En Güncel KPSS Konuları ve Soru Dağılımı [2024]
KPSS Konuları şu anda herkesin gündeminde! ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı, memuriyet hayatına adım atmak isteyenleri yılda 1 kez karşılamakta. KPSS adayları, yılda bir kez bu sınavlara girerek, ilgili bölümlerde veya kuruluşlarda çalışma fırsatı aramaktadırlar. Adaylar, genel yetenek ve genel kültür olmak üzere iki farklı testten tatmin edici bir puan alabilmek adına yüksek bir net yapmaya çalışmaktadırlar. Yüksek net için yapılması gereken en önemli şey, KPSS konuları ve soru dağılımlarını bilmek gerekir. Mühendistan olarak sizler için lisans ve ön lisans Kamu Personel Seçme Sınavı konularını ve sorularını en güncel halleriyle bir araya topladık.
KPSS Lisans Konuları
KPSS Lisans, yılda bir kez yapılan bir sınav çeşididir. İki farklı KPSS lisans çeşidi mevcuttur. Bunlardan ilki “Genel Yetenek- Genel Kültür, Eğitim Bilimleri” KPSS sınavıdır. Diğeri ise “Alan Bilgisi” KPSS sınavıdır. Alan bilgisinde sorulan sorular, adayın mezun olduğu ya da eğitim gördüğü kurum kapsayan sınavdır. Aday, ilgili bölümlere atanabilmek için alanındaki uzmanlığını kanıtlamak zorundadır. Sınavda çıkan konular ise şu şekildedir;
- Matematik Konuları
- Türkçe Konuları
- Tarih Konuları
- Coğrafya Konuları
- Vatandaşlık Konuları
- Genel Kültür (Güncel konuları)
Her yıl düzenlenmekte olan KPSS konuları yukarıdaki gibidir. Siz de KPSS’ye girmeden önce bu konulara çalışabilir ve istediğiniz puanı elde edebilirsiniz.
KPSS Lisans Matematik Konuları
KPSS Lisansta matematikten toplam 30 soru gelmektedir. Adaylar, bu gelen 30 soruyu eksiksiz bir şekilde çözmelilerdir. Kamu Personel Seçme Sınavı Lisans yüzündeki matematik konuları ise sırasıyla temel kavramlar, sayı basamakları, bölme- bölünebilme kuralları, asal çarpanları ayırma, EBOB- EKOK, rasyonel sayılar, basit eşitsizlikler, üslü sayılar, mutlak değer, köklü sayılar, çarpanları ayırma, oran- orantı, denklem çözme, kümeler, fonksiyonlar, işlem, modüler aritmetik, permütasyon, kombinasyon, olasılık, sayısal mantık ve problemler şeklindedir. Matematik KPSS konuları tam olarak bu şekildedir.
KPSS Lisans Türkçe Konuları
Türkçe, genel yetenek testinin önemli bir konusudur. Tıpkı matematik gibi Türkçe’de 30 sorudan meydana gelir. 30 sorunun tamamı şu konulardan çıkar: Sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam, ses ve şekil bilgisi, sözcük türleri, cümle bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri ve anlatım bozuklukları. KPSS Türkçe konuları, bu anlamda ÖSYM’nin üniversite öğrencileri için düzenlediği ilk oturum, TYT sınavına benzerlik gösterir. Gelen konular, birebir TYT Türkçe konuları ile eşdeğerdedir.
KPSS Lisans Tarih Konuları
Genel kültür testinde çıkan ilk test, tarihe aittir. 60 soruluk genel kültür KPSS testinin yarısı tarihten çıkar. Bu yüzden adaylar, KPSS’de tarihe gereken önemi kesinlikle vermelidir. Tarih KPSS konuları ise eksiksiz bir şekilde şu şekildedir;
- İslamiyet’ten Önceki Türk Devletleri
- İlk Müslüman Türk Devletleri
- Osmanlı Devleti Siyasi
- Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık
- Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi
- Kurtuluş Savaşı Cepheleri
- Atatürk Dönemi İç ve Dış Politika
- Atatürk İlkeleri Konusu
- Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
- Devrim Tarihi
Güncel olarak her yıl düzenlenen KPSS’de çıkan sorular yukarıdaki gibidir.
KPSS Lisans Coğrafya Konuları
Türkçe testinde olduğu gibi coğrafya da TYT’deki gibi büyük benzerlik gösterir. Turizm konusu, ulaşım konusu, sanayi konusu, madenler ve enerji kaynakları, tarım konusu, Türkiye’nin beşeri coğrafyası, toprak ve doğal çevre, Türkiye’nin iklimi ve bitki örtüsü, Türkiye’nin yer şekilleri su örtüsü, Türkiye coğrafi konumu; KPSS lisansta coğrafya testinde adaylara yöneltilen konulardandır.
KPSS Lisans Vatandaşlık Konuları
KPSS konuları lise düzeyinde verilen derslerden ibaret değildir. Lisans KPSS’de hukuka giriş, genel esaslar, yürütme, yasa, idari yapı; vatandaşlık konuları içinde yer verilmektedir. Her yıl 4 ile 6 soru arasında KPSS lisansta soru hazırlanmaktadır.
KPSS Lisans Güncel Bilgiler Konuları
KPSS adayları güncel sorulardan da sorumludur. Dünya üzerinde gerçekleşen olaylar soru olarak tarama testinde karşımıza çıkmaktadır. Adaylar bu anlamda, dünya ve Türkiye’de olup bitenden haberdar olmalıdır.
KPSS Ön Lisans Konuları
Kamu Personel Seçme Sınavı 3 temel sınavdan oluşur. Bunlar; KPSS lisans, KPSS ön lisans ve KPSS ortaöğretimdir. Ön lisans ve lisans KPSS’de çıkan konular neredeyse aynıdır. Ufak farklar olsa dahi sınavda çıkan konularda bir farklılık yoktur. Asıl farklılık zorluk derecesinde ortaya çıkmaktadır. KPSS lisansta sorulan soruların zorluğu ile ön lisansta sorular soruların zorluğu aynı olmamaktadır. Lisans KPSS’nin zorluk derecesi diğer KPSS türlerine göre daha fazladır.
KPSS Ön Lisans Matematik Konuları
Matematik KPSS konuları, ön lisansta veya lisansta aynıdır. Farklı olan şey matematik problemlerindeki zorluk derecesidir. Geometri, matematik ve sayısal mantığın yer aldığı KPSS matematik, memuriyet isteyen sınav adaylarının aşması gereken ilk engeldir.
KPSS Ön Lisans Türkçe Konuları
Ön lisans KPSS’de genel yetenekte iki temel testten biri de Türkçe’dir. Türkçe’den toplam 30 soru adaylara sorulur. Sorular, ağırlıklı olarak paragraftan yana gelse de lisans KPSS’de söylediğimiz tüm konular ön lisans KPSS’de de sorulur. Türkçe sorularını eksiksiz bir şekilde yapmanın anahtarı ise bol soru çözmektir. KPSS sınav adayları, sınava hazırlanırken bol bol soru bankası eskitmelidir.
KPSS Ön Lisans Tarih Konuları
KPSS sınavının genel kültür oturumundaki ilk sınav, tarihtir. Ön lisans tarihte sorulan sorular ise sırasıyla şu şekildedir;
- Türk-İslam Tarihi
- İlk Müslüman Türk Devletleri
- Anadolu Selçuklu Devleti Siyasi Tarihi
- Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti
- Osmanlı Devleti Kuruluş, Yükselme, Duraklama Dönemleri
- Osmanlı Devleti Gerileme ve Dağılma Dönemleri
- Trablusgarp Savaşı (1911-1912)
- I. ve II. Balkan Savaşları
- I. Dünya Savaşı
- Kurtuluş Savaşına Hazırlık Dönemi
- Kurtuluş Savaşı Muharebeler ve Antlaşmalar Dönemi
- Atatürk İlke ve İnkılapları
- Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
- Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
yukarıdaki konulardan anlayacağınız üzere tarih KPSS konuları, ön lisansta ve lisansta benzerlik göstermektedir.
KPSS Ön Lisans Coğrafya Konuları
Coğrafya, KPSS adaylarının korkulu rüyası konumundadır. Bunun nedeni ise harita bilgisidir. KPSS’de ağırlıklı olarak harita bilgisinden soru yöneltilmektedir. Adaylar bunu bildiği için KPSS’de coğrafyayı es geçerek diğer sorulara ağırlık vermişlerdir. Fakat birkaç saat düzenli çalışmayla, ön lisans ve lisansta benzerlik gösteren coğrafya konularını sınav için halledebilirsiniz.
KPSS Ön Lisans Vatandaşlık Konuları
Genel kültür sınavında minimum 4 maksimum 6 adet şeklinde vatandaşlık soruları da sorulmaktadır. Soruların birçoğu hukukun temel kavramları ve temel haklardan gelmektedir. Fakat yine de lisansta söylediğimiz KPSS konuları tekrar edilmeli ve üzerinden geçilmelidir.
KPSS Ön Lisans Güncel Bilgiler Konuları
Ön lisans KPSS’de güncel sorularda gelmektedir. Türkiye’de veya dünyada ses getiren olaylardan, insanlık tarihinde gerçekleşen büyük kavramlara kadar her şey sorulabilir. Adayların genel kültürü bu açıdan önemlidir. Genel kültürünü pekiştiren bir adayın güncel sorulardan yanlış yapma ihtimali çok azdır.
KPSS Konularına Dair
Okuduğunuz üzere KPSS’de birçok dersten birçok konu yer almaktadır. Her geçen gün zorlaşan KPSS’den yüksek puan almanın yolu ise konuları iyi kavrayıp mümkün mertebede fazla soru çözmektir. Ön lisans ve lisanstadaki KPSS konuları aynı olması, kafa karışıklığını büyük ölçüde önlemektedir. Mühendistan olarak yazımızda verdiğimiz konulara çalışıp gerekli kaynakları satın alırsanız, KPSS’de istediğiniz puanı fazlasıyla alabilirsiniz.
[1] ÖSYM