LEED Yeşil Bina Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?
LEED yeşil bina sertifikası çeşitli alanlarda faaliyete alınacak binaların çevre dostu proje olduğunu gösteren yeşil bina sertifikalarından biridir.

Bu içeriğimizde binaların çevre dostu olduğunu gösteren yeşil bina sertifikalarından birisi olan LEED yeşil bina sertifikası ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.
LEED Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
LEED, Türkiye de dahil hemen hemen tüm dünya ülkelerinde geçerliliği sağlanmış bir yeşil bina sertifikasıdır. Orijinal ismi ile “Leadership in Energy and Environmental Design” olarak anılırken Türkçe de karşılığı “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımlarda Liderlik” olarak bilinmektedir.
Türkiye içerisinde danışmanlığa sahip olan önemli alanlar arasında yer alır. Aslen Amerikalı olan bu sertifika, geçerlilik süresi için mevzu bahis olan yapının ömür süresine bağlı olduğu söylenir. Ayrıca bu sürdürülebilir projenin gerçekleştirilmesinde Türkiye tarafından hibe desteğinin verilmesi, LEED yeşil bina sertifikasını proje sahipleri için en cazip hale getiriyor.
LEED yeşil bina sertifikasının diğer sertifikalardan ayıran özellik, kriterlerinin ve denetimde verilebilecek puanların uygulanabilir şekilde olmasıdır. Çok katı denilemeyecek prensipleri olsa da yapıların, yeşil bina kavramına uygun hareket edilmesini sağlayan uluslararası bir belgedir.
Farklı bölgelerde bulunan çeşitli sektördeki yapıları kapsar. Kriterleri ve dikkat ettiği noktalara bakacak olunduğunda denetimleri çok geniş ve tüm konuları barındıracak şekilde kapsamlıdır. Sürdürülebilirliği ifade eden yapılar için alınması oldukça kolay, sadece süreçten geçmek isteyen projeler için ise alınması oldukça güç bir sertifikadır. Sonuçta her şey amele bağlıdır. Amel ise niyete…
LEED Yeşil Bina Sertifikasında Dikkat Edilen Noktalar Nedir?

