Oyun Dünyası ve Sağlıklı Yaşam Dengesi İçin İpuçları
Ekran başında uzun saatler geçiren çocuklarınız için endişelenmekte haklı olabilirsiniz. Diğer taraftan bu oyunlar genç zihinler için eğlenceli ve öğretici de oalbilir. Hatta biraz daha ileri giderek problem çözme becerileri gibi gerçek yaşam becerilerine katkı verebilir. Hızlı tepkileri ödüllendiren oyunlar ise refleksleri keskinleştirir.
Yine de saatlerce ekrana bakmak, aynı pozisyonda oturmak ya da vücut ağırlığını düzgün taşımamak bedenen yorucu olmasının yanı sıra ileriki dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun en sık görüldüğü gaming dünyası ve kazanç kapısı olarak kullanılan Casino per gibi sitelerde vakit geçirenlerin, kazandıkları paraların bir bölümünü mutlaka sağlıklarına yatırmaları gerekiyor. Unutmamak gerekiyor ki sağlığa vakit ayırmayan hastalığa vakit ayırmak zorunda.
Peki, oyun oynarken hareketsiz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri neler olabilir, bu konu gerçekten bu kadar endişe vermeli mi? Öncelikle uzun süre hareketsiz oturmak, kas koordinasyonunu zayıflatan etkenlerin başında geliyor. Bunu takiben eklem ağrısı ve obezite karşılaşılan en büyük problemler. İleri düzeydeki hareketsiz yaşam tarzının kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalık riskini artırdığına işaret ediyor.
Hareketsiz Yaşam Coğrafya Ayırt Etmiyor
İnsan bedeni bir makine, bunu unutmadan vücudumuza bakmamız gerekli. Aslında yapılması gerekenler formüle edilmiş durumda. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve fiziksel hareket. Yine de buna uyulmadığı zaman hangi coğrafyada olursanız olun makinenizin ömrünü kısaltıyorsunuz.
- Güney Kore: Dünyanın en hızlı internetlerinden birine sahip olan Güney Kore’de, aşırı oyun oynama nedeniyle gelişen “bilgisayar bağımlılığı” sorunu giderek artıyor. Hatta bazı vakalarda genç oyuncuların ekran başında hayatlarını kaybettiği haberleri yapılıyor.
- Amerika Birleşik Devletleri: ABD’deki okullar, hareketsiz yaşam tarzından en muzdarip olan kurumların başında geliyor. Zaten obezite oranının yüksek olduğu ülkede, genç neslin hareketsizliğe olan bağımlılıklarıyla mücadele etmek için farklı yöntemler aranıyor.
En son, “oyun molaları” uygulamasını kullanan Amerikan okullarında öğrencilerden tenefüslerde mutlaka dışarı çıkmaları isteniyor. Peki bu dengeyi kurmak için ne yapılabilir, gelin biraz da bireysel olarak uygulayabileceğimiz çözümlere bakalım.
Peki, Oyun ve Fiziksel Aktiviteyi Nasıl Dengeleyebiliriz?
İşte size eğlenceli oyun deneyiminden ödün vermeden, çocuklarınızın hayatına ya da kendi yaşamınıza dahil edebileceğiniz bazı ipuçları.
- Aktif Oyunlar Tercih Edin: Yukarıda da değindiğimiz gibi oyunlar yalnız zararlı aktiviteler değil. Mutlaka oyun oynamak isteyeceksiniz ve son derece haklısınız. Ama belki seçtiğiniz oyunlarda sanal gerçekliğin kullanıldığı ve sizi harekete teşvik eden oyunlara şans verebilirsiniz.
- Zamanlayıcı Kullanın: Zaman yönetimi zaten yetişkinlerin en büyük mücadelesi. Bunun için geliştirilen sayısız uygulama var. Hepsinin de zamanınızı iyi yönetmek için başvurduğu faydalı yöntemler bulunuyor. Bu uygulamaları oyun saatiniz için kullanıp, kendinize verdiğiniz süre sonunda oyunu bitirmeyi deneyebilirsiniz. Ya da kendinize verdiğiniz oyun süresini 10 dakika daha kısa belirleyerek, geri kalan sürede kısa bir yürüyüşe çıkma alışkanlığı geliştirebilirsiniz.
- Oyun Odanızı Dönüştürün: Sizi motive edecek şeyleri bulmak önemli. Mesela spordan hoşlamıyorsanız, odanıza antrenman ekipmanları yerleştirebilirsiniz. Dumbell’larla aralarda kol çalışabilir ya da koşu bandı koyarak yağmurlu havalarda evde olsanız bile yürüyüş yapmaya devam edebilirsiniz.
Bu tüyolar tabii kişiden kişiye göre değişecektir ancak ileriki yaşlarda daha az problem yaşamak için kendinize uygun bir yol mutlaka keşfetmenizi tavsiye ederiz.
Spor Erken Yaşlarda Başlamalı
Ergenlerin ya da çocukların belirli bir spor aktibvitesine başlamaması, yaşamdaki ileriki dönemlerde daha büyük sorunlar oluşturuyor. Zihni açan ve salgılanan hormonlarla duygu durumuna olumlu etki eden spordan mahrum kalan bireyler yetişkin hayatlarında depresyon gibi hastalıklarla baş ederken zorlanıyorlar.
Dolayısıyla oyun oynamak eğlenceli ve faydalı, bunu kabul edelim. Diğer taraftan fiziksel aktiviteyi de hayatımızın bir parçası haline getirelim. Aksi halde belki de istediğiniz kadar oyun oynayamayabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı bir beden, sağlıklı bir zihin için gerekli. Hareketli kalın, oyun oynamaya devam edin!