Lisanssız GES Yatırımlarında 4. Bölge Teşvikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Lisanssız güneş enerji santral yatırımlarına sağlanacak 4. bölge teşvikleri ile ilgili 5209 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 24 Şubat 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayınlanan bu karar ile lisanssız güneş enerji santrali (GES) yatırımları 4 üncü bölge teşvikleri kapsamına alındı.
Bu teşvikler kapsamında bağlantı gücüyle sınırlı olmak şartıyla tüketim amacıyla kurulan GES’lerde faiz ve kar payı hariç tutularak 1 inci, 2 inci, 3 üncü ve 4 üncü bölgeler için 4 üncü bölge ve diğer bölgelerdeki yatırımlar için de kendi bölge teşviklerinden faydalanma imkânı sunulmuştur. (24 Şubat 2022 tarihli 5209 Karar Sayısı ile yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı Madde 6-14. Fıkraya göre)
GES 4. Bölge Teşvikleri Destek Unsurları
KDV İstisnası
Yerli makine teçhizat alımlarında geçerli olmak üzere KDV istisnası uygulanır.
Gümrük Vergisi İstisnası
İthal güneş panellerine ek olarak ithal konstrüksiyon da bu teşvik kapsamına alınmamıştır. (24.02.2022 Resmi Gazete’de yayınlanan 31760 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de yapılan değişiklik)
Vergi İndirimi
Teşvik kapsamında gerçekleştirilen OSB dışındaki 4. bölge yatırımlardaki bina, makine, hafriyat vb. harcamaların %70’inin, %30’u kurumlar ve gelir vergisinden düşülebilmektedir. OSB içerisindeki 4. Bölge yatırımlarında ise harcamanın %70’nin %40’ı olarak belirlenmiştir. Yani 3.000.000 TL olan bir yatırımın %70’i 2.100.00 TL olur ve yatırım OSB dışında ise bunun da %30’u olan 630.000 TL’si, eğer yatırım OSB içindeyse de %40’ı olan 840.000 TL vergiden düşürülebilmektedir. Bu vergi indirimi ayrıca firmanın farklı faaliyetler sonucunda oluşan vergiler için de kullanılabilmektedir.
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
Yapılan yatırımda çalışan kişiler için eğer yatırım OSB dışında ise 6 yıl, OSB içinde ise 7 yıl teşvik desteği bulunmaktadır. (Yatırım kapsamındaki desteklenecek kişi sayısı ve diğer ilgili detaylar çıkacak usul ve esaslar ile belirlenecektir.)
Faiz/Kar Payı
GES yatırımları için 4. Bölge teşvikleri kapsamında faiz/kar payı desteği bulunmamaktadır.
Lisanssız GES yatırımları için bölgelere göre teşvik unsurları
Teşvik Bölgeleri
1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ
2. Bölge: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada illeri hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova
3. Bölge: Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak
4. Bölge: Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas
5. Bölge: Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat
6. bölge: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcaada ve Gökçeada
Teşvikten Yararlanmak için Asgari Şartlar
Lisanssız güneş enerji santrallerinde 4. Bölge teşviklerinden yararlanmak için aranan asgari şartlar aşağıdaki gibidir.
- Kurulacak güneş enerji santralinin kurulu gücü en az 240 kW olmalıdır. (21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı MADDE 15 9. Fıkrası ile güneş enerjisi elektrik üretimi yatırımlarında modernizasyon niteliğindeki yatırımlar ve 240 kW altı kapasitedeki yatırımlar desteklenmemektedir.)