Rüzgar EnerjisiYenilenebilir Enerji

O Türbinler Hep İthal!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İthal Türbinler

Global ticarete entegrasyon ve gümrük birliği anlaşmaları çerçevesinde kimse ithalata karşı değil. Önemli olan bununla rekabet edecek yerli üretimin alternatif olmasına fırsat vermeyen yaklaşımlardır. Daha 40 – 50 Milyar Euro kapasite varken neden milli bir türbin fabrikası kurulmuyor. Yerli yatırımcı sadece ithal türbinler ile elektrik üretip satma derdindedir ve yerli türbin üretme çabaları da ferdi kalıyor. Yenilenebilir enerjiye sadece enerji yönüyle bakamayız, makinelerini de üretmeliyiz. Ülkemizde özellikle Ege Bölgesi’nde rüzgar türbini kanat ve kule fabrikaları mevcut ancak bunların ülkemize katma değerli üretimi söz konusu değildir. Bu fabrikalar logistik problemleri elemek amacıyla yapılmış yatırımlardır. Kule ve kanat hacim olarak türbinin diğer parçalarına nazaran daha büyük ve logistik maaliyetleri daha yüksek olduğu için işi yerinde çözmek daha mantıklı oluyor. Burada inşa edilen kule ve kanatlar direkt olarak kara yoluyla RES kurulumuna gidiyor.   Bugün iha, helikopter ve uçak üretebilecek teknolojiye sahipken yerli ve milli rüzgar türbini üretiminin önünün açılmaması oldukça manidardır. Rüzgar türbini üreten uçak da üretir. Çok benzer malzemeler ve analiz metotları kullanılmaktadır.  

Türkiye’de Rüzgar Türbin Üretimi

Peki Türkiye’de hiç rüzgar türbini üretme girişimleri oldu mu? Elbette oldu. 2005’te çıkan YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu) ile müteşebbis yeni bir dönem başladığını düşünerek girişimde bulundu. Yaklaşık 20’ye yakın irili ufaklı firma bu işe girişti. Ancak seneler uzadıkça ve mevzuatın ağırlığı aşılamadıkça firmalar yavaş yavaş pes etti. Bu kanunu ticari bir fırsat olarak görüp yatırım yapan firmalar yatırımın altından maalesef kalkamadılar. Ancak Ar-Ge odaklı giderek çekirdek yapısını koruyan Northel bunların arasında bugün halen faaliyet sürdürmektedir.   Bugün baktığımızda 300 kW’a ulaşarak dünyada aynı zamanda 10 kW üstü 1 MW altı boş bir pazara hitap eden ürün çıkaran tek firmadır. 2017 senesinde BUSKİ’ye (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) kurulan 300 kW türbin Türkiye’nin ilk milli türbinidir. Northel daha önce Balıkesir Gönen OSB’ye 250 kW’lık türbinler kurarak gene ilk yerli türbin sıfatını almaya hak kazanmıştır ancak bu sefer kurulan türbin TSE tarafından bu alanda sertifika alan ilk türbin olmuştur. Bu türbinin bir diğer özelliği de güç elektroniği kısmını ASELSAN’ın üstlenmiş olmasıdır. Temennimiz bu başarılı girişim MW üstü güçlere de taşınması devletimizin bu girişime sahip çıkmasıdır.   Rüzgar Mühendisliği yazımız için…

ithal türbinler için rakip yerli ve milli türbin
ithal türbinler için rakip yerli ve milli türbin

Milres Milres, 2006 yılında başlayan ve bütçesi 55 milyon TL olan milli rüzgar türbin kamu arge projesidir. Sabancı Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi,İstanbul Teknik Üniversitesi,İstanbul Ulaşım A.Ş. ve TÜBITAK kurumlarına arge için 25 milyon TL harcandı fakat ortaya sertifikalı bir türbin ortaya çıkmadı. Ar-Ge bazen başarısız olur ancak sonuçlarının paylaşılması gerekir. Bu da önemli bir kazançtır. Neden ticari bir türbin ortaya çıkmadı? Teknik sorunlar nelerdi? Bunların cevapları yerli türbin sektöründe faaliyet gösterenlere açıklanmalıdır. İşte bu cevaplar 25 milyon eder.   Rüzgar enerjisi ile elektrik üretiminde kullanılan ithal türbinler kadar yerli üretim türbinlerimizi de geliştirmeli ve enerji üretiminde kullanımına başlanmalıdır. Gerekli teşviklerle ve yatırımcıların bilinçlendirilmesi ile yerli üretim rüzgar türbinlerini gelecekte daha fazla görmeyi umuyoruz.   YENİLENEBİLİRADAM Facebook sayfası için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu