Makineİmalat

Hidrolik Silindir Nedir? Nasıl Çalışır?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Hidrolik silindir, hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye çevirerek insanlığa katkı sağlayan bir makinedir. Endüstride hemen hemen her alanında kullanılan hidrolikler modern dünya için önemli sistemlerdir. Evlerden, fabrikalara ve taşıtlara kadar her yerde kullanılan hidrolikler silindirler son derece ağır yükleri hidrolik enerjisi ile birlikte oldukça kolay bir şekilde kaldırmak ve bunu hidrolik kullanarak yapmak mümkündür. Birçok alanda kullanılan bu aletler insan hayatını düşünülenden kat ve kat daha fazla kolaylaştırmaktadır. Bu içeriğimizde de sizlere hidrolik silindir nedir? hidrolik silindir nasıl çalışır? ve hidrolik silindir çeşitleri nelerdir? sorularını açıkladık.

Hidrolik Silindir Nedir?

Piston mekanizması yardımıyla, üzerindeki hidrolik basıncı kinetik enerjiye dönüştüren hidrolik sistem bileşenine hidrolik silindir denir. Yani basınç altında mekanik enerji üreten bir makinedir. Hareket, konumuna bağlı olarak doğrusal veya açısal olmaktadır. Bu silindirler kullanım yerine ve farklı çap ve şekillere göre üretilebilmektedir. Hidrolik silindir, ana gövde ve piston olmak üzere iki ana parçadan oluşur. Ek olarak, sızdırmazlık elemanı ve bağlantı elemanı silindir üzerinde bulunmaktadır. Çok yüksek basınç altında kullanıldığından astarın et kalınlığı taşıyabileceği basınca göre hesaplanmaktadır.

Bunun sonucunda hidroliklerin insan hayatındaki yeri ve bundan dolayı da kullanım alanları ortaya çıkmaktadır. Özellikle nasıl çalıştığına dair birçok insan için merak konusu olan hidrolikler, hidrolik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek insan gücü ile kaldırılamayacak yükleri oldukça kolay bir şekilde kaldırır ve bu sebeple de insan hayatının her alanında varlığını devam ettirir. Birçok mekanik aletin içinde var olan ve bunun yanı sıra taşıtlarda da kullanılan hidrolik silindirler, modern dünya için oldukça önemlidir.

Hidrolik Silindir Nasıl Çalışır?

Hidrolik silindir, piston çubuğunu uzatarak ve geri çekerek itme ve çekme sağlar. Bu mekanizma sayesinde dışarıdan uygulanan yükü düz bir çizgide hareket ettirebilmektedir. Sürekli açısal hareket için hidrolik motorlar kullanılmaktadır. Yarım açılı hareketler için yarım dönüşlü aktüatörler kullanılmaktadır.

Çift etkili bir silindirde, piston kendisine bağlı bir çubukla örtülmekte ve bu düzenleme nedeniyle pistonun iki tarafı arasında bir kuvvet farkı oluşmaktadır. Bu kuvvet farkı, silindir giriş ve çıkış basınçlarını tersine çevirdiğinde ortaya çıkar. Çubuğun yüzey alanı azaldıkça, geri çekme darbesinin uyguladığı kuvvet azaltılabilmektedir. Yağ, çubuk ucuna pompalandığında ve kapak ucundan herhangi bir basınç olmaksızın tanka geri aktığında, çubuk ucundaki sıvı basıncı, çekme kuvvetine / (piston alanı-piston çubuğu alanı) eşittir.

Hidrolik Silindir Çeşitleri Nelerdir?

Hidrolik Silindir Çeşitleri

Endüstride kullanılan birçok çeşit hidrolik silindir mevcuttur. Bunlar;

Tek Etkili Silindirler

Sıvının pistona bir taraftan etki ettiği diştir. Bir yönde iş yaparken, kendi ağırlıkları veya dış etkiler nedeniyle başka bir yönde gelişeceklerdir. Tek etkili silindir, şafta sızdırmaz hale getirilmiş bir silindire dönüştürülebilir veya piston kafasına kapatılmamış bir silindir haline getirilebilir. Hidroteknik olarak asansörler için silindirler, araç ekipmanları ve tarım makineleri başta olmak üzere tek etkili silindirler üretmekteyiz.

Çift Etkili Silindirler

Silindir iki yönde de çalışabilir ve silindirin çalışma hızı ve basıncı üretici tarafından belirlenmektedir. Zemin alanı ile boğaz bölgesi farklı olduğu için ileri hız ile geri hız arasında fark vardır. Bu durumun istenmediği durumlarda çift milli çift etkili silindir imalatı yapılabilmektedir.

Özel Silindirler

Özel silindirler ise kendi içinde dörde ayrılmaktadır.

Teleskopik Silindirler

Küçük boyutlar ve uzun stroklar yapmak için teleskopik silindirler kullanılabilmektedir. Teleskopik silindir, çift etkili bir silindir veya tek etkili bir silindir olabilir. İç içe geçmiş silindirlerden oluştukları için çok az yer kaplarlar. Hidroteknik tarafından üretilen veya ticareti yapılan bu tip silindirler, başta kamyon damperleri, hidrolik sıkıştırmalı çöp kovaları olmak üzere tüm ihtiyaçları karşılayabilmektedir. Bazı standart tipler stokta bulunmaktadır.

Döndürücüler

Bazı uygulamalarda, sistemi belirli bir açıyla döndürmek ve aynı yönde geri dönmek istenilebilir. Bu durumlarda dönen grup hidrolik silindir üzerine yerleştirilmektedir. Döner tablanın hareketi, dönen bir kule gibidir.

Tandem Silindirler

Mevcut hidrolik sistemde, silindirin itme kuvvetini önemli ölçüde artırmak için silindir çapını veya basıncını arttırmaktan başka seçenek yoktur. Uygun olmayan mekanik yapılarda, itme kuvvetini artırmak için tandem silindir adı verilen özel bir silindir türü kullanılmaktadır. Bu silindir strokları, birden çok silindirin uçtan uca eklenmesiyle oluşturulmaktadır.

Çift milli Silindirler

Bazı uygulamalarda, her iki yöndeki itme ve hızın aynı olması istenmektedir. Bu durumda, her iki tarafında piston çubukları olan bir silindir kullanılacaktır. Bu tür silindirler ayarlanabilir stroklu silindirlerde olabilir.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba Elif Hanım.
    Öncelikli olarak ben bu konulardan hiç anlamam 🙂 Ancak bu yapamayacağım anlamına gelmez 🙂
    Neyse, sizden bir konu hakkında fikrinizi ve bilginizi almak istiyorum.
    Ben bir oyuncak Excavatör yapıyorum. Bu çok farklı ve güzel oluyor. Çoğu tamamlandı. Ancak benim istediğim Bom kısımlarında kullanılacak olan hidrolik pistonlar. Bu pistonları kendim yapacağım ve yağlı piston olacak ama benim makina 24v 50A lik bir akü ile çalışacak. haliyle bu pistonlara gücü verecek olan pompa ile bu voltajda yeterli gücü bulabilirmiyim.? Güçden kastım pistonların gücü aşağı yukarı 100kg kadar basabilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu