Makineİmalat

Masa Tornası Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu içeriğimizde imalat sektöründe sıklıkla kullanılan bir torna çeşidi olan masa tornası ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Temelde tornanın tanımını iş parçasına kesici yönünde hareket verilmesiyle parçadan talaş kaldırılmasına tornalama denir. Bu iş parçalarının boyut olarak küçük olanlarının tornaları masa tornalarında yapılmaktadır.

Torna işleminde genellikle eksenel hareketlerle silindirik yüzeyler işlenmektedir. Aynı zamanda çeşitli şekillere vida açma, matkapla delme, kılavuz salma gibi işlemler yapılabilir.

İlkel torna tezgahlarının yerini günümüz teknolojisinin gelişmesiyle hidrolik torna tezgahları almaya başlamıştır. Bunlardan en çok kullanılanlarından birisi masa tornalarıdır.

İlk olarak genel olarak torna tezgahı çeşitlerinden bahsetmekte fayda var. Bu torna tezgahlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Üniversal Torna

2) Masa Tornası

3) Saatçi Tornası

4) Elektronik Kontrollü Torna Tezgahları

5) Hidrolik Kontrollü Torna Tezgahları

6) Özel Torna Tezgahları (Çeşitleri aşağıdaki gibidir.)

  • Kam Tezgahı
  • Hava Tezgahı
  • Revolver Torna Tezgahı
  • Üretim Tipi Tezgahı
  • Kopya Tezgahı
  • Otomatik Torna Tezgahları
  • Sırt Alma Tezgahı

Masa Tornası Nedir?

Masa Tornası Nedir

Küçük boyuttaki iş parçaların tornalanmasında kullanılan tezgahlara masa tornası denir. Tezgahın ebatları nispeten küçük olduğundan masaların üzerine montajlarının yapılmasıyla kullanılır. İsmi bu sebepten dolayı gelmektedir.

Bu tornalar çok yönlüdürler. Metal parçalarına işlem yapan ustalardan, deney ve araştırma yapan bilim insanlarına kadar çok farklı alanlarda çalışanlar kullanabilir. Kullanımı diğer torna tezgahlarına göre daha kolaydır.

En basit olarak bir torna tezgahı silindir yapıda olan şaft ve burç gibi parçaları şekillendirmek için kullanılır. Kullandığımız bir çok araç ve gereçte veya çevremizdeki pek çok makinada torna cihazında işlem görmüş diyebilmek mümkündür.

Masa Tornası Nasıl Çalışır?

Masa Tornasi Nasil Calisir Mühendistan

Masa tornasını kullanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Koruyucu gözlüklerin sanayide kullanımı çok düşüktür. Önem verilmeyen bu önemli detayın hayati bir koruyuculuğu bulunmaktadır.

Sıcak metal talaşlarının hızlı şekilde fırlaması kullanan operatöre zarar verebilir. Bunun yanında kısa kollu gömlekler kullanılması gerekmektedir. Uzun ve bol kollu elbiseler dönen parçalara yakalanma riski vardır. Bundan dolayı kolunuzu hızlı şekilde cihaza kaptırma riskiniz bulunmaktadır.

Masa tornasını kullanırken ayaklarınıza çelik burunlu ayakkabılar giymeniz ağır metal parçaların olası ayağınıza düşmesini ve zarara sebep olmasını önleyecektir. Uzun olan saçları bağlamak gerekir.

Bu tornayı kullanırken işleme başlamadan önce iş parçasını iyi şekilde torna cihazına bağladığınızdan emin olmalısınız. İlk olarak tornayı düşük hızla başlatmalısınız ve ardından hızı kademeli şekilde arttırabilirsiniz.

Kaydırma değerini masa tornasında ayarlarken dikkatli olmak gerekir. Kaydırma değerini arttırdığınızda koniklik büyüyecektir.

Çalışacağınız iş parçası boyutu büyüdükçe verilen puntayı daha fazla kaydırmak gerekmektedir.

Masa Tornası Nerelerde Kullanılır?

Masa Tornası Nerelerde Kullanılır
  • Ağaçları yada ahşap parçaları tornalamak
  • Metal parçalarının yüzeyini işlemek
  • Metal sıvama ve termal püskürtme
  • Parçaların ıslahı ve cam işleme gibi faaliyetler için kullanılabilmektedir.

Masa tornalarının, operatörün iş alanına bağlı olarak çok çeşitli kullanımı vardır. Genellikle küçük boyuttaki iş parçalarının tornalanması amacıyla kullanılan tezgahların ne olduğunu nerelerde kullanıldığından bahsettik. Masa Tornası kullanımında önce iş güvenliğinin sağlanması temennimizle, sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Muhammed Enes İLGAZİ

Muhammed Enes İLGAZİ, 1997 yılında İstanbul'da doğdu. 2019 yılında Kocatepe Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Şu anda İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanında yüksek lisansına devam etmektedir. Öğrencilik süreci boyunca uzun süreli Havacılık - Uzay ve Savunma sanayi sektörlerinde edindiği tecrübeler ile yine bu sektörlerin taleplerini karşılayacak akademik düzeyde bilimsel çalışmalar yapma hedefiyle emin adımlarla ilerlemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu