Araştırmacılar İkinci Bir Dünya Keşfetti
Araştırmacılar Proxima Yıldız Sisteminde yer alan Proxima B adı verilen ve bize en yakın konumda bulunan bir “ikinci dünya” keşfettiler. Bu gezegenin aynı dünya gibi okyanuslara sahip olduğu ve uzaylı bir yaşam formuna ev sahipliği yapabileceği düşünülüyor. Yıllar boyunca bir çok dünya benzeri gezegen keşfedildi ama hiçbiri Proxima B gibi değildi.
Proxima B Neden İkinci Dünya Olarak Adlandırılıyor ?
Proksima B gezegeni, bizim gezegenimizden daha ağır ve yıldızına ise yüzeyinde sıvı su oluşturabilecek mesafede yer alıyor.
Proksima B gezegeni güneş sistemimize en yakın yıldız sistemi olan “Proxima Centauri” sisteminde keşfedildi. Bu gezegen dünyamızdan 1.3 kat daha büyük ve suyun sıvı halde yüzeyinde bulunması için ideal sıcaklığa sahip.
Araştırmacılar bu gezegenin yüzey sıcaklığının -90 °C ile 30 °C arası olduğunu düşünüyorlar.
Araştırmacılara göre Proxima B, belki de uzaylı bir yaşam formunun varlığıyla ilgili bir kanıt bulabileceğimiz en iyi fırsat olabilir.
İkinci dünya olarak adlandırılan bu gezegen, kendi güneşine ideal uzaklıkta olması sebebiyle yüzeyinde bulundurduğu sıvı su ve ideal yüzey sıcaklığı nedeniyle yaşam için oldukça elverişli koşullar sağlıyor.
Proxima B Gezegenine Gidebilir miyiz ?
Bu gezegen Dünya’ya 4 ışık yılı uzaklıkta yani 40 trilyon km uzaklıkta bulunmaktadır. Bundan dolayı belki de yakın bir gelecekte, gelecek nesiller tarafından bu gezegen ziyaret edilebilir. Eğer bu gezegen ikinci dünya özelliklerini sağlıyorsa, gelecek insan kolonileri için en iyi seçenek olabilir.
Proxima B, keşfedilmiş bize en yakın dünya benzeri (exoplanet) gezegen ve araştırmacılara göre bu gezegen üzerinde uzaylı yaşam formuna dair bir kanıt aramak için planlanabilecek uzay görevleri bizim yaşam süremiz içerisinde gerçekleşebilir.
Her ne kadar Proxima B ve Dünyamız arası mesafe aşılamayacak kadar fazla gözükse de, bu mesafe keşfedilen diğer Dünya benzeri gezegenlere kıyasla oldukça kısadır. Bu da gelecekteki yıldızlar arası uzay yolculuklarında bu ikinci dünya olan Proxima B gezegeni ilk hedef olabilir.
Proxima Centauri kızıl cüce formunda bulunan ve takım yıldızlarının merkezinde yer alan bir yıldızdır. Bu yıldız kızıl cüce formunda bulunduğu için parlaklığı çok düşüktür bu yüzden de çıplak gözle gözlemleyebilmek oldukça zordur. Fakat geçtiğimiz aylarda bilim insanları bu yıldızı sürekli takip ettiler. Bunu yaparken de Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nde (ESO) buluınan 3.6 metrelik teleskop içerisine yerleştirilen HARPS Spektrografi cihazı ile bu yıldız düzenli bir şekilde takip edildi.
Şili’de kurulan bir diğer teleskop olan ESO E-ELT teleskobu inşaası tamamlandığında bizlere ikinci dünya olan Proxima B hakkında daha çok bilgi edinmemizi sağlayacak.
Sizce keşfedilen bu ikinci dünya gerçekten uzaylı yaşam formlarına ev sahipliği yapıyor olabilir mi ? Düşüncelerinizi yorum olarak belirtiniz.
Kaynak: Sci-Tech Universe
SAçma çok saçma 1numara Tüfe sıkısı gibi