Isı ve Sıcaklık Nedir? Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar Nelerdir?
Isı ve sıcaklık kavramları birbiriyle sık sık karıştırılan ve ikisi arasındaki farkın da tam olarak bilinmediği kavramlardır. Bu yazımızda sizlere sıcaklık ve ısı kavramlarını tanımlayarak farklarını sizler için derledik.
Isı ve sıcaklık birbirleriyle çok yakından ilişkili kavramlardır. Bu iki kavramın arasındaki fark biraz kafa karıştırıcı olabilir. En önemli fark, ısı termal enerji ile ilgili iken, sıcaklık daha çok moleküler kinetik enerji ile ilgilidir.
Termodinamiğin 2. yasasına göre ısı her zaman sıcak ortamdan, soğuk ortama doğru doğal olarak kendiliğinden hareket eder. Isı ve sıcaklık kavramlarını açıklamadan önce 2. yasanın bu özelliğini bilmek önemlidir.
Isı Nedir?
Isı, bir sistem içerisinde moleküller arasındaki termal enerji transferi anlamına gelir ve Joule birimi ile ölçülür. Isı enerjinin nasıl hareket ettiğini veya akışını ölçer. Bir nesne veya sistem ısı kazanır veya ısıyı kaybeder. Isı aslında değişimin bir ölçüsüdür. Bu yüzden ısı, değişken bir kavramdır. Isı kısaca bir nesne veya sistem içerisindeki, termal enerjinin değişimini belirtir.
Sıcaklık Nedir?
Sıcaklık, moleküllerin bir malzeme veya sistem içerisindeki ortalama kinetik enerjisini tanımlar. Celcius (°C), Kelvin (K), Fahrenheit (°F) veya Rankine (R) olarak ölçülür. Sıcaklık nesnenin ölçülebilir bir fiziksel özelliğidir ve sabit değişken olarak bilinir. Diğer ölçülebilir fiziksel özellikler ise hız, kütle ve yoğunluk gibi kavramlardır.
Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar
Isı, moleküller arası sıcaklıktaki fark ile oluşan termal enerjinin transferidir. Örneğin bir buzu ılık bir suya attığınızda sudan buza bir ısı geçişi olur ve buz molekülleri hareketlenmeye başlar yani kinetik enerjisi artar. Sudan buza geçen termal enerji transferi ısıdır. Buz moleküllerinin kinetik enerjisinin ölçüsü de sıcaklıktır. Buz molekülleri ısındıkça daha çok hareket ederler ve sonunda birbirlerinden uzaklaşmaya başlarlar. Sonunda da erime gerçekleşir.
Sonuç
Sonuç olarak, ısının transferi veya termal enerji maddenin sıcaklığını değiştirir. Ama her zaman değil. Örneğin, su içine atılan buz su fazına döndüğü anda su moleküllerinin sıcaklığı buz halindeki sıcaklığı ile aynıdır. Bu durumda termal enerji kinetik enerjiyi arttırmak için iş yapmak yerine, moleküller arası bağların kırılmasını sağlar.
Kaynak: EnergyEducation