Kaizen Nedir? Kaizen Felsefesi ile Sürekli Gelişim

Sürekli gelişim, verim arttırma ve yeni fırsatları keşfetme gibi durumlar bir firma, organizasyon veya küçük bir ekip ve hatta bireysel olarak da oldukça önemlidir. Peki bunların sürekli hale getirilmesi nasıl sağlanabilir? Yani bir firma içerisinde sürekli olarak üretim veya satış verimi nasıl arttırılabilir? İşte bu tabanda şekillenen Kaizen felsefesi, sürekli gelişimi sağlayan bir düşünce yapısıdır. Bu yazımızda sizlere Kaizen ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
Kaizen Nedir?
Japonca bir ifade olan Kaizen, “daha iyisi için değişim” veya “sürekli gelişim” anlamına gelir. Kaizen, gelişim anlamındadır yani kişisel yaşamda, ev hayatında, sosyal hayatta ve çalışma hayatında sürekli gelişim anlamına gelir. İş dünyasında ise Kaizen, işçilerden yöneticilere kadar tüm çalışanları dahil ederek sürekli gelişim çerçevesinde uygulanır.
Kaizen konsepti, çok geniş alanda birçok fikri kapsar. Bu konsept, iş ortamını daha verimli hale getirme, etkili bir takım atmosferi oluşturma, günlük aktiviteleri geliştirme, çalışanların etkileşimlerini arttırma ve bir işi daha etkili, güvenli ve daha az yorucu hale getirmek gibi durumlarda kullanılır.
Kaizen felsefesi çerçevesinde kullanılan küçük değişiklikler, kalite kontrolü, zamanında iletimi, işin standartlaştırılması, verimli ekipman kullanımı ve atıkların eleminasyonu gibi faktörleri içerebilir.
Kaizen’nin genel hedefi, belirli bir zaman aralığında küçük değişikler yaparak gelişim sağlamaktır. Ama bu değişimlerin çok yavaş olduğu anlamına gelmez. Basitçe küçük değişimlerin gelecekte büyük etkileri olduğu anlamındadır. Geliştirmeler, her hangi bir çalışandan her hangi bir zamanda gelebilir. Bu fikir ayrıca tüm çalışanların şirketin başarısı için her zaman beraber çabalayarak daha iyi iş modelleri oluşturmayı da konu alır. Kısaca Kaizen, firmalar, kurum ve kuruluşlar veya takımlar için ekip halinde yapılan küçük değişimler ile sürekli olarak gelişimin sağlanmasıdır.
Birçok şirket kaizen konseptini belirlemiş durumda ve en bilinen ise Toyota’dır. Japon otomobil firması için Kaizen felsefesi oldukça önemlidir ve bu felsefe şirket içerisinde adeta değişmez bir parça haline gelmiştir. Toyota, çalışanlarının sorumlu olduğu alanlarda onları potansiyel geliştirmeler için uygulanabilir çözümler üretmesi konusunda desteklemektedir.
Kaizen Çeşitleri

Kaizen metodolojisinin genel olarak 4 farklı çeşidi vardır. Kaizen çeşitleri aşağıda gösterildiği şekildedir.
- Kaizen Teian
- Kaizen Events
- Kaikaku
- Kakushin
Şimdi bu çeşitleri teker teker inceleyelim.
Kaizen Teian
Kaizen Teian, herkesin kendi sorumlu olduğu alanları geliştirdiği bir gelişim formudur. Kaizen’nin aşağıdan yukarı türü olan Kaizen Teian’da herkesin aktif bir şekilde her zaman ve her yerde gelişime dahil edilmesidir. Eğer sürekli gelişim kültürünü organizasyonunuzda oluşturmak istiyorsanız, bu yaklaşım sizin için iyi bir başlangıç olacaktır.
Kaizen Events
Kaizen Events, yaklaşımı ise sürekli gelişim felsefesinden daha çok, belirli işlemlerin kısa bir süre içerisinde geliştirilmesidir. Takım liderleriyle birlikte dikkatli bir planlama yapmak gerekir. Bu yaklaşım, her gün yapılan bir yaklaşım değildir. Belirlenen spesifik bir alanda gelişimin birkaç gün, hafta veya ay içerisinde tamamlanmasıdır.
Kaikaku
Bazı durumlarda küçük değişiklikler iyileştirmeyi ve gelişimi sağlamak için yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda da Kaikaku devreye giriyor.
Standart Kaizen yaklaşımının aksine, Kaikaku, organizasyon içerisindeki proseslerde radikal değişimlere odaklanır. Bu yaklaşımda bir işlem tümüyle yeni bir başka işleme taşınabilir. Örnek vermek gerekirse basitçe bir şirketteki üretimin manuelden otomatik üretime geçişi buna güzel bir örnektir. Yani manuel üretimde yapılacak iyileştirmelerdeki küçük değişiklikler gelişimin veya verimliliği artması için yeterli değildir bu sebeple yeni ve çok daha verimli bir üretim yöntemi olan otomatik üretime geçilmelidir.
Kakushin
Kaikaku yaklaşımı devrimselse, Kakushin ise tamamen oyun değiştiricidir. Kakushin işlemlerin tamamen yeni bir yönteme geçirilmesidir. Örneğin, Kaikaku yaklaşımı manuel üretimden otomatik üretime geçiş ise, Kakushin yaklaşımı da üretilecek malzemelerin 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmesidir.
Kaizen Nasıl Uygulanır?
Kaizen, her şeyin geliştirilebilirliğine dayalı bir düşünce yapısıdır. Bu süreç durumların ve fırsatların tanımlanması, çözümler üretilmesini içerir. Genel olarak firma veya organizasyon içerisinde 7 adımda uygulanır. Bu adımlar birbirlerini takip eden bir döngü şeklindedir. Buna Kaizen döngüsü denir.
Kaizen Döngüsü

