Mühendislik Bölümleri

Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi Arasındaki Farklar

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Üniversite tercih dönemi geldi çattı. Şu sıralar geleceğin mühendis adaylarının kafasında bin bir türlü soru dolanmakta. Bunlardan bir tanesi de mühendislik fakültesi ve teknoloji fakültesi arasındaki farkların neler olduğu. Tercih döneminde zorlanan arkadaşlarımıza yardımcı olması için bu yazımızda fakülteler arasındaki temel farklılıkları inceledik. Yazımızda mühendislik ve teknoloji fakültesi hakkında bilgi sahibi olacak ve size en uygun fakülteye karar vermeye biraz daha yaklaşacaksınız.

Mühendislik fakültesi ve teknoloji fakültesi arasındaki farklara değinmeden önce mühendislik ve teknoloji fakültelerinin ne olduğuna bir bakalım.

Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi

Şimdi gelin öncelikle mühendislik fakültesi ve teknoloji fakültesinin ne olduğuna bir bakalım.

Mühendislik Fakültesi Nedir?

Mühendislik Fakültesi Nedir

Mühendisliğin tarihi Mezopotamya’ya kadar dayanır. Dicle ve Fırat nehirleri arasında kurulan köprü bilinen ilk mühendislik ürünü örneklerinden bir tanesi kabul edilir. Mühendislik eğitimi yüzyıllardır insanlığın önem verdiği alanlardan bir tanesi.

Ülkemizde de bu çalışmaların 1800’lü yılların başlarına kadar dayandığına inanılıyor. Türkiye’de mühendislik eğitime yönelik önemin arttırılması beraberinde birçok mühendislik mektebi ve fakülte getirmiş. Ülkemiz tarihte 1950’li yıllarda okulların açılmasıyla mesleki eğitime oldukça önem vermiş. Mühendislik alanları da eğitimin arttırıldığı alanların başında gelmekte.

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı Bahri Hümayun, Mülki mühendisi ve İslâhiye Sanayi Mektebi ve Hendesei Mülkiye Mektebi alanında ilk mühendislik eğitimi merkezlerinden sadece birkaçı.

Mühendislik fakültesi aslında, temelde mühendis yetiştirmek amacıyla kurulmuş yüksek öğretim kurumlarıdır. Bugünün verilerinde ülkemizde 170’ten fazla mühendislik fakültesi bulunmakta.

Meslek unvanı olarak mühendisliği seçen ve hayatını bu mühendislik alanlarına yöneltmek isteyen öğrencilerin ilk tercihi hep mühendislik fakülteleri olmuştur. Son yıllarda ise durum biraz daha farklı.

Üniversitelerde yeni yeni görmeye başladığımız teknoloji fakülteleri hızla artmaya devam ediyor. Dolayısıyla geleceğin mühendis adaylarının önünde artık iki farklı seçenek bulunuyor? Peki, yeni kurulmaya başlanan teknoloji fakülteleri aslında ne?

Teknoloji Fakültesi Nedir?

Teknoloji Fakültesi Nedir

Teknoloji fakülteleri tıpkı mühendislik fakültelerinde olduğu gibi mühendis yetiştirmeyi hedefleyen yüksek öğretim kurumlarıdır. 2009 yılında kurulmaya başlayan teknoloji fakültelerinde, mühendislik fakültelerinde bulunan her mühendislik bölümü yer almaktadır.

Bu fakülteler uygulamaya yönelik eğitim sistemini baz alır ve alanında yetkin, mezun olduğunda işi teorikten çok pratik olarak bilen mühendisler yetiştirmeyi hedefler.

Teknoloji fakülteleri Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş kurumlardır ve mühendislik fakültelerinin aksine 8 dönemlik eğitim sistemini değil 7+1 uygulamalı eğitim sistemini kullanırlar. Günümüzde ülkemizde tam 21 adet teknoloji fakültesi bulunmaktadır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi gibi teknik üniversitelerin yanı sıra Marmara Üniversitesi gibi tüm bölümlerin yer aldığı üniversitelerde de olan teknoloji fakülteleri ikinci öğretim kapsamında da hizmet vermektedir.

