Makine

Akışkan Gücünün Simgesi Hidrolik Silindirlerin Tarihçesi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İnsanlık tarihi boyunca medeniyetler her zaman su kaynaklarına yakın olan yerlere kurulmuştur. Suyun insan yaşamı için hayati bir kaynak olmasının ötesine geçilerek ilk defa faydalı işlerde kullanılmaya başlanması ile insanlık tarihi yepyeni bir çağın kapısını aralamaya başlamıştı.

Akan sıvının gücünden yararlanmak yeni bir olay değildi, insanlık tarihinde en basit kullanımı ile değirmenlerde akışkan gücü kullanılmıştır, yine su kemerleri, sulama kanalları gibi birçok sistemde akışkan gücünden faydalanılmıştır.

Tarihin izlerine bakıldığında milattan önce 6. Yüzyılda Samos’a su getirmek amacıyla yapılan Eupalinos Tüneli, bu alanda en çarpıcı örneklerden birisidir. Yunanlıların hidroliğe katkılarının en önemlilerinden birisi de Arşimet tarafından yapılan Arşimet Vida Pompası’dır.

Tarihsel olarak biraz da yakınlaşırsak, milattan sonra 3. Yüzyılda Persler tarafından inşa edilen Shustar Tarihi Hidrolik Sistemi, suyun sulamadan, değirmene, nehir taşımacılığından, savunmaya kadar çok çeşitli kullanımına örnek olarak gösterilen muhteşem bir mühendislik harikasıydı.

Hidrolik akışkan olarak suyun kullanımı ilerleyen yıllarda endüstriyel alanlara doğru yol almaya başlamıştır. Hidrodinamik yasaların keşfedilmesi ve uygulanması ile çeşitlilik ve sonsuz konfigürasyonun yolu açılmış olmaktaydı.

Tarihler 1648 yılını gösterdiğinde Fransız Fizikçi Blaise Pascal, kapalı bir sıvı üzerindeki basıncın her yöne eşit bir kuvvet uyguladığını ve bu kuvvetlerden yararlanılabileceğini fark etti. Bu keşiften yaklaşık 90 yıl sonra 1738 yılında Daniel Bernoulli, Pascal’ın akışkan gücü keşfini, Bernoulli ilkesini kullanarak pompalarda ve değirmenlerde suyu basınçlandırarak kullanmaya başladı.

Hidrolik Akışkan Tercihinde Değişim Zamanı

Zamanla, hidrolik pompalar ve motorlar için suyun en iyi akışkan olmadığı ve yağın hidrolik uygulamalar için daha iyi bir alternatif olduğu keşfedildi. Suyun aksine, yağ aşındırıcı değildi ve hidrolik pres bileşenlerini yağlıyordu. Yağ ayrıca daha yoğundu, daha yüksek yükleri kaldırabilirdi, buharlaşmıyordu ve hidrolik kuvvetlerin yüksek basıncı altında daha soğuk kalıyordu.

Akışkan gücünün kullanımı geliştikçe, hidrolik preslerin kullanımı da gelişti. Her teknolojik gelişmeyle birlikte yeni malzemeler, uygulamalar, montaj konfigürasyonları ve iç tasarımlar gelişti.

Hidrolik yağın bir güç iletim aracı olarak kullanılması, hidrolik silindirlerin keşfiyle doruğa ulaşmıştı. Ve o andan itibaren hidrolik çağı başlamıştı…

Günümüzde Hidrolik Silindirler

Son 75 yıldaki büyük gelişmeler hidroliğin gücünü akla gelebilecek her pazara getirdi. Hidrolik silindirler, vinçlerde, uçak kontrol yüzeylerinde ve iniş takımlarında, gemilerde ve büyük deniz taşıtlarında, açık deniz sondaj ve madencilik ekipmanlarında ve çeşitli makinelerde kullanıldı. Hidrolik, hidroelektrik güç ve enerji üretim uygulamalarında bile kullanılmaktadır.

Hidrolik, bir elektrik motorunun 10 katına kadar güç sağlayabilir, bu da onu ağır itme, çekme ve kaldırma uygulamaları için ideal hale getirir. Hassas kontrol ayrıca hidrolik ekipman üzerinde veya çevresinde çalışmayı daha güvenli hale getirir.

Çimento tesisleri için hidrolik silindir (Kaynak: Atlaslift Hidrolik Silindir)
Çimento tesisleri için hidrolik silindir (Kaynak: Atlaslift Hidrolik Silindir)

Blaise Pascal’ın ilk akışkan gücü keşfiyle başlayan ve ilk hidrolik presi tasarlayan Joseph Bramah, bir bilgisayar kullanarak kontrol edebileceğiniz teknolojik olarak gelişmiş “akıllı” hidrolik silindirlere dönüştü.

Bugün yaşamımızda hemen hemen her yerde bir hidrolik silindir uygulamasına rastlamaktayız. En basit itibariyle her araba yer alan hidrolik krikolar bunun en basit örnekleri arasında. Bugün hidrolik silindirler kullanıldıkları yere ve amaca göre çok çeşitlilik göstermektedirler. Genel olarak demir çelik endüstrisi için hidrolik silindirler, sıcaklığa ve olumsuz çevre şartlarına dayanabilecek güçte üretilmektedir. Yine aynı şekilde mobil araçlar için hidrolik silindirler, demir çimento tesisleri için hidrolik silindir, madencilik endüstrisi için hidrolik silindirler gibi her farklı endüstriyel alan için özelleşmiş hidrolik silindir tasarımları ve bağlantıları imal edilmektedir.

Ülkemiz, hidrolik silindir imalatı konusunda son derece ileri durumda olan bir ülke. Sahip olduğumuz mühendislik yetenekleri ve üretim çeşitliliğimiz ile Türkiye’den yurt dışına, tüm dünya ülkelerine hidrolik silindir imalatı yapılmaktadır. Bugün devasa baraj kapakları için üretilen hidrolik silindirler yada en yüksek sıcaklıklara dayanacak özel hidrolik silindiri üretimi konusunda dünyada söz sahibi bir ülke konumundayız.

Kısaca tarihten akışkan gücünün kullanımına ve hidrolik silindir tarihine değindik. Hidrolik silindir dünyası o kadar geniş ve komplike bir dünya ki anlatmaya kalksak sayfalar yetmez, o yüzden bu yazımızda giriş niteliğinde bilgilendirmede bulunduk. Detaylı hidrolik silindir yazılarımızda görüşmek dileğiyle…

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu