MühendislikMühendislik Bölümleri

5 Başlıkla Mühendis ve Teknisyen Arasındaki Farklar

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Sektörde faaliyet gösteren çoğu mühendis birçok kez teknisyenlerle koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Bu iki meslek dalı yani mühendislik ve teknisyenlik çoğu zaman yapılan görevler nedeniyle benzerlik gösterse de ikisi arasında bazı belirleyici farklar bulunmaktadır. Bu içeriğimizde de sizlere mühendis ve teknisyen arasındaki farkları kısa ve sade bir şekilde derledik.

Farklı Açılardan Mühendis ve Teknisyen Arasındaki Farklar

Mühendislik ile teknisyenlik birçok bakımdan benzerlik gösteren iki meslektir. Özellikle de makine, mekatronik ve elektrik elektronik sektörlerinde mühendisler ve teknisyenlere benzer görevler verilebilmektedir. Peki mühendis ve teknisyen arasındaki farklar nelerdir? Teknisyen mühendislerin yaptıklarını yapabilir mi? Hangi meslek günümüz şartlarında daha değerli? Gelin tüm bu soruların cevaplarını beraber inceleyelim.

Teknisyenlik

Özellikle makine, elektronik ve elektrik sektörlerinde teknisyenlik mesleğini sıklıkla duymaktayız. Türkiye şartlarında ilgili meslek liselerinden mezun veya 2 yıllık yüksekokul mezunları teknisyen olarak değerlendirilir. Teknisyenler verilen görevi doğrudan uygulayan kişilerdir. İşçilerden farklı olarak karmaşık ve uzmanlık gerektiren işleri yerine getirirler.

Örnek vermek gerekirse, bir güneş enerji santralinde güneş panellerinin birbirleriyle ve invertör ile yapılacak kablo bağlantılarını teknisyenler gerçekleştirir ve gerekli gerilim kontrollerini yapar. Bir diğer örnekleme ise bir elektronik cihaz için tasarlanmış bir devre kartının tamirini veya montajını da teknisyenler yapmaktadır.

Örneklerden de görüldüğü üzere teknisyenlerin yaptıkları işler genellikle sıradan bir işçinin veya alanından gerekli eğitim ve yeterlilikte olmayan kişilerin yapamayacağı görevlerdir.

Mühendislik

Mühendisler ise teknisyenlerden farklı olarak daha çok sistemi tasarlayan, teknisyenlerin gerçekleştirmesi gereken aşamaları ve görevleri hazırlayan kişilerdir. Mühendisler sistemin düzgün çalışabilmesi için gerekli karmaşık hesaplamaları ve tasarımı gerçekleştirirler ve bu sistemin uygulamaya geçebilmesi için de teknisyenler ile ortak çalışırlar.

Örneğin, bir güneş enerji sistemini genellikle mühendisler tasarlar. Konstrüksiyon açıları ve yerleşimi, güneş panellerinin saha yerleşimi, kablo kesit hesabı, uygun invertör seçimi gibi birçok parametreyi mühendisler hesaplayarak projeyi oluşturur.

Başka bir örnek verirsek te elektronik bir devre kartının tasarımını da mühendisler yapar ama bu devre kartının basımını teknisyenler gerçekleştirir. CNC’de oluşturulacak bir makine parçasının uygun dayanım veya akış hesaplarına uyumlu bir şekilde tasarlanmasını mühendisler yapar ama bu parçanın işlenip fiziksel olarak oluşturulmasını da teknisyenler yapmaktadır.

Farklı Açılardan Mühendis ve Teknisyen Arasındaki Farklar

Mühendis mi Yoksa Teknisyen mi Daha Çok Kazanır?

Bu özellikle ülkemiz için cevaplanması oldukça zor bir sorudur. Çünkü ülkemizde özellikle küçük ve orta çaplı firmalara baktığımızda teknisyen ve ustalara mühendisten daha çok ihtiyaç vardır. Bu nedenle de teknisyen maaşı bu firmalar için mühendise göre daha yüksek olabilmektedir.

Kurumsal ve yurt dışına baktığımız zaman ise tecrübe süreleri aynı olmak kaydıyla mühendis maaşı teknisyen maaşından daha fazladır. Tabi bu durum yine sektöre, firmaya ve çalışma şartlarına göre de değişiklik gösterir. Çalışma şartı ağır olan bir tekniksen daha rahat bir ortam ve pozisyonda çalışan mühendise göre pek tabi daha fazla kazanabilmektedir. Bundan dolayı da mühendis ve teknisyen arasındaki farklara baktığımız zaman maaş olarak bir farkı ön plana getirmek de pek doğru olmayacaktır.

Sonuç

Mühendis ve teknisyen arasındaki farklara bakıldığı zaman en önemli farkın mühendisin teori bilgisinin daha fazla olması ve teknisyenin de uygulama ve pratik bilgi yönünün daha fazla olması diyebiliriz. Tabi günümüzde özellikle de Türkiye’de mühendis ve teknisyen meslekleri oldukça iç içedir.

Aslında çoğu mühendis sektörde teknisyen gibi çalışmaktadır. Bunun en önemli sebebi de ülkemizde firmaların Ar-Ge tarafına çok fazla yatırım yapmamasından kaynaklanmaktadır. Sonuçta bir ülkede araştırma ve geliştirme ne kadar fazla ise o kadar bilim insanı ve mühendise ihtiyaç olmaktadır.

Mühendis mi Yoksa Teknisyen mi Daha Çok Kazanır

Aslında sektöre bakıldığında kalifiyeli teknisyen açığının mühendise oranla daha fazla olduğu görülmektedir. Bu sebeple teknisyene olan talep mühendise göre daha fazladır. Bu durum da maaş baremlerine de yansımaktadır.

Öyle ki bazı sektördeki firmalar teknisyen bulamadığı için teknisyene mühendisten daha çok maaş vermektedir. Zaten yeni başlayan bir mühendis ve tecrübeli bir teknisyen arasında da bu maaş farkından da söz edebiliriz.

Kısacası bu iki meslek grubu birbirinden bağımsız olarak düşünülemez. Mühendis ve teknisyen arasındaki farklar göz önüne alındığında görev tanımlamaları birbirlerine yakındır. Bundan dolayı sektörel olarak düşünüldüğünde bu iki meslek grubundaki kalifiyeli kişilere her zaman ihtiyaç vardır.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu