Gıda MühendisliğiSağlık

Karantina Sürecinde Depolanması Gereken En Önemli 10 Gıda

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu yazımızda karantina sürecinde veya uzun süre gıda alışverişi yapamayacağımız durumlarda vücudun ihtiyacı olan temel besin ögelerinin karşılanmasına yardımcı olacak besleyici ve uzun süre saklanabilen gıdalardan bahsedeceğiz. Salgın hastalıklar, savaşlar veya diğer felaketlerde sonucu olası karantina sürecinde depolanması gereken en önemli gıdaları bu yazımızda bulacaksınız.

Kurutulmuş Meyveler

karantina sürecinde depolanması gereken bir gıda: Kurutulmuş Meyveler
Kurutulmuş Meyveler

Kurutulmuş meyveler,içeriğindeki nem oranının büyük ölçüde azaltılması sayesinde bir yıldan iki yıla kadar tüketilebilmektedir.Hızlı bir şekilde vücudun enerji ihtiyacını karşılaması ve aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içermesi sebebiyle son derece önemli bir gıdadır.

Yer Fıstığı Ezmesi/Fındık Ezmesi

karantina sürecinde depolanması gereken bir gıda: Fıstık veya fındık ezmesi
Yer Fıstığı Ezmesi/Fındık Ezmesi

Yer fıstığı ve fındık  ezmesi sağlıklı yağlar,protein,vitamin ve mineral bakımından son derece zengin bir gıdadır. Yüksek miktarda kalori içeriği sayesinde günlük kalori alımını tamamlamaya yardımcı olmasının yanı sıra lifli içeriğinin fazla olması tokluk hissini arttırmaktadır.Oda sıcaklığında saklandığında 9 aya kadar tüketilebilmektedir.Herhangi bir koruyucu içermeyen,evde yapılan yer fıstığı ve fındık ezmesi ise 3 aya kadar dayanmaktadır. Bu sebepten de karantina sürecinde depolanması gereken önemli bir gıdadır.(Not:Yer fıstığının alerjen bir gıda olduğuna dikkat edilmelidir.)

Konserve Gıdalar

karantina sürecinde depolanması gereken bir gıda: Konserve Gıdalar
Konserve Gıdalar

Sebze,meyve,balık,et,fasulye,çorba ve daha birçok gıda konservelerde muhafaza edilebilmektedir.Belirli kaplar hermetik kapama yapılarak ve ısıl işlemlerle bozulmaya neden olan bakterilerin öldürülmesi sayesinde uzun süreler kullanılabilmektedir.Konserveler çoğu gıdaya istenilen zamanda ulaşma imkanı sunmuştur.Işık ve sıcaktan korunduğu taktirde ev yapımı konserveler 1 yıla kadar dayanırken,endüstriyel üretim konserveler son kullanma tarihi göz önünde bulundurma koşuluyla genel olarak 2 yıldan 5 yıla kadar kullanılabilmektedir.Konserve gıda satın alırken konservede şişkinlik,sızıntı,renk değişikliği durumlar olmamasına dikkat edilmelidir.

Protein Tozları

karantina sürecinde depolanması gereken bir gıda: Protein tozları
Protein Tozları

Protein tozları peyniraltı suyu,yumurta,soya ve pirinç gibi gıdalardan yada bunların karışımdan üretilmektedir.Vücudumuz için birçok esansiyel amino asidi içermesi sebebiyle oldukça kullanışlı bir gıdadır.Tamamen kuru maddeden oluşması sebebiyle protein tozlarının raf ömrü sıkıcı kapalı tutulduğu ve sıvı ile temaz ettirilmediği sürece en az 1 yıldır.Kapak üzerindeki son tüketim tarihi dikkate alınmalıdır.

Bal

karantina sürecinde depolanması gereken bir gıda: bal
Bal

Vücut hücrelerini koruyan antioksidan bakımından zengin olan bal,düşük nem ve asitliği sayesinde bakterlerin gelişmesi ve yaşaması için uygun ortam oluşumunu engeller.Bu sayede uygun nem içeriğinde ve sıvı eklenmediği sürece bozulmazlar.

Bitter Çikolata

Bitter Çikolata
Bitter Çikolata

Az miktarda ya da hiç süt ürünü içermemesi ve yüksek kakao içeriği sayesinde bitter çikolata uzun bir raf ömrüne sahiptir.Ancak yüksek sıcaklık bitter çikolatanın raf ömrünü önemli ölçüde etkilemektedir.Bu yüzden oda sıcaklığında saklayarak 2 yıl gibi bir sürede tazeliğini koruyabilirken , 13-14 derecede 5 yıl gibi uzun bir süre saklanabilmektedir.Bitter çikolata antioksidan bakımından zengin özelliği sayesinde vücudun toksinlerinden temizlenmesine önemli bir fayda sağlamaktadır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı
Zeytinyağı

Kalp ve damar sağlığı için faydalı,yüksek miktarda E ve K vitamini içeriği ve birçok gıda ile uyumu sayesinde zeytinyağı birçok mutfağın olmazsa olmazlarındandır.Sıcak veya güneş alan ortamnda zeytinyağı okside olarak tadı acılaşmaktadır.Bu yüzden güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde serin bir ortamda zeytinyağı 2 yıl saklanabilir.

Bakliyatlar

Bakliyatlar
Bakliyatlar

Yüksek protein ve lif içeriği, düşük kalorili olması ve . Demir, magnezyum, kalsiyum gibi birçok vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalardır.Bakliyatlar ağzı sıkıca kapatılmış bir şekilde serin ve kuru bir ortamda üç yıla kadar tazeliğini koruyacak şekilde saklanılabilmektedir.Gerektiği durumlarda herhangi bir bariz koku,görünüş değişikliği olmadığı sürece üç yıldan sonraki süreçlerde de kullanılabilir.

Beyaz Pirinç

Beyaz Pirinç
Beyaz Pirinç

Karbonhidrat bakımından olduça zengin olan pirinç ekonomik ve besleyicidir.Endüstriyel ortamda gerekli koşullar altında paketlenmiş pirinçler kuru ortamda ağzı kapalı bir şekilde sonsuza kadar saklanabilir.Ancak dışardan alınan pirinçlerde hasattan kaynaklanan bazı durumlar(pirinç biti) raf ömrünü kısaltmaktadır.

Sirke

Sirke
Sirke

İnsan vücuduna sayısız faydaları olan sirke aynı zamanda  “salatalık turşusu” gibi birçok gıda ile birleştirilerek o gıdanın da raf ömrünün uzamasını sağlamıştır. Sirke yapımında eklenen maddeler sirkenin raf ömrünü etkilemektedir.Mutfaklarda en çok kullanılan “elma sirkesi” olmasına karşın uygun koşullar sağlandığında beyaz sirke en uzun raf ömrüne sahiptir.

Mehmet Temel

MEHMET TEMEL.1997 yılında Adana'da doğdu.Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde eğitimine devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu