Hackerlar Oyunlara Crackonosh Bulaştırarak Kripto Para Madenciliği Yapıyor!
Güvenlik firması Avast, siber suçluların NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 ve Jurassic World Evolution gibi oyunların ücretsiz sürümlerine yüklenen “madencilik kötü amaçlı yazılımı” ile oyuncuları hedef aldığını belirten yeni bir rapor yayınladı. Bu yeni tür kötü amaçlı yazılıma “Crackonosh” deniyor.
Ünlü firma Avast, keşfettikleri bu yazılım hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bu yazılımı ve diğerlerini inceledik ve bu kötü amaçlı yazılımın sahibinin Çek vatandaşı olabileceğine dair bazı olası göstergeler nedeniyle bu yazılıma “Crackonosh” adını verdik. Crackonosh, popüler yazılımların yasadışı kopyalarıyla birlikte dağıtılıyor ve anti-algılama ve adli tıp karşıtı taktiklerinin bir parçası olarak birçok popüler antivirüs programını devre dışı bırakabiliyor.”
Şimdiye kadar Avast, kötü amaçlı yazılımın en az Haziran 2018’den bu yana Moreno olarak bilinen bir kripto para biriminin paralarını çıkarmak için çeşitli bilgisayarların işlem güçlerini sessizce kullanarak 2 milyon dolar değerinde kripto para birimi üretmek için kullanıldığını buldu. Kripto para madenciliği, bilgisayarı yavaşlamaya ve hatta yıpratmaya mahkum bırakan çok enerji ve işlem gücü yoğun bir etkinliktir. Bu nedenle, dolandırıcılığın kurbanları yakında bilgisayarlarını değiştirmeleri gerektiğini düşünebilirler.
Size harcanan enerji konusunda bir referans noktası vermek gerekirse, Cambridge araştırmacıları Bitcoin için kripto para birimi “madenciliğinin” yılda yaklaşık 121.36 terawatt tükettiğini söylüyor. Bitcoin’in elektrik tüketimi Arjantin’in (121 TWh), Hollanda’nın (108,8 TWh) ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (113,20 TWh) üzerindedir. Hatta bu, bazı insanların kripto para madenciliğinin etik bir şey olup olmadığını bile sorgulamasına neden olmuştur.
Bu durumda, Avast araştırmacısı Daniel Benes CNBC’ye yaptığı açıklamada, dünya çapında yaklaşık 220.000 kullanıcının bilgisayarlarının bu yazılıma yakalanmış olabileceğini ve her gün 800 yeni cihazın enfekte olduğunu söyledi. Ve bu sadece Avast’ın antivirüs yazılımının yüklü olduğu cihazlarda gözlemlenen bir rakam, bu da gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği anlamına geliyor.