Güney Kore’nin en son tasarımı olan bir tuvalet, sosyal medyanın gündemi haline geldi. Evrensel olarak oldukça tartışılan tuvalet, olumlu ve olumsuz birçok eleştiri alarak adından konuşturmayı başardı.
Güney Kore tasarımı olan bu tuvalet, dışkıyı enerjiye dönüştürüyor ve hatta öğrencilerin ürettikleri atık miktarıyla bir şeyler satın almalarına izin veriyor. Evet, doğru okudunuz! Reuters tarafından hazırlanan bir rapora göre, Güney Kore’deki bir üniversitede insan atıkları bir binaya güç sağlamak için kullanılıyor ve bu süreç dışkıyı dijital bir para birimine de dönüştürüyor.
Tuvalet, Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (UNIST) şehir ve çevre mühendisliği profesörü olan Cho Jae-weon’un icadıdır ve biyogaz ve gübre üretir. BeeVi olarak adlandırılan bu tuhaf tuvaletin adı Arı ve Vizyon kelimelerinin birleşiminden geliyor. Buna göre, adı da kendisi kadar tuhaf diyebiliriz!
Tuvalet, atıkları metana parçalayan mikroorganizmalara sahip bir yeraltı biyoreaktörüne atık çekmek için bir vakum pompası istihdam ediyor. Bu daha sonra bina için bir enerji kaynağı haline gelir, bir gaz sobası, sıcak su kazanı ve katı oksit yakıt hücresine güç kaynağı olur. Ayrıca özel pompası da su kullanımını azaltır.
Cho, Korece “bal” anlamına gelen Ggool adında sanal bir para birimi tasarladı. Tuvaleti kullanan her öğrenci, üniversitede taze demlenmiş kahve, noodle, meyve ve hatta kitap gibi ürünler satın almak için kullanabileceği günde 10 Ggool kazanıyor.
Cho, bu tuvalet yardımıyla, ortalama bir insan sayesinde yaklaşık 50 litre metan gazı elde edilebileceğini söylüyor. Bu da bulaşık makinenizin “enerji tasarrufu” modunda bir yük bulaşık yıkamak için yeterli olan 0,5 kWh elektrik üretebilecek veya bir arabayı dörtte üç mil boyunca çalıştırabilecek bir enerji anlamına geliyor.
Tasarım sosyal medyada oldukça tartışma konusu oldu, bir kısım bunun saçmalık olduğunu düşünürken bir kısım ise çevre dostu ve mantıklı buldu.