Yenilenebilir EnerjiRüzgar Enerjisi

MİLRES:Milli Rüzgar Enerji Sistemleri, Başarı mı Değil mi?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES)

Milres, 2006 yılında başlayan ve bütçesi 55 milyon TL olan milli rüzgar türbin kamu Ar-Ge projesidir. Sabancı Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi,İstanbul Teknik Üniversitesi,İstanbul Ulaşım A.Ş. ve TÜBITAK kurumlarına Ar-Ge için 25 milyon TL harcandı fakat ortaya sertifikalı bir türbin ortaya çıkmadı. Ar-Ge bazen başarısız olur ancak sonuçlarının paylaşılması gerekir. Bu da önemli bir kazançtır. Neden ticari bir türbin ortaya çıkmadı? Teknik sorunlar nelerdi? Bunların cevapları yerli türbin sektöründe faaliyet gösterenlere açıklanmalıdır. İşte bu cevaplar 25 milyon eder.

Ortaya üretilebilir bir ürün çıkmamasının sebebi nedir? Teknolojik mi Ticari mi? Eksiklik nedir?

Burada önemli bir saptama yapmak gerekiyor; Milres ‘in sonuçsuz kalmasındaki temel sebep teknolojik değil ticari hedefsizliktir. Merkezinde ticari kaygı taşımayan akademik bir yapı olduğu için ortaya bir ürün değil bir deney çıkmıştır. Ancak yine de dediğimiz gibi bunu bir deney olarak kabul edip sonuçlarını yayınlarsak veya eksik noktaları sanayicimiz ile kamu ile paylaşırsak ortaya doğru ürünler çıkarabiliriz.

Milres gibi diğer örnekler neler? En güzel örneklerden biri MİLGEM:Milli Gemi Projesi’dir. Proje aynı şekilde başarısızlık yolunda ilerlerken, o zamanlar devlet içine sızmış yapılar tarafından sabote edilirken projenin merkezine yerleştirilen özel şirket sayesinde projenin ticari bir kaygısı oluştu. İçinde halen sıkıntılar olsa da proje bir deneme tahtası olmaktan çıkarak bir ürün ortaya çıkarma sürecine dönüştü.

MİLGES:Milli Güneş Enerji Santrali projesi de YEKA ihaleleri sebebiyle rafa kalkmış görünüyor.

Yanlış modellemelerden yüzünden bu projeler durduruldu.

YEKA projeleri bu ülkeye gerçekten teknoloji bırakır mı tartışılır ancak biz Ar-Ge’yi ders çıkarmak yerine başarı başarısızlık olarak ikiye ayırırsak ve başarısızlık diye tanımladığımız sonuçları kamuoyu ile paylaşmazsak yerli ve milli bir ürün ortaya çıkarmada daha çok zorlanırız.

Yerli Ve Milli Bir Rüzgar Türbini İçin Milres Şart Mıydı?

Milres ’te Ar-Ge için harcanan paranın sonuçların paylaşılması ile halen değerlendirilebileceğini konuşuyoruz. Birde şöyle düşünelim; kule için çelik, kanat için kompozit üretebilecek teknolojimiz var. Camelyaf ve epoksi üreten firmalarımız var, tanklara ve helikopterlere yüksek teknolojili parçalar, sistem, yazılım üreten firmalarımız var, kendi radar sistemlerimizi, kripto telefon ve haberleşme sistemleri yapıyoruz, lokomotifler için yüksek güçlü elektrik motorları üretiyoruz, peki neden bunları yapan firmaları bir araya getirip stratejik ürünlerin üretimini onlara vermedik? KAMAG projelerinin merkezinde onları rekabetçi bir şekilde yönlendirecek seçilmiş yerli firmalar olmalıdır. Böylece devletin ayırdığı ciddi miktarda finansman da amaçladığı şekilde kullanılmış olacaktır.

Milres 500
Milres 500

Rüzgar türbini kanadı üretebilen uçak kanadı da üretebilir, kompozit yapıları çok benzerdir, kullanılan analiz teknikleri çok benzerdir. Bu işin incelikleri devlet için stratejik bir konudur. Böyle stratejik noktalarda araştırma yapılması için devlet özel şartlar oluşturabilir, hibe verebilir. Ancak rüzgar türbininin tamamının üretilmesi hedeflenmişse, bunların KAMAG projeleri kapsamında sadece devlet kurumlarıyla olması mümkün değildir. Milres gibi projeler kamuda teknik birikimi yüksek kurumlar ile ticari Ar-Ge yeteneği yüksek kendini ispat etmiş özel sektör şirketleriyle birlikte yapılanmalıdır.

YENİLENEBİLİRADAM Facebook sayfası için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu