Isaac Newton Kimdir? Isaac Newton Hayatı ve Buluşları
Isaac Newton yaşamı boyunca bilime önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Calculus adlı matematik bilimini icat etmiştir ve ışık biliminin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlamıştır. Fakat en önemli çalışması ise kuvvetler ve özellikle yer çekimi yasası üzerine olmuştur.
Isaac Newton Kimdir?
Isaac Newton Hayatı
1642’de İngiltere’nin Woolsthorpe kentinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Isaac Newton , Hz. İsa’nın doğduğu gün olan 25 Aralık’ta dünyaya geldi. Daha annesi kendisine hamileyken babası, Kral I. Charles’ın parlamento ile olan savaşında Kral adına savaşa gitmişti. Ancak bu savaşta babası hayatını kaybetmiş ve Isaac Newton daha doğmadan babasız kalmıştı. Annesinin tek tesellisi babası öldükten sonra Noel günü doğan bu çocuğun çevresindekilere şifa getirecek ve iyi bir talihe sahip olacağına dair kasabalılar arasındaki inanıştı. Her ne kadar Isaac Newton erken doğumunda etkisiyle çok küçük ve zayıf olarak doğmuştu. Ancak zamanla büyük bir gelişim göstererek sağlığına kavuşmuştu.
Annesi Isaac Newton ‘u 2 yaşındayken anneannesine emanet edip North Witham’da yaşayan zengin bir papazla evlendi. Bu kadar küçük yaşta hem annesiz hem babasız kalan Newton için çocukluk dönemi oldukça zor geçti.
İngiltere, Cambridge’deki Trinity koleje ancak başarılı bir çiftçi olamayacağına kanaat getirildikten sonra kayıt oldu. Kolejdeyken ilgisini matematik, fizik, ışık ve astronomi alanlarına verdi. Mezuniyetinden sonra üniversitede akademisyenlik yapmaya başladı ve orada ikinci Lucasian başkanı (Lucasian Matematik Profesörü, the Cambridge Üniversitesi‘nde bir matematik profesörlüğü. Bu profesörlük unvanı 1663 yılında 1639–1640 yıllarında Cambridge Üniversitesi Parlemontosu üyeliği yapan Henry Lucas tarafından kuruldu) olarak atanmıştır. Günümüzde, Lucasian başkanlığı en ünlü akademik başkanlık olarak kabul edilir.
1689’da Isaac Newton üniversiteyi temsilen milletvekili olarak seçilmiştir. 1703 yılında Royal Society (Birleşik Krallık’ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur) başkanlığına seçilmiştir. 1705 yılında Kraliçe Anne tarafından şövalyelik nişanı verilmiş ve sir ünvanı almıştır. Isaac Newton asla evlenmemiştir.
1727’de Isaac Newton hayatını kaybettiğinde 84 yaşındaydı. Ölümünden bir süre sonra bedeni Westminster Abbey’de daha görünen bir yere taşındı. Mezar açma işlemi sonrasında vücudunda büyük miktarda civa bulunduğu tespit edildi, muhtemelen simya üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı idi.
Isaac Newton Bilimsel Çalışmaları
Herkesin bildiği gibi meşhur efsaneye göre Isaac Newton bir elma ağacının altında otururken kafasına bir elma düşer ve bunun sonucunda yer çekimini bulur. Aslında bu olayın gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmemekle birlikte tarihçiler de bundan şüphe duyarlar. Bu durum gerçekleştiyse, Isaac Newton ‘nun düşünme sürecinde itici bir güç olduğunu varsayabiliriz. En ünlü eseri ”Principia” olarak adlandırılan Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri adıyla yayınlanmıştır. Bu eserde evren için üç tane hareket yasası belirlemiştir.
Newton Hareket Yasaları
Birinci hareket yasası, bir dış kuvvet etkisi olmadıkça cisimlerin aynı hızda nasıl hareket ettiğini açıklar. (Kuvvet, harekete sebep olan veya değiştiren etkidir.) Böylece, masanın üzerinde duran bir cisim, bir kuvvet yada yer çekiminin iti gücüne maruz kalana kadar durmaya devam eder. Aynı şekilde, hareket eden bir cisim sürtünme gibi bir kuvvete maruz kalmadıkça hareket etmeye devam eder.
İkinci hareket yasası, kuvvetlerin nasıl etkileşim kurduğu ile ilgili bir hesaplamaya dayanır. Bir cismi etkileyen tüm kuvvetlerin (F) toplamı, cismin kütlesi (m) ile ivmenin (a) çarpımına eşittir; yani F=ma.
Newton’un üçüncü hareket yasası, doğadaki her etkinin, eşit ama zıt bir tepkiyle karşılanacağını belirtir. Eğer bir cisim başka ikinci bir cisime bir saniyede bir kuvvet uygularsa, ikinci cisimde aynı şekilde ama zıt yönde birinci cisime kuvvet uygular.
Bu üç kanun ile birlikte Isaac Newton , evrensel yer çekimi yasasını hesaplamıştır. İki cisim birbirinden uzaklaştıkça aralarındaki çekimsel kuvvetin aralarındaki mesafenin karesinin tersi ile azaldığını bulmuştur. Böylece, eğer cisimler birbirinden iki kat uzaksa, yer çekimi kuvveti mesafenin dörtte biri kuvvetindedir; eğer birbirinden üç kat uzaksa, dokuzda biri kuvvetindedir.
Isaac Newton ‘un hareket yasaları, bilim insanlarının güneş sistemindeki gezegenlerin ve Ay’ın Dünya etrafındaki hareketini daha iyi anlamalarına büyük ölçüde katkısı olmuştur.
Disiplinler Arası Bir Bilim Adamı
Öğrenci iken, veba yüzünden Trinity Kolej kapatıldığında, Isaac Newton eğitimine 2 yıl ara vermek zorunda kaldı. Evde, Işıkla ilgili olarak çalışmaya devam etti, beyaz ışığı ayırmak için bir prizma kullandı ve beyaz ışığın tek bir varlık olduğundan ziyade birçok ışın türünün karışımı olduğunu savunan ilk kişi oldu. Sonraki birkaç yıl boyunca ışık alanında çalışmaya devam etti ve bulgularını 1704’de ”Optics” de yayınladı.
O yıllarda teleskoplarla ilgili problemlerden rahatsız olmuştur, bunun sonucunda aynayı taşlamış ve bir tüp yaparak kendisi yansıtıcı teleskopu icat etmiştir. Merceklerden ziyade bir aynaya sahip olan teleskop, o zamana kadar yapılmış olan teleskoplardan daha net bir görüntü verdi. Modern tekniklerin lenslerin sebep olduğu sorunları azaltmış olsa bile James Webb Uzay Teleskobu gibi büyük teleskoplar ayna kullanmaktadır.
Bir öğrenci iken Newton zamanı en ileri matematiksel metinleri inceleyerek geçirdi. Boş zamanlarında, matematik çalışmalarına devam ederek diferansiyel ve integral hesaplamaları için kendisine zemin hazırladı. Daha önce ayrı ayrı ele alınmış olan alanları bulma, teğetler ve eğrilerin uzunluğu gibi birçok konuyu bir konu altında birleştirdi. 1671’de Yöntemler Serisi ve hareket hakkında yazmıştır, ancak yayıncı bulamamıştır.
Birçok alanda insanlığa ve bilime katkısı olan Isaac Newton şüphesiz gelmiş geçmiş en büyük bilim adamlarından birisidir. Günümüzde hala Newton’un bulmuş olduğu deney yöntemlerini, diferansiyel ve integral hesaplamalarını kullanmaktayız.
Kaynak: Space.com