ElektronikHaberlerTeknoloji

Son Tasarım Morpheus Çipini Hacklemek Mümkün Değil!

Michigan Üniversitesi'nden mühendisler, Morpheus adında pratik olarak hacklenmesi mümkün olmayan bir bilgisayar çipi tasarladılar.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Geliştiriciler tarafından yapılan bir basın açıklamasına göre Michigan Üniversitesi’nden mühendisler, Morpheus adında pratik olarak hacklenmesi mümkün olmayan bir bilgisayar çipi tasarladılar. Her birkaç milisaniyede bir kendi mikro mimarisini değiştiren işlemci, DARPA güvenlik mücadelesinde yüzlerce profesyonel bilgisayar korsanı tarafından test edildi. Hiçbiri sistemi ihlal edemedi.

Bu zamana kadar tasarlanmış güvenlik sistemleriyle karşılaştırması yapılan sistem, kendisini sürekli yeniden düzenleyen bir rubik küpe benzetildi. Üniversitenin Morpheus adlı yeni sistemi, 2020 yılında, DARPA için çalışan dünyanın en yetkin yüzlerce hackerı tarafından dört ay boyunca test edildi, ve hiçbiri sistemi kırmayı başaramadı. Bu da Morpheus sistemini, sayısız hackerın en iyi girişimlerine rağmen hacklenmesi mümkün olmadığı için, bilim kurgu filmlerinde hayal edilen o kusursuz çiplerden biri haline getirdi. Ayrıca, geleceğin projesi olabilecek olan bu tasarımı Michigan Üniversitesi’ndeki organizasyon, 3.6 milyon dolarla destekledi.

Morpheus Çipi Çözülemez Bir Bilmecedir

Morpheus sistemi temelde, önemli verileri diğer birçok siber güvenlik sistemiyle aynı şekilde şifreler. Sistemi diğerlerinden ayıran en önemli detay ise, şifrelemeyi birkaç yüz milisaniyede bir rasgele karıştırarak yeni şifreler üretebiliyor olmasıdır.

Morpheus projesinin baş araştırmacısı Todd Austin teknoloji harikası çipi anlatırken, “Gözünüzü her kırptığınızda kendini yeniden düzenleyen bir rubik küpü çözmeye çalıştığınızı hayal edin,” dedi. “Morpheus ile hackerların karşı karşıya olduğu şey bu. Bu çip, bilgisayarı çözülemez bir bulmaca haline getiriyor.”

Morpheus çipi

Elbette sisteme erişimi olan kişiler aynı süreci yaşamıyor ve şifrelenmemiş verilere kendi ekranlarında erişebiliyorlar.

Michigan Üniversitesi’nin açıklamasına göre, çipin geliştirilmesi gereken tek özelliği, sisteminin diğer eşdeğer sistemlerden yaklaşık yüzde 10 daha yavaş çalışmasıdır. Ancak ekip, sistemi gelecekte daha hızlı hale getirmek için iyileştirmeyi hedeflediğini açıkladı. Baş araştırmacı Todd Austin ayrıca, Morpheus gibi sistemler sayesinde insanların, güvenlik açığı yaşama olasılığını eskisi gibi şansa bırakmayacağını vurguladı. Geçen yıl siber güvenliğe yapılan 7,8 milyar dolarlık rekor bir yatırım olduğunu söyleyen Austin, Michigan Üniversitesi’nin Morpheus çipi gibi sistemlerinin, mevcut dünya düzeninde gittikçe artan bir gereklilik olduğunu öne sürüyor.

Kaynak
The Michigan Engineer

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu