Isı Dalgaları Kuzeybatı Pasifik’in Altyapısını Eritiyor!
Kuzeybatı Pasifik'de binaları serin tutacak altyapıya sahip olmadığı için yolları ve okulları kapatan sıcak hava ısı dalgalarıyla karşı karşıya
Kuzey Kutbu’nda yüksek sıcaklıklarda rekor görüldükten günler sonra, Kuzeybatı Pasifik’de binaları serin tutacak altyapıya sahip olmadığı için yolları ve okulları kapatan sıcak hava ısı dalgalarıyla karşı karşıya. Küresel ısınmanın ulaştığı son nokta sayesinde, yıllar boyunca klimaya zar zor ihtiyaç duyulan ılımlı yazlar artık yerini aşırı yüksek sıcaklıklara bırakacak gibi görünüyor.
Bunlara ek olarak Portland, güç kabloları cehennem gibi yüksek sıcaklıklar tarafından eritildiği için tramvay hizmetlerini de askıya almak zorunda kaldı. Eyalet hükümetleri bu nedenle havuzları, kütüphaneleri, alışveriş merkezlerini ve sinema salonlarını halk için soğutma merkezi olarak kullanmaya başladığını duyurdu. Yerel medya, Kuzeybatıdaki bu yüksek sıcaklık dalgası nedeniyle klima ünitelerinin tükendiğini bildirdi.
Artan elektrik talebiyle birlikte, elektrik şebekeleri de artık zorlanmaya başladı. Portland Eyalet Üniversitesi’nde iklim adaptasyonu profesörü olan Vivek Shandas Gizmodo’ya verdiği demeçte, “Elektrik şebekeleri tarihsel normlar etrafında tasarlanmıştır ve bu anormal sıcaklıkları ele aldığımızda şebeke üzerindeki gerginliğin benzeri daha önce görülmemiştir” dedi.
Sıcak Isı Dalgaları Ne Anlama Geliyor?
Bilim insanları uzun zamandır küresel ısınmanın iklimi normalde soğuk olan bölgelere sıcak hava dalgaları getirmek gibi benzeri görülmemiş değişiklikler getireceği konusunda uyarıyordu. Seattle’dan gelen hava durumu da bilim insanlarının uyardığı o günlere girildiğini oldukça açık kanıtı oldu. Bu yüksek sıcaklıklar nedeniyle yerel halk oldukça paniklemeye başladı, bu nedenle uzmanlar halkı özellikle susuz kalmamaları için uyardı.
Son zamanlarda yaşanan yüksek sıcaklıklar bir kısım uzman tarafından, bölge üzerinde oluşan ve 1000 yıllık bir olay olarak adlandırılan bir ısı kubbesine atfediliyor. Ama bunun hayatta bir kez olacak bir olay olarak kalıp kalmayacağını kim söyleyebilir?