Malzeme Bilimi ile İlgili Kısa Bilgiler
Malzeme bilimi oldukça geniş kapsamlı bir konudur. Öyle ki tüm malzeme biliminde birçok terim ve bilinmesi gereken sayısız konu başlığı bulunmaktadır. Bu içeriğimizde de sizlere malzeme bilimi ile ilgili bilmeniz gereken terimleri ve tanımlamaları başlık başlık kısa ve sade bir şekilde derledik.
Malzeme bilimi ile ilgili bazı konulara ve bu konuların alt başlıklarına, açıklamalar dahil olmak üzere kısa ve net bahsedeceğiz.
Malzeme Bilimi ile Temel Bilgiler
Kayaç
Doğada bulunan ve fiziksel özellikleri itibariyle katı olan, karışık bir kimyasal özelliğe sahip doğal maddelerdir.
Maden
Kayaçların istenilen endüstrinin talep ettiği halde iken, kimyasal olarak rezerv ettiği toplanmalardır. (Toplu olarak)
Cevher
Madenlerin ekonomik kütle olarak kabul edilmesidir.
Tenör
Madenlerin içerisindeki ekonomik olan kimyasal rezerv ”yüzde bileşim” miktarıdır.
Ham Madde
Kayaç ve madenlerin yarı mamül olarak işlenip maden ocaklarından çıkartıldığı halde fiziksel ve kimyasal özellikleri bilinen bir cevher grubu olarak toplanmalardır.
Alaşım
Mamül saflıktaki saflaştırılmış metallerin, diğer metallerle uygun kimyasal karışım halinde belirli bileşimde karıştırılarak, endüstriyel malzeme olarak kullanılabilecek, metalik fiziksel özelliklerdeki karışımlardır. Fiziksel faz yapısı alaşım halinde heterojen (her köşesinde birbirine tam benzemeyen) karışımları oluştururlar.
Metallerin genelleştirebilecekleri özellikleri;
1- Çeşitli imalat yöntemleriyle şekillendirilebilirler.
2- Özgün kütleleri daha büyüktür.
3- Isı enerjisini, elektrik enerjisine iletme özelliği vardır.
4- Kristal yapıdadırlar.
5- Metalik bağlarla bağ yapmış durumdadırlar.
6- Metal ve alaşımlar parlaktırlar ve görüntü geçirmezler.
7- Işığı yansıtırlar ve bir renkleri mevcuttur.
Malzeme
Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için, refahlarını artırabilmek için kullanabilecekleri bir mamül makineyi yapabilmede kullandıkları mamülün ”madde” gruplarıdır. Katı haldedirler. Doğal ve yapay olarak üretebilirler.
1- Metaller ilk organiktir.
2- Anorganik, inorganik.
Demire göre sınıflandırma;
1-Demire göre alaşımlandırılanlar.
2-Demire göre alaşımlandırılamayanlar.
Genel Malzeme Sınıflandırılması
1- Metal esaslı malzemeler.
2- Seramik malzemeler, sinter malzemeler.
-Organik malzemeler (plastik malzemeler)
-Kompozit malzemeler (Karışım halinde kullanılan malzemeler)
İlginizi Çekebilir: Porozite Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Metaller
Bir cevherin metalojik yöntemlerle saflaştırılarak istenilen saflıkta, yüzde bileşim olarak elde edilmesidir. Metaller fiziksel özellikleri bakımından diğer madde grubuna göre farklılıklar göstereceklerdir. Onlar metalik özelliklerdedir.
1- Yarı mamül saflıkta metaller.
2- Mamül saflıkta. (En iyi malzeme, alaşıma hazır.)
3- Element saflıkta. (En safıdır.)
Makine ve Sanayi donatılarında en çok kullanılan mühendislik özellikleri üstün olan malzeme grubudur. Demir ve alaşımları, bakır ve alaşımları, alüminyum ve alaşımları.
Seramik Malzemeler
Yüksek sıcaklığa dayanıklı malzemelerdir. Metal ve ametallerin oksitlerinin bileşiklerinden meydana gelirler. Bu bileşiklerin tanelerinin birbirine tutundurulmasıyla (sinterlenmesiyle) elde edilir. Örn: Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan fırın sobaları.
Refrakter Malzemeler
Yüksek sıcaklıklara dayanır. 500 santigrat derecenin üzerinde rahatlıkla çok uzun süreler kullanılırlar. Büyük bir malzeme grubunu oluştururlar. (camlar, mutfak eşyaları, fırın içi) İzolasyon endüstrisi olarak adlandırabiliriz.
Organik Malzemeler
Büyük moleküllü karbonun oksijen ve hidrojenle oluşturduğu polimer zincirlerdir. Doğal ve yapay olarak bulunabilmektedirler. Doğalı kauçuk, yapayı plastiktir.
Kompozitler
Seramik tozlarının metal tozlarının plastik malzemelerin özelliklerini geliştirmek amacıyla bir arada uygun karışımlarının 300 oC civarında preslenmesi ile sıkıştırılarak elde edilmesidir.
Karbonfiber Kompozitler
Kompozit Malzemelerdir. Pek çok çeşit ve alanda üretilmektedirler. (fiber borular, yapı güçlendirme, vakum ürünleri, kumaşlar, fitiller, iplikler)
Malzemeler ile ilgili tabi tüm terimler ve tanımlamalar bu kadar değildir. Malzeme bilimi ile ilgili daha çok sayıda terim ve konu vardır. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.