BBC tarafından hazırlanan bir raporda, Edinburgh Üniversitesi Roslin Enstitüsü’ndeki araştırmacıların, domuzları en ölümcül hayvan hastalıklarından birine karşı daha dirençli olmaları için genetik olarak tasarladıklarına dair bir açıklama yer alıyor. Yani hayvanların genetiklerini değiştirerek bazı hastalıkların önüne geçmek mümkün olabilir.
Porcine Üreme ve Solunum Sendromu (PRRS) adı verilen söz konusu hastalık ilk olarak 1987 yılında ABD’de tanındı. Semptomlar üreme yetmezliği, pnömoni ve ikincil bakteriyel enfeksiyona karşı artan duyarlılığı içerir. OiE’ye göre hastalık, ABD’deki çiftçiler için her yıl yaklaşık 560 milyon dolarlık gelir kaybına yol açabiliyor. Edinburgh Üniversitesi’nden yapılan basın açıklamasına göre, Avrupa’daki kayıplarla birlikte, bu sayı yılda 2,5 milyar dolar gelir kaybına yükseliyor.
Aynı açıklama, aşıların şimdiye kadar çoğu domuz üreten ülkede endemik olan hastalığa karşı büyük ölçüde etkisiz olduğunu kanıtladığını da söylüyor.
Bunu değiştirmek için çeşitli çalışmalar yürüten Edinburgh’dan araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş domuzlarının yakında küresel olarak çiftçilerin kullanımına sunulacağını umuyorlar. Ekibin başarılı araştırmaları, Genus’un yanı sıra Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi’nden de fon aldı.
Edinburgh Innovations Girişim Başkanı Dr. John Lonsdale, “Hastalık direncini sağlamak için hayvanlara yapılan bu son derece özel düzenleme, Roslin’de onlarca yıllık çalışmaların bir sonucudur ve bu başarılı sonucu pazara taşıyarak hayvan refahını artırmaya yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Genetik Olarak Tasarlanmış Hastalık Direnci
Bununla birlikte, BBC’nin belirttiği gibi, hayvan haklarını önemseyen bazı kampanyacılar, hastalığa dayanıklı hayvanların yaratılmasının ekosisteme aykırı olduğunu ve hayvanlara işkence etmek anlamına geldiğini öne sürüyor.
Canlıları genetik olarak tasarlama eylemi uzun zamandır tartışmalı bir konudur. Örneğin; bu yıl, bilim adamları bazı hastalıkların yayılmasını azaltmak için Florida’da 100 binden fazla genetiği değiştirilmiş sivrisinek saldılar ve bu konu büyük polemiklere neden oldu.
Bu tür hamleler tipik olarak sağlık hizmetlerinde ve hastalığın önlenmesinde potansiyel atılım uygulamalarına sahip olarak faturalandırılır, ancak ilgili hayvanlara yapılan zulmü ve tüm ekosistemlere zararlı etkilerin potansiyel faydalardan daha ağır bastığını savunan hayvan refahı kampanyacıları tarafından büyük bir tepkiyle karşılanır.