İmalat Mühendisliği Nedir? İmalat Mühendisi Ne Yapar?

Bir endüstriyel ürün imalatı birçok işlem aşamasından geçmektedir ve bu aşamaların da alanında uzman kişiler tarafından idare edilmesi oldukça önemlidir. İmalat mühendisliği de üretim sektörü için hayati bir öneme sahip bir mühendislik dalıdır.
İmalat Mühendisliği Nedir?
Endüstrinin en temel unsuru olan imalat, endüstrinin ihtiyaçlarına paralel bir şekilde teorisi ve aynı zamanda uygulaması profesyonel boyutta olan mühendislere de ihtiyaç duymasına neden olur. Düşünce ve soyut halde olan herhangi bir tasarımın, en düşük maliyet ve en hızlı şekilde somut hale dönüştürme imalat mühendisliğinin ilgi alanıdır. Bu sürecin tamamında farklı pozisyonlarda yer alabilir.
Bilim ve teknoloji desteğiyle, imalat süreçlerini oluşturma, planlama, imalat problemlerinin çözümü, farklı mühendislik alanlarının projelerde yer alması sırasında, alanlar arasında iletişim ve koordinasyon oluşturma, imalat mühendisliğinin becerileri arasında yer alır.
Makine mühendisliğinin bir alt alanı olan imalat mühendisliği, aynı zamanda sanayinin ihtiyacı ve talebi doğrultusunda oluşmuş bir mühendisliktir. Bu açıdan disiplinler arasında iletişim ve koordinasyon sağlama özelliğine de sahiptir. Bu avantaj aynı zamanda imalat mühendisliği mezunlarının iş bulma konusunda sıkıntı yaşamaması durumu da oluşur.
İmalat Mühendisliği Dersleri
İlk yıl atölyede staj, teknik resim ve malzeme dersleri, klasik mühendislik derslerine ek olarak alınıyor. Sonraki senelerde makine mühendisliği dersleri, akışkanlar mekaniği, mukavemet, termodinamik ve ısı iletimi, makine elemanları, tesis planlama, imalat sistemleri üretim planlama, sistem dinamiği, imal usulleri ve farklı yönelimler gerçekleştirmek isteyen imalat mühendisi adayları için çeşitli seçmeli dersler, bölümün en önemli dersleri arasında yer alıyor. Fen, Matematik dersleri temel teori açısından bölümün diğer önemli dersleridir.
İmalat Mühendisliği Taban Puanları 2019
İmalat mühendisliği 2019 yılı taban puanları bir önceki yıla göre biraz düşmüş durumda. Bu yıl taban puan 248,88524 ve başarı sıralaması ise 260,68499. Bölüm için tavan puan ise 421,55100. Bölümde kontenjanlarda tam bir doluluk yaşanmıyor. Puan ve sıralama ayrıntıları için buraya tıklayınız.
İmalat Mühendisi Kimdir?
Sanayi alanında faaliyet gösteren kuruluşların, endüstrinin temel unsurlarından biri olan imalat konusunda, imalat aşamasına geçişe kadarki tasarım ve üretim süreçleri arasında koordinasyonda yaşadıkları sorunlar, bu alanda uzmanlaşmış kişilere de ihtiyaç duyulmasına neden oldu. Makine mühendisliğinin bir alt alanı olarak kurulan imalat mühendisliği, soyut haldeki herhangi bir düşünceyi, somut bir ürüne dönüştürünceye kadar ki tüm süreçleri tasarlayan, koordine eden, üretimin gerçekleşmesi için gerekli teçhizat ve tesisin kurulmasını sağlayan bir mühendisliktir.
İmalat Mühendisi Ne Yapar?
İmalat gerçekleştirilen her alanda ihtiyaç duyulan profesyonel bir iş gücüdür. Mühendislik birikimi, alansal becerileri, matematik ve analitik düşünme biçimi, imal edilmesi daha önce düşünülmemiş herhangi bir ürünün bile, çok başarılı bir ekonomik ürün haline getirilmesi sürecini aşama aşama yürütür. Dolayısıyla imalatın ve dolayısıyla endüstrinin her alanında farklı pozisyonlarda ve hatta tüm pozisyonlarda kolaylıkla yer alabilir.
Doğrudan sanayinin ihtiyacı doğrultusunda ve sanayinin talebi nedeniyle oluşan meslek, bu sebeple çeşitli özelliklere de sahiptir. Disiplinler ve mühendislik alanlarının tüm imalat süreci içerisinde ki rolleri bu alanların birbirleri arasında ki iletişimleri imalat mühendisleri tarafından kolaylıkla sağlanır. Yanı sıra pratikte gerçekleşen tüm sorunlarla, mühendislik ve teori arasında ki sorunların çözümünde önemli görevler üstlenir.
Çok geniş bir kapsama sahip olan ilgi odağının yanı sıra, sunabildiği profesyonel ve bilimsel bakış açısı, mezunlarının iş bulma sıkıntısı yaşamadığı bir bölüm olmasına neden oluyor. Sanayinin her alanında imalat süreçlerinin olması özel sektörde iş bulma sıkıntısını ortadan kaldırıyor. Bunun yanında kamu da da aynı şekilde ciddi bir talebin olması, iş konusunda bölüm mezunlarının sorun yaşamamasını sağlıyor. Makine ve çeşitli alanlarda araştırma ve analiz kuruluşları, üniversitelerde akademisyenlik gibi seçenekler ise, imalat mühendisleri için her zaman diğer bir seçenek olarak kalıyor.
Yaşam standartlarımız açısından endüstrinin ve imalatın öneminin çok büyük olması, aynı zamanda bu bölüm mezunlarının sürekli daha gözde bir meslek grubu oluşturmasına neden oluyor. Bu alanda sürekli artan talebe yanıt olarak uzman iş gücüne ihtiyaç duyan sanayi, aynı zamanda eğitim süreçlerinin kendi ihtiyaçlarına göre odaklanmasında da rol oynuyor. Hal böyle olunca bu bölüm mezunlarının iş bulma konusunda sorun yaşamamaları avantajı da oluşuyor. Pek çok mühendislik bölümü mezunları iş konusunda sorun yaşamıyor ancak, imalat mühendisliği gibi bazı mühendislikler ise, hali hazırda az olan mezun sayısı ve giderek artan ihtiyaç nedeniyle bu konuda daha avantajlı bir bölümdür.
İmalat Mühendisliği Maaşları 2019
Genellikle, üretim sektöründe faaliyet gösteren imalat mühendisleri devlet kurumlarından ziyade özel sektörde çalışma fırsatı bulurlar. İmalat mühendisliği maaşları, mesleki tecrübe, çalışılan şirket, bilgi birikimi ve iş pozisyonuna göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda Türkiye şartlarında 2019 yılı imalat mühendisliği özel sektör maaş aralığını görmektesiniz.
- Yeni mezun bir imalat mühendisi: 2500 TL – 5000 TL
- Alanında 2 yıllık tecrübeye sahip olan bir imalat mühendisi: 3500 TL – 6500 TL
- Alanında 5+ yıllık tecrübeye sahip bir imalat mühendisi: 5500 TL – 10.000 TL
İmalat mühendisliği hakkında görüşlerinizi, merak ettiklerinizi ve önerilerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın. Bütün sorularınıza elimizden geldiğince cevap vereceğiz.