KimyaDoğa ve ÇevreHaberler

Plastik Atıklar ile Temiz Yakıt Üretildi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Plastik atıklar doğaya ve çevreye büyük bir tehdit oluşturuyor. Birleşik Devletler her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastiğin okyanuslara karıştığını tahmin ediyor. Bu sorunun çözmek için bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir kimyasal dönüşüm işlemi ile dünyanın bir çeşit plastik türü olan poliolefin atıklarında faydalı ve temiz bir yakıt elde edilebilir.

Projenin ve Araştırma takımının lideri olan Purdue Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden Linda Wang; “Amacımız, poliolefin atıklarını, bir hidrokarbon çeşidi olan nafta, polimerle veya temiz yakıtlara dönüştürmek. Bu sayede geri dönüşüm endüstrisinin maliyetini azaltarak dünya üzerindeki plastik atıklar azaltmak.” diye belirtiyor

Bir Türk Bilim İnsanı da Plastik Atıklar ile Yakıt Üretimi Projesinin İçerisinde

Yüksek lisans öğrencisi Wang Kai Jin ve doktora sonrası araştırmacı olan Wan-Ting Chen, poliolefin atıklarını %90 oranında nafta,saf polimer ve monemer gibi faydalı ürünlere dönüştüren bu teknolojinin mucitlerindendir. Ekip Mühendislik Teknolojisi Yenilenebilir Enerji Yakıt Laboratuvarında Yardımcı Doçent olan yurt dışında ülkemizi temsil eden bilim insanlarımızdan biri olan Gözdem Kilaz ile yüksek kaliteli benzin ve dizel yakıt elde etmek için beraber çalışıyorlar.

Plastik atıklar ile yakıt üretimi projesine katkı sağlayan Türk bilim insanı Gözdem Kilaz
Plastik atıklar ile yakıt üretimi projesine katkı sağlayan Türk bilim insanı Gözdem Kilaz

Plastik atıklar ile ürün dönüşüm işlemi, hidro termal sıvılaştırma ve seçici özütleme gibi yöntemler içerir. Plastik nafta ürününe dönüştürüldüğünde bu ürün ham madde olarak kullanılabilir veya daha farklı ürünlere ayrılabilir. Poliolefin atıklarından elde edilecek yakıtlar, yıllık benzin veya dizel talebinin %4’ünü karşılayabilir.

Wang plastiklerin su kaynaklarında ve çevrede oluşturduğu kirliliğin yıkıcı etkileriyle ilgili yaptığı araştırmalar ve okuduğu makalelerden ilham alarak bu projeyi geliştirdi. Son 65 yılda üretilen 8.3 milyar ton plastiğin %12’si yakıldı, %9’u geri dönüştürüldü ve %79 gibi büyük bir oranı ise maalesef doğada kaldı. Dünya Ekonomik Forumu’na göre herhangi bir önlem alınmazsa 2050 yılında okyanuslarda balıklardan daha fazla plastik atık olacak.

Wang’a göre plastik atıklar geri dönüştürülerek veya bir şekilde elden çıkarılarak tam olarak zararsız hale getirilemiyor. Çünkü bu plastiklerin yavaşça bozunup toprağa veya suya mikroplastik yayması çok büyük bir çevresel soruna yol açabilir.

Wang bu teknolojiyi dünya üzerinde hızla artan plastik atık miktarını azaltmak adına geri dönüşüm endüstrisi tarafından destek göreceğini düşünüyor. Kendisi ve ekibi çalışmalarını ticari olarak tanıtmaya yardımcı olacak yatırımcı veya ortaklar arıyorlar.

Son olarak Wang’ın plastik atıklar ile yakıt üretim teknolojisi, Purdue Araştırma Vakfı’nın Teknoloji Ticarileştirme Ofisi tarafından patentlenmiştir.

Kaynak: ScienceDaily

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu