Uzay BilimleriBilimGüneş EnerjisiMühendislikTeknolojiYenilenebilir Enerji

EDEN Luna Tesisi: Tüm Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler [Araştırma Yazısı]

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

EDEN ISS adlı yazımızı hatırladınız mı?, Aynı uzay ajansı bu yıl içerisinde EDEN LUNA isimli analog tesisi açmayı planlıyor. DLR ekibi ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından ortaklaşa işletilecek tesiste “Yeni alet ve ekipmanların geliştirilmesini, test edilmesini ve simülasyonunu ve ayrıca Ay’a ve daha sonra Mars’a gelecekteki insan misyonları için yeni operasyonel konseptleri deneyimlemeye olanak sağlayacak.” Bu yazımızda sizlere EDEN LUNA tesisinin genel yapısını anlattık.

Kısaltmalar; EAC (European Astronaut Centre), DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), ECLSS (Environmental Control Life Support System)

EDEN Luna Tesisinin Özellikleri

EDEN Luna’da 60 cm yüksekliğinde, 750 m2 regolith alanı, astronotların yanı sıra ekipmanın karasal ağırlıklarının altıda birine kadar askıya alınmasına izin veren bir süspansiyon ünitesi ile donatılacak. ayarlanabilir eğim rampaları astronotların Ay’da karşılacakları gibi büyük kayalar ve engellerle donatılmıştır.[3] İlk bakıldığında dünyaya ayın taşındığı izlenimi veriyor.

LUNA analog tesisinin bir VR modeli [2]

Araştırma Olanakları

Astronotlar Ay yüzeyinde veya Mars’ta; işletim sistemleri ve deneyler yaparken deneyimlenebilecekleri yapay sinyal gecikmeleri ve eksikliğini simüle etmek için kullanılacaktır. Araştırmacılar ve geliştiriciler – diğer alanlardan ekiplerle birlikte – ekipmanlarını test edebilecek, operasyonel konseptlerini doğrulayabilecek ve Ay’da uzun süreli kalışlarla birlikte gelen sorunları çözmenin yeni yollarını geliştirebilecekler.

Üzerine çalışılacak konular;

  • Enerji tedariki
  • Mürettebat taşımacılığı
  • Genişletilmiş mürettebat yerleşimi için malzemelerin nasıl üretileceği
  • Olası acil durumlar için eylem planı


DLR ve ESA, LUNA’yı dünyanın her yerinden araştırmacıların ve geliştiricilerin ortaklaşa geliştirmelerine olanak tanıyan açık bir platform olarak çalıştırmayı amaçlıyor. Ay yüzeyine güvenli ve sürdürülebilir bir dönüş için gerekli teknoloji ve operasyonlar. LUNA tesisi ve içinde gerçekleştirilen deneyler ve teknik gösteriler, DLR ve ESA operatörü tarafından denetlenecektir. personel, tesisin kendi içindeki kontrol odalarından, EAC’nin bitişiğinde veya uzaktan, simülasyonları izleyecek ve kontrol edecektir.

666 1 Mühendistan
LUNA’da yapılacak çalışmalarda, altı farklı başlık altında değerlendirilecek konular[3]

Akıllı Enerji Modülü

EDEN Luna tesisi, enerji tedarikinin üretimine, dönüştürülmesine, depolanmasına, yeniden dönüştürülmesine ve genel yönetimine izin veren bir akıllı enerji modülü ile donatılacaktır.

lun Mühendistan
LUNA smart enerji modülü[3]

FLEXHab

Esnek Keşif Habitatı EDEN Luna’nın dış kabuğuna bağlanacak olan genişletilebilir bir modüldür. barınma ve çalışma olanağı sağlayacaktır. Burada, astronotlar, ay yüzeyi operasyonları için hazırlanabilecekler. Simüle edilmiş Ay yüzeyinden elde ettikleri kaya örnekleri toplamak, yüzey kıyafetlerini giymek veya örnekleri değerlendirme imkanı bulacaklardır.

FLEXHab VR Model Mühendistan
LUNA tesisinin ekli FlexHab habitat birimi içinde mimari görselleştirmesi[2].

FlexHab modülünde günlük çalışan dört kişiye kadar destek imkanına sahip olacaktır. Modül, potansiyel yük göstericilerini ve yaşam alanı sistemlerini barındırabilen bir dizi deneysel yük rafını barındıracaktır.

Yaşam alanı üç ayrı bölüme ayrılacaktır;

  • Genel çalışma alanı
  • yaşam sistemlerini (elektrik, veri vb.) barındıran bir mühendislik bölümü
  • EDEN LUNA’ya bir hava kilidi bağlantı modülü.

FlexHab, tasarımı gereği pozitif basınç kapasitesini destekleyecektir, ancak hidrosferler vb. gibi kendi başına bir basınçlı kap değildir. Bu hafif aşırı basınç, bazı ECLSS sistemlerinin bir gösteri yeteneğinde araştırılmasına izin verebilir. Aşağıdaki şekilde, FlexHab modülü kavramının yanı sıra genel çalışma alanını, mühendislik bölümünü ve hava kilidi arayüzünü gösteren bir kesiti gösterilmektedir.

indir Mühendistan
FlexHab habitat modülünün mimari modeli – kesit, mürettebat için genel çalışma alanını (sol bölme), mühendislik bölümünü (orta) ve LUNA’ya hava kilidi ile bağlı alan (en sağdaki bölme)[1]

Dünyanın Dört Bir Yanından Erişme İmkanı Sunuyor

Çok basit ekipman testlerinden son derece karmaşık senaryolara kadar çeşitli alt sistem operatörlerinin dağıtıldığı simülasyonların test edileceği alt sistem ve ekipmanların yerinde veya dünyanın herhangi bir noktasından kontrol edilebileceği öngörülmektedir.
dünya çapında EDEN LUNA için sağlanan hizmetler şunları kapsayacaktır:

  • EDEN LUNA’da bulunan ekipmanın ve yeteneklerinin ayrıntılı açıklamalarının sağlanması (LUNA ve saha ziyareti dahil)
  • Aşağıdakileri içeren test hedeflerinin ve senaryo kompozisyonunun fizibilitesine ilişkin danışmanlık:
    – Araştırma/test konusu
    – Testin süresi
    – Test çalıştırmalarının sayısı
    – LUNA’nın özel kullanımı veya diğer hedeflerle/testlerle birleştirme fırsatı
    – Gerekli teknik ve personel destek fonksiyonları
    – Ekipmanla ilgili destek personelinin yeri, örn. yerinde veya uzaktan destek
    – Teknik arayüzler, örn. ekipman, donanım ve yazılım, izleme ve kontrol sistemi işlevlerinin sağlanması ve bunların genel EDEN LUNA operasyon sistemine dahil etme, simülasyon veya test verileri işleme, veri sağlama, depolama ve arşivleme.
  • Test koreografisinin geliştirilmesi ve diğer testlerle entegrasyonu (LUNA “yörüngede” operasyonlar zaman çizelgesi geliştirme)
  • Yer operatörleri ve EDEN LUNA astronot ekibi için gerekli prosedürlerin geliştirilmesi
  • Tüm arayüzlerin uygulanması, test edilmesi ve doğrulanması
  • Deneyimli EDEN LUNA “uçuş” ve yer kontrolörleri tarafından operasyon/operasyon desteği sağlanması.
  • EDEN LUNA ile ilgili astronot eğitimi.

Kaynak

[1] 25-29 September 2017, 68th International Astronautical Congress (IAC), Adelaide, Australia,Human Lunar Exploration at EAC – the LUNA analogue facility and the Spaceship EAC project

[2] LUNA: Moon on Earth

[3] LUNA Moon Analog Facility, Space Operations, and Astronaut Training Portfolio: LUNA Services

Fatma Betül ÖZDEMİR

B.Sc. Uzay Bilimleri ve Teknolojisi (Akdeniz Üniversitesi) M.Sc. Bilgisayar Mühendisliği (Marmara Üniversitesi)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu