HaberlerGüneş Enerjisi

Karla Kaplı Güneş Panelleri ile Elektrik Üretilebilecek

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Karla kaplı güneş panelleri,doğal olarak pek bir elektrik üretimi gerçekleştiremiyor. California Los Angeles Üniversitesin’den bir ekip (UCLA) kardan elektrik üretebilecek yeni bir cihaz geliştirdi.

Ekip, yeni cihaza kar bazlı bir triboelektrik (sürtünme ile elektrik üretimi) nanojeneratör veya Snow TENG diyor. Adından da anlaşılacağı gibi, bu cihaz triboelektrik etki ile çalışıyor, yani elektron değişimiyle şarj üretmek için statik elektriği kullanıyor. Triboelektrik etki ile çalışan bu tür cihazlar, vücut hareketlerinden tutun da dokunmatik ekranlara ve hatta insanların yürürken ayak seslerinden elektrik üretmek için de kullanılmıştır.

Karla Kaplı Güneş Panelleri ile Nasıl Elektrik Üretilecek ?

Kar pozitif olarak yüklendiğinden dolayı zıt yüklü bir malzemeye sürtünmesi ile enerji açığa çıkar. Kapsamlı bir test serisinden sonra, ekip en etkili malzeme olarak da silikonu belirledi.

Üç boyutlu 3D yazdırılabilir olan Snow TENG, bir elektrot üzerine tutturulmuş bir silikon tabakasından meydana gelmektedir. Ekip, bu cihazın güneş panellerine entegre edilerek karla kaplı olsalar dahi elektrik üretmeye devam edebildiklerini ve bu yönüyle de yağmur damlalarının panel yüzeyindeki hareketinden enerji toplayan daha önceki bir hibrit güneş hücresine benzerlik gösterdiğini belirtiyorlar.

Sorun şu ki, Snow TENG mevcut haliyle oldukça küçük bir miktar elektrik üretiyor – metrekare başına 0,2 mW (miliwatt) güç yoğunluğuna sahip.

Çalışmanın kıdemli yazarı Richard Kaner, “Cihaz uzak alanlarda çalışabiliyor çünkü kendi gücünü üretebiliyor ve pillere ihtiyaç duymuyor. Ne kadar kar yağdığını, karın yağış yönünü,rüzgârın yönünü ve hızını bizlere söyleyebilen çok akıllı bir cihaz.” diye belirtiyor.

Bu cihazın geliştirilmesiyle gelecekte karla kaplı güneş panelleri ile de verim alabilmemiz gayet mümkün.

Kaynak: Nano Energy

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu