Manuel vites veya şanzuman yıllardır otomobillerde sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde bile manuel vites dünyadaki tüm araçlarda %52’lik bir kullanım oranı ile popüler bir sistem bileşeni olmaya devam etmektedir. Manuel Vites Nasıl Çalışır? başlıklı aşağıdaki videoda manuel vitesin ne olduğunu ve çalışma mekanizmasını öğrenebilirsiniz.
(Not: Türkçe altyazıyı açmayı unutmayınız.)
Geçmişten günümüze kadar üretilen birçok araç manuel olarak değiştirilebilen vites kutuları ile beraber üretilmiştir. Günümüzde otomatik vitesli otomobiller iyice yaygınlaşsa da gerek ucuz olması gerekse de arızalandığı zaman çok fazla masrafa yol açmaması sebebiyle manuel vitesli araçlar hale aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Vitesler aktarım bileşenleriyle beraber araçlarda yakıt tasarrufundan sürüş konforuna kadar birçok faktör için oldukça önemlidir.
Manuel vites kullanımı için akıllara gelen ilk soru araçların neden vitese ihtiyaç duyduğudur. Motor vasıtasıyla üretilen güç tekerleklere ulaşmadan önce vites ve diğer aktarım bileşenlerinin üzerinden geçer. Vites ve aktarım organlarının temel görevi değişik sürüş koşullarında hız ve tork değerlerini kontrol ederek gücün tekerleklere aktarımını sağlamaktır.
Örnek vermek gerekirse; aracınızla yokuş çıkmak isterseniz, daha fazla torka ihtiyacınız olur. Bu sebepten yokuş çıkarken vites düşürül, böylece hız azalırken tork artar (Güç=Tork x Hız). Bunun tam tersinde de hız arttırılarak tork düşürülebilir.
Manuel viteslerin ayrıntılı çalışma mekanizmasını ise yukarıdaki video üzerinden görebilirsiniz.
Manuel vites nasıl çalışır? konusu ile ilgili merak ettiklerinizi, sorularınızı veya görüşlerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın.
Harika anlatım olmuş birde buraya bakmak lazım.