KPSS Lisans Konuları ve Soru Dağılımı 2024
Birçok insanın hayatında en az bir kere yer kaplamış olan bir sınav olan Kamu Personeli Seçme Sınavı yani kısa adıyla KPSS’de grubuna göre farklı konu gruplarından oluşmaktadır (KPSS Lisans Konuları vs.). ÖSYM tarafından hazırlanan pek çok sınavdan biri olan KPSS lisans, KPSS ön lisans ve lise olarak 3 gruba ayrılır. Bu yazı içerisinde KPSS lisans konularına değineceğiz.
KPSS Lisans Konuları ve Soru Sayısı
KPSS Lisans sınavına girecek olanların, 4 yıllık bölüm mezunu olan kişileri kapsar. 4 yıllık bölümler arasında: insan kaynakları, mühendislik dalları, öğretmenlik dalları, finans bölümleri, lojistik, aşçılık vb. bulunur. Günümüzde bölümlerin okunabilirliği, çalışma olanakları dışında atama puanlarının hangi aralıkta olduğuna kadar bakılmaktadır. Hal böyle iken KPSS’nin yeni nesil için tercihleri çok çarpıcı olmaktadır.
Gelelim KPSS lisans konularına! KPSS Lisans konuları toplamda 6 ders olacak şekilde ayrılır. Bunlar: Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, vatandaşlık, geometri olmaktadır. Aşağıda derslere göre başlıklar ile KPSS Lisans konularını ve soru dağılımını listeledik.
KPSS Lisans Soru Sayısı 2024
KPSS’de 60 soru genel yetenek 60 soru da genel kültür şeklinde toplamda 120 soru vardır. Derslere göre soru dağılımı da aşağıdaki gibidir.
- Türkçe: 30 soru
- Matematik-Geometri: 30 soru
- Vatandaşlık: 9 soru
- Coğrafya: 18 soru
- Güncel Sorular: 6 soru
- Tarih: 27 soru
KPSS Lisans Türkçe Konuları
Kamu personeli olarak mesleğine devam etmek isteyen nesillerin en çok dikkat etmesi gereken dersler arasında Türkçe gelmektedir. Türkçe KPSS Lisans düzeyinde puanları ağırlıklı olarak ortalamayı etkileyecek bir derstir. Bizde sizler için KPSS Lisans Türkçe Konularını ve soru adetlerini maddeler halinde hazırladık:
- Sözcükte anlam
- Cümlede anlam
- Paragraf
- Ses Bilgisi
- Sözcük türleri
- Anlatım Bozuklukları
- Noktalama İşaretleri
- Sözel Mantık
- Cümlenin Öğeleri
- Cümlenin Türleri
- Yazım Kuralları
- Sözcükte Yapı
KPSS lisans Türkçe konuları soru dağılımları her yıl farklı çıksa da genel olarak soru sayıları bellidir. En çok paragraf, cümlede anlam, anlatım bozuklukları gelmektedir. Her yıl bir tanede olsa sözel mantık sorusu gelir, genellikle iki adet olur. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerinden genellikle 1 adet soru gelir. Fiilde çatı ya da cümlenin ögelerinden her yıl 1 adet çıkar veyahut hiç çıkmaz. Ses bilgisi konusundan genellikle soruyla karşılaşmaz iken sözcükte yapı, sözcük türleri hakkında her yıl 1 adet soru olduğu gözlemlenir.
KPSS Lisans Matematik Konuları
KPSS Lisans konuları arasında en önemli yeri hiç şüphesiz Matematik dersi konuları tutmaktadır. KPSS Lisans puanını ağırlıklı olarak etki eden bir ders de matematiktir. Matematik gören pek çok kişi bilir ki her konu iç içedir, birbiri ile bağlantılıdır. Bu nedenle sadece bir konuya çalışmak anlamsız olur. KPSS Lisans Matematik Konuları, soru dağılımları ve yorumlaması ise şöyledir:
- Temel Kavramlar
- Bölme ve Bölünebilme Kuralları
- EBOB-EKOK
- Üslü Sayılar
- Köklü Sayılar
- Olasılık
- Faktöriyel
- Problemler
- Mutlak değer
- Ondalık Sayılar
- Basit Eşitsizlikler
- Rasyonel Sayılar
- Çarpanlara Ayırma
- Oran- Orantı- Orantı Problemleri
- Kümeler
- Modüler Aritmetik
- Sayısal Mantık
- Permütasyon- Kombinasyon
Modüler aritmetik konusu hiç çıkmayan konular arasındadır. Olasılık en az hemen hemen her yıl bir adet belenen konular arasındadır. Temel kavramlar konusu her yıl bir veya birden fazla soru adeti olacak şekilde gelir. Çünkü temel kavramlar her sorunun temelidir. Bölme ve Bölünebilme kuralları ve EBOB-EKOK konusundan 1 adet her yıl mutlaka gelir diyebiliriz. Problemler ağırlıklı olarak beklenir. Mutlak değer ve basit eşitsizlikler her yıl gündemde yerini alır.
KPSS Lisans Geometri Konuları
KPSS Lisans Geometri Konuları arasında aşağıda yer alanlar bulunur:
- Açılar
- Açılar ve Kenar Bağlantıları
- Çember ve Daire’nin Çevre ve Alanları
- Analitik Geometri
- Üçgende Benzerlik
- Açıortay ve Kenarortay Bağlantıları
- Özel Üçgenler
KPSS Geometri dersi için en çok soru getirmesi beklenen konular genellikle açıortay ve kenarortay bağlantıları, açılar ve kenar bağlantılarıdır. Çember ve dairenin çevre ve alanları ile ilgili her sene soru çıkar.
KPSS Lisans Tarih Konuları
KPSS Lisans Tarih Konuları arasında şunlar bulunur:
- İslamiyet öncesi Türkler ve Uygarlıkları
- Farklı kıtalardaki İlk Türk-İslam Devletleri ve Özellikleri
- Osmanlı Devleti ve Çeşitli Alandaki Özellikleri, Gelişmeleri
- Osmanlı Devleti’nde 17-18-19-20. Yüzyılda Yaşanılanlar
- Kurtuluş Savaşı Hazırlıkları ve Savaş İçerisinde Yer Alan Cepheler
- Atatürk İç-Dış Politikaları
- Atatürk İlkeleri ve İnkılapları
- Çağdaş Türk Dünya Tarihi
- Yumuşama Dönemi
- Küresel Dünya
İslamiyet öncesi Türk uygarlıkları konusundan 1 adet soru gelmesi beklenir. Çağdaş Türk Dünya Tarihi konusunda 1 adet soru beklenir. Kurtuluş Savaşı her yıl kesin olarak soru getiren konulardandır. Atatürk ilke ve inkılapları genellikle soru getirmeyen konulardandır. Osmanlı devleti ve yapılan anlaşmalar en çok soru getiren yerlerdir.
KPSS Lisans Coğrafya Konuları
KPSS Lisans Coğrafya Konuları aşağıdaki gibidir:
- Türkiye Fiziki Coğrafyası
- Türkiye’nin coğrafya konumu ve Özellikleri
- Türkiye’nin Çeşitli Bitki Örtüsü
- Doğa ve Çevre Yapısı
- Bölgelere göre Yapılan Faaliyetler, Tarım, Hayvancılık
- Ulaşım ve Turizm Faaliyetleri
- Bölgelere göre Maden Yatakları ve Enerji Faaliyetleri
- Türkiye Coğrafyasında Ekonomi
- Ticaret ve Sanayi Ağırlıkları
KPSS Lisans Vatandaşlık Konuları
KPSS Lisans konuları arasında yer alan vatandaşlık konuları da aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
- Hukuka Giriş (Temel Hukuk)
- Anayasal Süreçler
- Uluslararası Örgütler
- Yasama, Yürütme ve Yargı Organları
- Temel hak ve Ödevler
- Genel ve Temel Esaslar
KPSS Lisans Vatandaşlık konularından en çok soru getiren temel hukuktur. Fakat vatandaşlık konularında hemen hemen eşit dağılım bulunur. Hemen Hemen hepsi aynı soru sayısı kadar beklenir.
KPSS Lisans Sınavına Nasıl Çalışır?
KPSS Lisans sınavı için zamanla en büyük etkendir. Periyodik olarak çalışmak hem sınav hem de gelişim için kişilere ekstra avantaj sağlar. Heyecanı da bastırır. Son bir ve iki ayda hazırlanmak imkânsız değil fakat çok zordur. O yüzden itina ile hazırlanmalı ve belli zaman aralıklarında kişi denemelere girmelidir.
Kişi kendini sınav öncesine kadar hazır hissetmelidir. Gerekirse Kamu Personel Seçme Sınavı Lisans için gerekli yerlerle görüşüp destek almalıdır. KPSS Lisans konularına hazırlanan pek çok farklı yaşta insan var. Bu insanlarında konuları anlama olanakları azdır. Destek almaları bu yönde kişinin kendisi için iyi bir fırsat ve iyi bir strateji olacaktır. Burada stratejikten kasıt Kamu Personeli Seçme Sınavı Lisans sınavına hazırlanacak kişinin karına olan bir durum olmasıdır.
Bu içeriğimizde sizlere KPSS Lisans konuları ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.