Ülkemizdeki uygulamalı mühendislik eğitimini benimsemiş, teknoloji fakültelerinin listesi aşağıdaki gibidir;

  • Karadeniz Teknik Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Selçuk Üniversitesi
  • Pamukkale Üniversitesi
  • Amasya Üniversitesi
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Kocaeli Üniversitesi
  • İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  • Gazi üniversitesi
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi
  • Karabük Üniversitesi
  • Fırat Üniversitesi
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mühendislik fakültesi ve teknoloji fakültesi temelde mühendis yetiştirmeyi amaçlar. Bu fakülteleri birbirinden ayıran ise sadece birkaç küçük püf nokta bulunuyor.

Aşağıda yer verdiğimiz liste, tercih döneminde mühendislik bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencilere yol haritası niteliğindedir. Geleceğinizi şekillendirecek bu kararı verirken hem üniversiteden hem de çalışma hayatından beklentilerinizin ne olduğuna karar vermeli ve seçiminizi bunlara göre yapmalısınız.

Mühendislik fakültesi ve teknoloji fakültesi arasındaki farklar aşağıdaki gibi özetlenmiştir.

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ                           VS.                           MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Teknoloji fakültelerinin bünyesinde, meslek lisesinden mezun olan öğrenciler için M.T.O.K. programları mevcuttur.Mühendislik fakültelerinde ise böyle bir uygulama yoktur.  
Teknoloji fakülteleri daha çok uygulamalı eğitimi destekler. Dersleri teorikten çok uygulamaya yöneliktir.Mühendislik fakülteleri mühendisliği teorik eğitimden ilerleyerek anlatır. Yani teorik dersler uygulamalı derslere göre çok daha fazladır.
7+1 eğitim sistemini baz alır. Daha açıklayıcı olmak gerekirse teknoloji fakülteleri 7 dönemlik üniversite eğitiminin ardından öğrencinin son yarı yılını sadece staja ayırır.Klasik 8 dönemlik eğitim sistemini baz alır. Mühendislik fakülteleri de staj yapmayı zorunlu kılan fakültelerdir ancak staj esnasında üniversitede dersler de devam etmektedir.
Laboratuvar odaklı derslerin yoğunluğu mühendislik fakültelerine göre çok daha fazladır.Laboratuvarda uygulamalı eğitim görmektense sınıflarda teorik eğitim görmek daha çok tercih edilir.
Teknoloji fakülteleri akademisyen olmak isteyenlerin değil daha çok mühendis olarak çalışmak isteyen adayların ilk tercihidir.Yeterli teorik eğitimi sayesinde mühendislik fakülteleri akademisyen olmak isteyen mühendis adaylarının ilk tercihidir.

Mühendislik kişiye analitik düşünme yeteneği kazandıran ve hayatın her alanında insan hayatını geliştirmeyi hedefleyen bir bilim dalı. İster akademi düşlüyor ister iş hayatına atılmak istiyor olun işin sırrı hep iyi bir üniversite ve kişinin kendini geliştirmesinden geçiyor.

Mühendislik ve teknoloji fakülteleri de bu eğitimi alabileceğiniz en güvenilir yer. Tercihinizi hangisinden yana kullanacak olursanız olun alanınız hakkında araştırmalar yapıp bir yandan da kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın. Önünüz açık olsun geleceğin mühendis adayları.

Mühendislik fakültesi ve teknoloji fakültesi arasındaki farklar ile ilgili sorularınızı ve görüşlerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.

Nazlıcan Mutlu

Nazlıcan Mutlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi (açıktan) İşletme öğrencisidir. Endüstri mühendisliği, süreç iyileştirme analizi, altı sigma ve yalın üretim gibi sistem analizine yönelik alanlarla ilgilenmektedir. İşletme ve endüstri mühendisliğine dair içerikler hazırlamakta ve kariyerini bu yönde devam ettirmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu