Güney Kore, bu yılın başlarında İsrail-Hamas ihtilafında bir savunma füze sisteminin başarısına tanık olduktan sonra kendi Demir Kubbe’sini geliştirmeyi hedefliyor. Reuters’in haberine göre ülke, başkenti Seul’u ve Kuzey Kore sınırından birkaç kilometre uzakta oturan diğer önemli bölgeleri koruyacak bu teknolojiye 2,6 milyar dolar harcamaya hazır.
İki Kore ülkesi 1950’lerin başında bir savaşa girdi ve 1953’te ateşkesle durduruldu. Bununla birlikte, bir barış anlaşması asla imzalanmadı ve her iki ülke de uzun yıllar boyunca saldırgan stratejiler inşa etmeye devam etti. Geçen yılın sonlarında, Kuzey Kore gördüğümüz en büyük kıtalararası balistik füzeleri (ICBM’ler) sergilerken, Güney Kore bu yıl Nisan ayında yerli olarak üretilen süpersonik bir savaş jetini görücüye çıkardı.
Kuzey Kore’nin ayrıca, Seul’e ancak 40 km uzaklıktaki sınır boyunca 13.000’den fazla silah ve roketatardan oluşan bir cephanelik konuşlandırdığı bildiriliyor.
Şehir 25 milyondan fazla sivile ev sahipliği yapıyor. El Cezire’nin haberine göre, Güney Kore geçen yıldan beri ülkeyi Kore Teknik Yüzeyden Yüzeye Füzeler ile (KTSSM) konuşlandırırken, Patriot ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) füzesavar savunma sistemlerine de zaten sahip. Ancak Savunma Alım Programı İdaresi (DAPA) ikna olmuş görünmüyor.
Ülke, uzmanların İsrail’in versiyonundan daha sofistike olacağını öne sürdüğü kendi Demir Kubbe’sini inşa etme planlarını onayladı. 2035 yılına kadar tamamlanması beklenen projenin 2,6 milyar dolarlık fahiş maliyeti aslında yaklaşık 50 milyar dolarlık yıllık savunma bütçesine bir eksi niteliğinde olacak.
Güney Kore’de Katılımcı Demokrasi için Halk Dayanışması adlı bir sivil toplum kuruluşunun (STK) genel sekreteri Park Jung-eun, on buçuk yılı aşkın bir süredir barış aktivisti olarak çalışıyor ve iki ulusun askeri gücü arasındaki dengesizliklere işaret ediyor.