Günler Ay Yüzünden Daha Uzun Olacak
Dünyadaki Günler Daha Uzun Olacak
Yeni araştırmaların gösterdiğine göre Ay’ın gezegenimizden uzaklaşmasıyla Dünya üzerindeki günler daha uzun olmaya başlıyor. Ay 4,5 milyar yaşında ve Dünya’dan yaklaşık olarak 385.000 km uzaktadır. Ancak gezegenimiz ve Ay arasındaki gelgit güçlerinden dolayı doğal uydumuz yılda 3,82 cm daha bizden uzaklaşmaktadır. Bu da gezegenimizin kendi ekseni etrafında daha yavaş dönmesine neden olur.
Astrokronoloji olarak adlandırılan yeni bir istatistik metodunun kullanımıyla, astronomlar yeryüzünün derin jeolojik geçmişine ve tarihindeki yeniden inşasını incelediler. Çalışma 1,4 milyar yıl önce Ay’ın Dünya’ya oldukça yakın olduğunu ve bu durumunda gezegenin dönüşünü hızlandırdığını açıkladılar. Sonuç olarak , Wisconsin Üniversitesinden gelen bir açıklamaya göre o zaman Dünya’da bir gün 18 saatten fazla sürüyordu.
Wisconsin Üniversitesinde jeobilim professörü olan Stephen Meyers açıklamasında; “Ay uzaklaştıkça, Dünya kollarını uzatarak yavaşlayan dönen bir patenci gibidir.” diye belirtti. “Endişelerimizden biri çok uzak geçmişi anlatmak için astrokronolojiyi kullanmaktı ve çok antik bir jeolojik süre skalası geliştirmekti. Üzerinde çalıştığımız Modern jeolojik işlemlerle kıyaslanabilen bir şekilde milyarlarca yıllık kayalar üzerinde çalışmak istiyoruz.”
Astrokronoloji, jeolojik gözlem ile astronomikal teoriyi birleştirerek araştırmacılarımızın güneş sistemimizin tarihini yeniden inşa etmesine ve kayaç kayıtlarına göre antik iklim değişikliklerini daha iyi anlamamıza olanak sağladı.
Güneş sistemindeki Ay ve diğer nesneler Dünya’nın dönüşünü etkiler, oluşan yörüngesel varyasyonlar da Milankovitch çevrimler olarak adlandırılır. Bu varyasyonlar yeryüzünde güneş ışığının nerelere dağılacağını gezegenin dönüşüne ve eğimine bağlı olarak belirler.
Dünya’nın iklim düzeninin milyonlarca yıl önceki hali kayaçlar ile tespit edilir. Ancak, bilim adamlarının ifadesine göre gezegenimizin milyarlarca yıla uzanan antik geçmişine ilişkin bu kayaç kayıtları oldukça sınırlıdır. Bu da bazı belirsizlikler ve kafa karışıklığını beraberinde getiriyor. Örneğin, Meyers, Ay’ın Dünya’dan uzaklaştığı mevcut oranın, “Yaklaşık 1,5 milyar yıl önce, Ay’ın Dünya ile yer çekimsel etkileşimlerinin Ay’ı parçalayacak kadar yakın olduğunu” söyledi.
Sonuç
Yeni istatistik yöntemlerini kullanarak, araştırmacılar zaman içindeki belirsizliği telafi edebildiler. Bu yaklaşım iki stratigrafik kaya katmanında test edildi: Kuzey Çin’den 1.4 milyar yıllık Xiamaling Formasyonu ve güney Atlantik Okyanusu’nda, 55 milyon yıllık Walvis Ridge kaydıdır.
Kaya katmanlarında ele geçirilen jeolojik kayıtların incelenmesi ile Dünya’nın dönüşünü, yörüngesini ve Ay ile arasındaki mesafenin tarih boyunca olan değişikliği açıklandı. Ayrıca Dünya’daki günün uzunluğunun nasıl düzenli bir şekilde arttığı da ortaya koyuldu.
Meyers ifadesinde, “Jeolojik kayıt güneş sisteminin genç hali için astronomik bir gözlemdir.” dedi ayrıca “Yaşamın geçmişinde ve kayaların içerisinde korunmuş titreyen ritmini inceliyoruz.”
Ay’ın Dünya’dan uzaklaşması ve yörüngesel nedenler de gezegenimizi etkiliyor. Dünya günleri de zaman ilerledikçe uzamaya devam ediyor. Bu süreç bir insan ömrü için her ne kadar yavaş olsa da gelecek nesiller bu değişimi fazlasıyla hissedecekler.
Kaynak: Space.Com