Son yüzyılın hem tüketicilerin hem üreticilerin en önem verdiği gelişmeler arasında sürdürülebilirlik gelir. Bu sürdürülebilirlik projelerinin içerisinde ise yeşil bina… sitemizde yer alan yeşil bina sertifikaları nelerdir? 2022 hakkındaki içeriği inceleyebilirsiniz.
Bahsi geçen sürdürülebilirlik projelerinden biri olan LEED sertifikasyon sistemi, bazı dikkat edilmesi gereken noktalar barındırır. Bu noktalar, gerçekleştirilmesi planlanan herhangi bir binaya ya da alana ait olan tasarımdan denetlenmesine kadar ki sürede ön planda yer alır.
Bu noktalar esasen şunlardır:
- Tabi ki ilk olarak arazinin inşaat başlangıcından bitimine kadar geçen sürede çevreye duyarlı çalışmaların yapılmasıdır. Çevredeki projelerin ve buna bağlı olarak sürdürülebilirlik çalışmalarının sıklığı. Araziye çeşitli yollardan erişime açık olması.
- Park, maç sahaları, bisiklet ve daha çeşitli alanların arazi içerisinde, proje dahilinde olması.
- Otoparkların binaların alt kısmına ya da mümkün olduğunca mevcut alandan yararlanarak yapılması, otoparklar için ayrılacak yerin ek olarak tercih edilmemesi.
- İnşaat sırasında toz ve hafriyat gibi ekosisteme zararı olacak herhangi bir zararın olmamasını sağlayacak şekilde önlemlerin alınması.
- Acil durum anlarında kullanılmak üzere boş bir alan bırakılmalı.
- Yağmur suyunun, diğer her türlü temiz ya da pis sulardan ayrı olarak toplanılmalı ve biriktirilmelidir. Böylelikle yağmur suyunu fazladan işleme alınmamış olunacaktır.
- Proje içerisinde yer alacak binaların toplam ışık kullanımına bakıldığında fazladan ışıkların kullanımı kaldırılmalıdır. Park ışıkları, bina yollarında bulunan ışıklar, asansör ya da koridor ışıkları gibi. Burada amaç mümkün oldukça enerjiden tasarruf etmek ve gündüz ışığından yararlanmak.
- Su verimliliği de önemli etkenler arasındadır. Gerek binanın içerisinde harcanan gerekse yapının dış kısmında harcanması planlanan miktarın azaltımı için çalışmalar yapılmalıdır. LEED yeşil bina sertifikası en fazla hususta devreye girer. Bunun nedeni her türlü enerjiye aç olmamızdır.
- Bina içinde çeşitli faaliyetlerden kaynaklı su ölçümünü yaptırılmalıdır. Tasarımda ön görülerek hesaplamaların yapıldığı miktara yakınlığı belirlenir. Bu duruma göre tedbirler alınır.
- Binalardan çıkan atık suyun bahçe sulaması, araba yıkama işlemlerin yapılması gibi işlemler için tekrar uygun bir sistem haline getirilmeli ve projeye dahil edilmelidir.
- Proje içerisine alınan işlemlerde kullanılacak olan malzemelerin, yenilenebilir enerji kaynağı olması tercih edilmeli, çevreye verebileceği zararı azaltma gidilmelidir.
- İnşaat sonrası ortaya çıkacak atıkların depolanması, biriktirilmesi sorasında ise bertarafı için gerekli alanların ve işlemlerin proje içerisinde yer verilmelidir.
- İç mekânda kullanılacak olan tütün, sigara benzeri maddelerden dolayı oluşacak atmosferik koşulların ne miktarda olacağı, belirlenen miktarın binanın karşılayabilecek nitelikte olduğuna dair bilgilerin belgeler üzerinde belirtilmelidir.
- Canlıların bulunabileceği atmosferin temizlenmesi yani olabilecek en temiz haline döndürülebilmesi için tasarımda kullanılacak gerekli teknolojilerin nitelendirilmesi yapılmalıdır.
- Tabi ki iç ortamdaki sesin ortamın akustik özelliğinden yararlanılarak yansıtılacağı belirlenmesidir. Yapıya ait duvar, kolon, pencere sistemlerinin akustik özelliğe göre seçilmelidir.
- İç aydınlatma kullanılacak aydınlatmaların bir kısmını tabi ki kullanacak yaşayan insanlar belirler. Bu durumun yanı sıra bazı aydınlatmaları da proje sahipleri üstlenmelidir ve bu aydınlatmalar genellikle LED lambalardır.
- Bu hususlar haricinde LEED yeşil bina sertifikasının kendisine ait kriterleri bulunur ki uzmanlarla yapılan görüşmeler sonunda daha ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.
Peki Bir Bina LEED Sertifikasını Nasıl Alabilir?

LEED yeşil bina sertifikasının alım süreçleri konusunda oldukça açıktır. Bu süreçleri, değerli okuyucular için ayrıntılı olarak irdeledik.
- İlk olarak yapılması gerekenler arasında projesi sürdürülebilirliğe katılmak istenilen binanın, hangi katmanda değerlendirileceğine karar verilmesi gerekir. Bu katmanlar: realitede inşaat sürecine daha başlanmamış binalar, iç tasarımını sürdürülebilirliğe dahil edilmek istenilen binalar, hali hazırda inşaat süreci tamamlanmış fakat kentsel dönüşüm ya da restorasyon sürecinde sürdürülebilirliğe dahil olmak isteyen binalar, mahalle, köy gibi küçük çapta yerleşimde bulunan binalardır.
- Bir önceki başlıkta belirtilen LEED yeşil bina sertifikasına dair önemli hususları proje sahipleri tarafından karşılanması gerekir. LEED’in üyelik gerektiren bir sistemi bulunur. Bu yüzden üyelik kaydı gerçekleştirilmelidir.
- Üyelik kaydından sonra belgeler yetkili kişilere ulaştırılır. Yetkili kişiler tarafından yapılan gerekli denetimler sonucunda yapılar aldıkları puanlamaya göre derecelendirmeye girerler. Bu dereceler ise görsel olarak sertifika kademeleri ile bir tabloda belirtilmiştir. Bu kademeler:
- Kademe Normal (40-49 Puan Alan Yapılar İçin)
- Kademe Silver (50-59 Puan Yapılar İçin)
- Kademe Gold (60-79 Puan Alan Yapılar İçin)
- Kademe Platin (80-80+ Puan Alan Yapılar İçin)
- Tüm şartlar sağlandığında LEED yeşil bina sertifikası için belli bir bedel ödeme yapılması beklenir. Bu bedel ödendiği ve denetimlerden onaylı olarak geçtiği belirten yapılar, sertifikayı almaya hak kazanır.
LEED yeşil bina sertifikası ile ilgili içeriğimiz hakkında görüşlerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.