (Bellek) Nedir? En İyi RAM Nasıl Seçilir? 6

Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere kendi bilgisayarım için toplamda en fazla 8 GB kapasitede ve DDR3 bellek türünde bir bellek almam gerekli. Burada dikkat edilmesi gereken diğer noktada işlemcimiz RAM’ler maksimum 1066 MHz hızında çalıştırıyor. Yani RAM hızımızın tam performansta çalışabilmesi için 800 MHz veya 1066 MHz hızında RAM’ler kullanmamız gereklidir. Eğer bu değerlerden yukarıda bellek bulduysanız da sistem çalışır ancak 1066 MHz hızda çalışır. Yani 1600 MHz hızında bir RAM alırsanız işlemci bu RAM’i 1066 MHz hızında kullanacaktır çünkü görseldeki teknik özelliklerdeki gibi işlemcinin RAM’i çalıştırabileceği maksimum hız kapasitesi bu kadardır. İşlemciniz destekliyorsa daha üst bellek modeli olan DDR 4 ve yine işlemcinize göre de daha yüksek hızlarda çalışan RAM’leri tercih edebilirsiniz.

Kısacası kendi bilgisayarım için toplamda DDR3 1066 MHz, 8 GB bellek kullanabilirim. Tabi hali hazırda bilgisayarımda bulunan bellek slot bilgisini de öğrenmem gerekiyor. Eğer tek bir slotta 4 GB bir bellek var ve ikinci slot boş ise fazladan 4 GB bellek almama gerek kalmaz.

Bellek Seçiminde Slot Sayısı

Bilgisayarımızda RAM’lerin ana karta oturduğu belirli yuvalar bulunmaktadır. RAM almadan önce bilgisayarımızda bulunan bu yuvaların yani slotların hangisinin boş hangisinin dolu olduğunu kontrol etmeliyiz. Çünkü çoğu dizüstü bilgisayarda 2 slot bulunur ve bellek bunların sadece birine veya her ikisine de takılmış olabilir. Bunu da öğrenmek için CPU-Z adlı bir program kullanıyoruz. (Programı buradan indirebilirsiniz)

Bu program ile aşağıdaki sekmelerden bellek özelliklerimizi öğreniyoruz.

Slot 1 RAM Bilgileri
Slot 1 Bellek Bilgileri
Slot 2 RAM Bilgileri
Slot 2 Bellek Bilgileri

RAM Kapasitesi Belirleme

Görsellerde “Frequency” kısmında ise RAM’lerin hızlarının ikiye bölünmüş halleri yer almaktadır. Buraya göre hali hazırda bilgisayarımda bulunan bellek 533×2=1066 MHz hızındadır. “Module Size” kısmı ise bellek kapasitesini belirtmektedir.

Yukarıdaki görsellerde görüldüğü üzere bilgisayarımda 2 adet slot var ve ikisinde de 2 GB bellek, toplamda da 4 GB bellek bulunmaktadır. Önceki başlıkta belirttiğim gibi işlemcim toplam 8 GB bellek kapasitesine müsaade ediyor. Yani 2 slotuma ayrı ayrı 4 GB RAM’ler takabilirim.

Peki 2 slotumuz var ve 8 GB kapasitede bellek takabiliyoruz. Tek bir slota 8 GB RAM takabilir miyiz? Cevap: Hayır. İşletim sistemi özelliklerinden gördüğünüz toplam takabileceğiniz bellek kapasitesi ne ise tek bir slota bunun yarısı kadar kapasitede bellek takabilirsiniz. Yani maksimum 8 GB bellek takılabilen bir ana kartın bir slotuna maksimum 4 GB kapasitede bellek takılabilir.

CAS Hızı

RAM belirlemede bir diğer önemli faktör gecikme süresi olarak bilinen “CAS Latency” yani CL’dir. Bu değer RAM’in veriyi pinlere iletme süresini belirler bu yüzden bu değer ne kadar küçükse bellek o kadar hızlıdır. Bunu ürün seçerken genellikle nano saniye yani ns birimi ile 6 ns-11 ns arası bir değerde görürsünüz. Bu değer ne kadar düşükse belleğiniz o kadar hızlıdır. Örneğin: 1333 MHz ve CL=7 ns bir bellek 1600 MHz ve CL:11 ns bir RAM’le aynı hızda veya daha hızlı çalışabilir. Bu yüzden alacağınız RAM’in MHz değerini belirlediğiniz zaman CAS hızını da kontrol etmeyi unutmayın genellikle 7 ns-9 ns arası iyidir fakat RAM’in MHz değeri arttıkça bu değerlerde artabilir ama siz mümkün oldukça düşük CL değerine sahip RAM’leri tercih edin.

Kendi bilgisayarım için CL değeri 9 ns olan bir RAM tercih ettim.

RAM Çalışma Voltajı

Oyun bilgisayarların yaygınlaştığı günümüzde RAM teknolojisi de yüksek sistem gereksinimi gerektiren oyunlar için oldukça gelişti öyle ki oyun ve programlarda işlem hızını etkileyen bir diğer faktör olan belleklerin çalışma gerilimidir. RAM’ler genellikle 1,5 V değerinde çalışırlar bunu da CPU-Z görsellerimizde “Voltage” kısmından görebilirsiniz. Çok yüksek bir performans istiyorsanız çalışma gerilimi 1,35V olan RAM’leri tercih edebilirsiniz.

En İyi RAM Markaları

Piyasada birçok bellek markası vardır ve aralarından bir seçim yapmak bir hayli zor olabilir. Genellikle kullanıcı yorumlarına göre verimli ve uzun ömürlü çalışan en iyi RAM markaları şunlardır;

  • Kingston
  • Samsung
  • Corsair
  • GSKILL
  • Crucial
  • Longline

Kullanacağınız RAM markasını ise yine kullanım amacınıza uygun olarak belirleyebilirsiniz. Ben kendi sistemim için Kingston markasını tercih ettim.

Sonuç

Bellek seçiminde birçok kriter mevcut ancak iyi bir araştırmayla kullanımınız için en uygun RAM seçeneğini kolaylıkla bulabilirsiniz. Ben kendi sistemim için seçtiğim RAM: “Kingston 4GB DDR3 1333 MHz Cl:9 ns” Bu RAM’den 2 adet kullanarak toplamda 8 GB bir bellek kapasitesi oluşturmuş oldum.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu