Uzay BilimleriHaberler

Plüton Üzerindeki Kırmızı Arazilerin Sırrı Ne?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

2015’te Plüton’a yaklaşıldığında, harika bir şey elde edildi: uzak cüce gezegenin şimdiye kadar gördüğümüz en net görüntüsü.

Net görüntülerde, Plüton’un ekvatorunu çevreleyen geniş bir kırmızı alan da dahil olmak üzere büyüleyici bir arazi ortaya çıktı. Analizler, kırmızımsı ovanın, ultraviyole veya kozmik radyasyon metan veya karbon dioksit gibi karbon içeren bileşiklerin yandığında atmosferde oluşan ve daha sonra yüzeye yağan tholins olarak bilinen moleküller tarafından üretildiğini ileri sürdü.

Şimdi, yeni araştırmalar bu buluşu bir adım daha ileri götürmek için çabalıyor.

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nden havacılık mühendisi Marie Fayolle liderliğindeki bir araştırma ekibi, ışığı yansıtma şeklini Plüton’un gözlemleriyle karşılaştırmak için laboratuvarda tholinler yarattı ve spektral imzaların tam olarak eşleşmediğini buldu.

Bu da tholins moleküllerinin, Plüton’un kırmızı arazisi için mevcut tek açıklama olmadığı anlamına geliyor.

Bunu test etmek için Fayolla ve ekibi bir laboratuvarda tholin oluşturmaya karar verdi. Azot, metan ve karbondioksit alıp, Plüton’un atmosferinde görülenlere benzer oranlarda, biri yüzde 1 metan, diğeri yüzde 5 oranında karıştırdılar. Ardından, uzaydaki ışınlamayı taklit etmek için onları plazma ile patlattılar.

Bu, araştırmacıların daha önce tespit ettiği gibi, altı boyutlu küresel parçacıkların örnekleri olan sentezlenmiş tholinler üretti.

Araştırmacılar makalelerinde, “Yeniden yapılandırılmış yansıma spektrumlarını ve daha önce elde edilmiş verileri doğrudan karşılaştırmadan, bu tholinlerin bazılarının fotometrik seviyeyi -yani yansıma sürekliliğini- yakın kızılötesinde oldukça iyi bir şekilde yeniden ürettiği gösteriliyor” ifadesini kullandılar.

Başka bir deyişle, sentezlenen tholinler, Cthulhu Macula’dan biraz daha fazla ışık emdi. Bu, Plüton’un yüzeyinde bulunan kırmızı araziden tholinlerin sorumlu olmadığı anlamına gelmez, ancak başka bir şeyin de oyunda olabileceği anlamına gelir. Tholinler dışında bu kırmızılığa neden olmuş olabilecek olasılıklar ise listelenmiş durumda.

İlk olasılık, bu bölgelerdeki Plüton yüzeyinin, muhtemelen buzun süblimleşmesi nedeniyle beklenenden daha gözenekli olmasıdır. Bu da tespit edilen kırmızı lekelerin açıklaması olabilecek bir olasılık gibi görünüyor.

Diğer olasılık ise, Plüton’un zayıf yerçekimi nedeniyle kabarık, gözenekli bir kabuk oluşturmasıdır.

Kaynak
New Scientist

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu