TeknolojiHaberlerRobotik

Kendi Kendine Profesyonel Çekim Yapabilen Drone Geliştirildi!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Profesyoneller kolay görünmesini sağlıyor olsa da, drone kullanarak bir çekim yapmak oldukça zorlayıcıdır. Öncelikle, genellikle pahalı ekipman parçalarını sorunsuz ve çökmeden uçurmak beceri gerektirir. Ve uçmada ustalaştıktan sonra, kamera açıları, kaydırma hızları, yörüngeler ve planlamak için belli teknikler vardır.

Bir drone’daki tüm sensörler, işlem gücüne ve kamerasına gömülüyken, mükemmel çekimi yakalamanın daha kolay bir yolu olmalıdır. Carnegie Mellon Üniversitesi Robotik Enstitüsü’nde doktora adayı olan Rogerio Bonatti, tam da bu sorunu düzeltmek adına kendi kendine profesyonel çekim yapabilen drone tasarımının hayalini kurmaya başladı.

Bonatti, bir drone’un istenen bir duyguya veya izleyici tepkisine dayanarak video çekmesini sağlayan bir model geliştiren ekibin parçasıydı. Bonatti, bu tasarımı daha da geliştirerek bir drone’un, film yapımcısının söylediklerine bağlı olarak heyecan verici, sakin veya keyifli olabilecek şekilde bir çekim yapabilmesini başardı.

Ekip, bu ay 2021 Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı’nda çalışmayla ilgili makalelerini sundu. Bonatti, çalışmalarını anlatırken “Bir kelime veya duyguyu kameranın hareketine nasıl eşleştireceğimizi hala öğreniyoruz” dedi.

Ekip, tasarımı geliştirirken öncelikle hangi açıların veya çekimlerin hangi duyguları uyandırdığını anlamak için yüzlerce videoya ve izleyiciye ihtiyaç duyduklarını anlattı. Bu anlamda, Bonatti ve ekibi yüzlerce farklı video toplayıp izleyicilere bu videoları izleterek nasıl hissettiklerine dair bir deney yaptılar. Ekip, daha sonra elde ettikleri verileri, drone’u belirli bir duyguya karşılık gelen sinematografiyi taklit etmeye yönlendiren bir modeli eğitmek için kullandılar. Örneğin, hızlı hareket eden, dar çekimler heyecan yarattıysa, drone, kullanıcı istediğinde heyecan verici bir video yapmak için bu öğeleri kullanmaya başladı.

Sonraki aşamada ekip, kovalamaca sahnesi veya birinin futbol topu sürmesi gibi örnek videolar oluşturarak modellerini test etti ve görüntüleyenlerden videoların nasıl hissettirdiği hakkında geri bildirim istedi. Bonatti, ekibin yalnızca heyecan verici veya sakinleştirici olması amaçlanan ve aslında bu şekilde hissettiren videolar oluşturmadığını, aynı zamanda bu duyguların farklı derecelerini de elde ettiklerini söyledi.

Ekibin çalışması, amatör film yapımcılarına drone sinematografisi konusunda yardımcı olmak veya mükemmel çekimi yakalamak için bir ekran talimatlarını sağlamayı, ayrıca insanlar ve kameralar arasındaki ara yüzü geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak
Tech Explore

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu