Güney Kore’nin 32 Km’lik Güneş Enerjili Bisiklet Otoyolu Elektrik Üretiyor!
Güney Kore’de Daejon ve Sejong arasında uzanan bir güneş enerjili bisiklet otoyolu, eşsiz bir manzaraya sahip! 32 km boyunca uzanan bu benzersiz manzaraya sahip yol, bisiklet kullanıcılarını korumayı başarırken aynı zamanda güç de üretiyor.
Otoyolun ortasındaki bir bisiklet şeridinin, özellikle her iki tarafında da üç şeritli trafik olduğu için alışılmadık bir yer olduğu doğru, ancak oldukça kullanışlı hale gelmesi başarıldı. Hollanda’daki 3,7 milyon dolarlık SolaRoad’a çok benzer, otoyolun aydınlatma sistemine güç sağlayan güneş panelleri ile döşenmiş 230 metrelik bir yol, yeşil enerji için bir kazançtır. Fast Company’ye göre şeritler, güneş enerjili bisiklet otoyolunun aydınlatmasına ve elektrikli araç şarj istasyonlarına güç sağlamak için fazlasıyla elektrik üretiyor.
Ancak Hollanda’da bisikletliler panellerin altından değil, üstünden geçerken Güney Kore’de ise durum bunun tam tersidir. Üstteki güneş panellerinin altından bisikletçiler yola girmek ve çıkmak için yeraltı tünellerini kullanırlar, bu da normal trafiğe karışmadan bisiklet yoluna girip çıkabildikleri için güvenliği büyük ölçüde artırır. Güzergaha çıktıklarında, her iki taraftaki trafikten bariyerler sayesinde korunurlar, bu hoş bir yol kenarı manzarası sağlamasa da güneşten korumayı başarılı bir biçimde sağlar.
Güneş Enerjili Bisiklet Otoyolu Daha Verimli
Bu güneş enerjili bisiklet otoyolu, Daejon ve Sejong’u diğer otoyollara göre çok daha verimli ve daha güvenli bir şekilde yapıyor. Bazıları için ise bu bisiklet yolunun en büyük eksileri; otoyol gürültüsü, araç dumanlarının solunması ve hızlı hareket eden arabaların ve kamyonların emisyonları ile ilgili potansiyel sağlık sorunları hatta bir noktada bir sürücünün bariyerlere çarpma olasılığı olarak görülüyor.
Bu nedenle, şeritlerle ilgili kamuoyu ikiye bölünmüş durumda: Bazıları, gelecekte benzer ulaşım tarzı bisiklet şeritleri yapmaya yönelik ilk hareketi temsil eden harika bir fikir olduğunu düşünürken, bazıları yolun kenarının daha iyi ve güvenli bir yerleşim olacağını düşünüyor.
Yine de bu, yollarımızın sahip olduğu potansiyeli vurgulamaktadır. Örneğin, kirlilik karşısında 2050 yılına kadar 1.300 GW güneş enerjisi kapasitesine ulaşmak amacıyla Çin, Pekin’in güneyindeki Shandong eyaletinin başkenti Jinan’da her yıl 1 GWh’lik bir güneş enerjisi otoyolu inşa etti. Bu da 800 eve güç sağlayacak kadar enerji üretilebileceği ve Çin’in karbon emisyonlarını azaltma ve daha temiz enerji yaratma çabalarında yardımcı olabileceği anlamına geliyor. Günümüzde bu tür gelişmeleri görmek ise oldukça mutluluk verici.
Merhaba çok güzel bir site kurmuşsunuz tebrik ederim onur duydum.
Makine mühendisi olan oğlum için bilgisine bilgi yeteneğine yetenek katması açısından araştırma yaparken 3D teknolojisini araştırıyorum.
Bu konu hakkında doğru düzgün bir kaynak bulamadım.
3D konusunda hangi üniversiteler eğitim veriyor. Hangi mühendislikleri bu eğitimi alabilmektedirler.
Bu konuda detaylı bir bilginiz varmı selamlar