Kaizen, sürekli gelişime dayalı çevreyi oluşturmak için 7 adımlı bir döngüde uygulanabilir. Bu adımlar şu şekildedir:
- Çalışanları dahil et. Tüm çalışanlar, durumların veya problemlerin tanımlanması konusunda sürece dahil edilmelidir.
- Problemlerin bulunması. Tüm çalışanlardan gelen geniş çaptaki geri bildirimi kullanarak, potansiyel fırsatları ve problemlerin listesini topla. Eğer birçok durum var ise bir liste oluştur.
- Bir çözüm oluştur. Çalışanları yaratıcı çözümler sunmaları için destekle ve sunulan fikirlerden bir fikir veya fikirler belirle.
- Çözümü test et. Seçilen çözümü herkesin huzurunda uygula ve pilot programlar oluştur veya çözümü test etmek için diğer küçük adımları kullan.
- Sonuçları analiz et. Çeşitli aralıklarda ilerlemeyi belirli bir plan doğrultusunda kontrol et. Sonucun başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu belirle.
- Standartlaştır. Eğer çözüm başarılıysa, firma içerisinde bu çözümü benimse.
- Tekrar et. Bu 7 adımı yeni problemleri çözecek yeni çözümleri test etmek tekrar et.
10 Adımda Kaizen
Kaizen düşünce yapısı yaygın olarak 10 prensiple ile bilinir. Bu prensibler aşağıdaki gibidir.
- Varsayımlardan vazgeçin.
- Problemlerin çözümünce geleceği ön görün.
- Mevcut durumu kabul etmeyin.
- Mükemmeliyetçilikten vazgeçin ve tekrarlayan, adapte olabilen bir değişim tavrını benimseyin.
- Hataları buldukça çözümleri arayın.
- Herkesin katkı sağlamak için teşvik edildiği bir ortam oluşturun.
- Bariz durumu kabul etmeyin bunun yerine temel soruna ulaşmak için “neden” kelimesini 5 kere sorun.
- Birçok kişinin fikir ve görüşünü alın.
- Küçük, düşük maliyetli gelişimleri bulmak için yaratıcılığı kullanın.
- Gelişimi asla durdurmayın.
Kaizen Örnekleri
Kaizen için birçok örnek verilebilir. Bu felsefe sadece firmalar, kurum ve kuruluşlar için değil, bireysel olarak da benimsenebilir.
- Güneş paneli üretimi yapan bir firma için günlük üretim kapasitesinin düşük oranlarda sürekli olarak arttırılması
- Bir otomobil üretim fabrikasında üretimin daha kolay ve güvenli bir şekilde yapılması için robotik ve otomasyon sistemine geçilmesi
- Bir elektrik üretim santralinde yapılan iyileştirmeler ile daha az yakıtla daha fazla elektrik üretimi
- Bir sporcunun her gün veya her hafta yaptığı aktiviteyi bir miktar daha zorlaştırması
- Kendinizi geliştirmek için kullandığınız yöntemleri belirli süre aralıklarıyla geliştirmek
Kaizen ile ilgili daha birçok örnek verilebilir. Aslında bireysel başarının sağlanması da bu yaklaşım ile ilgilidir. İstikrarlı bir şekilde yapacağını küçük değişimler belirli bir süre sonunda hayatınız için olumlu olarak büyük etkiler doğuracaktır. Gelişime inanın ve kendinizi hangi konuda olursa olsun sürekli geliştirmenin yollarını arayın.
Benzer İçerikler
Kaynaklar