Güneş Sistemindeki Gezegenlerde Yaşam Süremiz
Güneş sistemi, merkezde bulunan güneşimizin etrafında belirli bir yörüngede dönen gezegenlerin oluşturduğu bir yıldız sistemidir. Güneş sistemi gezegenleri, Merkür, Venüs, Dünya,Mars,Jüpiter,Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerinden oluşmaktadır. Peki bu güneş sistemindeki gezegenlerde hiçbir korumamız olmadan ne kadar süre hayatta kalabiliriz? Aşağıdaki videoda güneş sistemindeki gezegenlerde insanlığın ne kadar süre hayatta kalabileceğini belgesel tadında bir anlatımla sizler için derledik. İyi Seyirler!
Bu videonun yazılı metni aşağıdaki gibidir.
Güneş Sistemindeki Gezegenlerde Ne Kadar Süre Hayatta Kalabiliriz?
Dünya’da Yaşam Süresi
Dünya, evimiz ve tüm yaşamlarımız bu mavi gezegenin varlığına bağlı. Güneş sistemimizde ideal yaşam koşullarını sağlayan bildiğimiz tek gezegen. Sıcaklık, atmosfer ve güneşe uzaklık bakımından kompleks canlılara ev sahipliği yapıyor. Burada şimdilik güvendeyiz ve sağlıklı bir insan ortalama 70-80 yıla kadar Dünya’da hayatta kalabilir. Asıl tehlike dünyamızın dışındaki diğer gezegenlerde, şimdi daha önce hiçbir insanın gitmediği güneş sistemimizin diğer gezegenlerini ziyaret edelim.
Venüs’te Yaşam Süresi
Karanlığın ardında tanıdık bir gezegen çoban yıldızı olarak bildiğimiz ve ismi aşk tanrıçasından gelen Venüs. Gezegenimizin bir kardeşi gibi dünya ile aynı boyutta, ve benzer çekim kuvveti sahip. Burada güvenli olabilir miyiz? Dıştan sakin ve güzel görünse de Venüs’ün atmosferi boğucu düzeyde karbondioksit ve sülfirik asitten oluşmaktadır. Havasını soluduğunuz anda boğulursunuz. Uzay kıyafetleriniz olsa dahi korkunç derecede yüksek basınç sebebiyle ezilir, 900 dereceye kadar çıkabilen yüzey sıcaklığıyla kavrulursunuz. Burada hiçbir şey hayatta kalamaz. Bu kalın dayanıklı Sovyet robotik probu bile yüksek basınca ve sıcaklığa dayanamamış. Venüs küresel ısınmanın en şiddetli son seviyesinde. Atmosferdeki tüm CO2 güneşten gelen ısıyı gezegende hapsediyor. Belki de Venüs zamanında dünya gibi yaşama ev sahipliği yapan bir gezegendi. Belki de gerekli önlemleri almaz ise bizim gezegenimizin akıbeti böyle olacak. Bu gezegende insanın hayatta kalma süresi 1 saniyeden bile kısa.
Merkür’de Yaşam Süresi
Artık tehlikeli sulardayız. Belki de yuvamıza geri dönmeliyiz. Ama insanlığı farklı kılan merak duygusu bizleri hep daha fazlası itmiştir. Güneşin bu büyüleyici görüntüsüne bakıp da kimin içindeki merak canavarı uyanmaz ki. Ama orada bir gezegen daha var güneşe yakın olmasından dolayı sürekli küçülen, gece ve gündüz sıcaklık farkının muazzam olduğu Merkür. Burada gündüzler 450 derece ve geceleri de -173 derece, burada önde kavrulur sonra donarsınız. Merkür’ün çekim kuvveti boyutuna göre o kadar yüksek ki, bu gezegenin önceden daha büyük olduğu anlaşılabiliyor. İşte güneş gibi yıldızlara bu kadar yakın olan gezegenlerin akıbeti de böyle oluyor. Bu gezegene ayak bastığınız an saliseler içinde ölürsünüz.
Güneş’te Yaşam Süresi
Güneş sistemimizin en tehlikeli noktasındayız, her şey bizi geri dönmemiz için uyarıyor. Ama kim bu görüntüye karşı direnebilir ki. İnsanlar yıllarca güneşi tanrı olarak düşündü nasıl düşünmesinler ki yaptığımız her şey aldığımız nefes bile onun kontrolünde güneş olmazsa canlılık var olamaz. O kadar uzaktayız ki güneş yok olsa dünyadaki insanlar bunu 8 dakika sonra bilebilir. O kadar büyük ki içerine 1 milyon dünya sığabilir. Yüzeyi ortalama 6000 santigrat derece ve her saniyede milyonlarca ton hidrojen helyuma dönüşüyor ve bu reaksiyonda kaybolan enerji de uzaya yayılıyor. Öyle ki güneşe yaklaşmak istesek daha yüzeyine varamadan buharlaşırdık.
Mars’ta Yaşam Süresi
Sıradaki adresimiz günümüzün popüler gezegeni, kızıl gezegen olarak da adlandırılan Mars. İnsanlık yıllardır Mars yüzeyinde yaşamın izlerini arıyor. Ancak şuana kadar herhangi bir ize rastlamadık. Peki Mars yüzeyi nasıl? Burada yaşayabilirmiyiz? Mars, soğuk tozlu ve ölü bir gezegen. Marsa kızıl rengini veren ise yüzeyinde bulunan bol miktardaki demiroksittir. Burası dünya benzeri bir gezegen gibi dursa da canlılığını kaybedeli çok uzun zaman olmuş. Şuna bir bakın toz hortumu, dünyadaki en büyük en yıkıcı hortumlardan bile daha büyük. Hortum varsa rüzgar ve rüzgar varsa hava da vardır. Ancak bu hava insanların yaşamı için yeterli değil yüksek oranda boğucu karbondioksitle dolu. Ayrıca güneşin zararlı radyasyonundan gezegeni koruyabilecek hiçbir şey yok. Mars soğuk bir gezegen yüzeydeki sıcaklık -80 dereceye kadar düşebiliyor. Marsta dünyada olduğu gibi dağlar, vadiler, kayalıklar ve devasa kum fırtınaları vardır. Her ne kadar Mars yüzeyinde yapılan araştırmalarda burada ilkel mikroorganizmaların bulunabileceği belirtilse de insanlık burada yaşayamaz. Uzay kıyafeti olmadan burada havadaki boğucu karbondioksit sebebiyle 2 dakikadan kısa bir sürede ölürdünüz.
Jüpiter’de Yaşam Süresi
Sıradaki gezegen güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Roma tanrılarının kralının ismini taşıyan Jüpiter, o kadar büyük ki güneş sistemindeki tüm gezegenler içerisine sığabilir. Çekim gücü o kadar yüksek ki astreoidlerin birleşerek gezegen oluşturmasını engelliyor. Bu gezegen hidrojen ve helyumdan oluşan bir gaz devi. Yüzeyine inmeye çalışsak belki de hiçbir katı yüzeye rastlamadan diğer tarafından çıkardık. Jüpiter’in bu güzel görüntüsünün altında fırtınalar kopuyor. Çok yüksek bir hızda döndüğünden dolayı saatte yüzlerce kilometre hızda hareket eden rüzgarlar oluşturarak bulutları hortum ve anaforlar haline getiriyor. Şimdi gelin bu Jüpiter’in bu büyüleyici görüntüsünün ardında ne var ona bakalım. Her yerde şiddetli fırtınalar var burada gördüğünüz tek bir şimşek bile dünyadakinden 10.000 kat daha şiddetli ve burada 1 saniye bile hayatta kalamayız. Bu yüzden Jüpiter’i seyretmenin en güvenli yolu uzaktan seyretmektir.
Satürn’de Yaşam Süresi
Satürn her çocuğun hayallerini süsleyen belki de güneş sisteminin en güzel gezegenidir. Halkaları o kadar geniş ki neredeyse dünya ile ay arasındaki mesafeyi doldurabilir. Ama derinliği sadece birkaç yüz metre. Satürn de Jüpiter gibi bir gaz topu, ama oldukça hafif. Eğer Satürnü bir suya atabilseydiniz onun suda yüzdüğünü görürdünüz. Bu güzel görüntüsü içine girdiğimiz zaman bizi 1 saniyeden kısa sürede öldürecek bir yanılsamadan ibaret.
Uranüs’te Yaşam Süresi
Artık güneş sistemimizin sonuna yaklaşıyoruz ve karşınızda sıradaki gezegenimiz Uranüs, güneş sisteminde ekseninin yatay olduğu tek gezegen, bu yüzden çevresindeki halkalar Satürn’den farklı olarak konumlanmış durumda. Bu gezegende amonyak, donmuş su ve metan oranı oldukça fazla olduğundan, bir buz devi olarak biliniyor. Bu gezegenin -220 santigrat derece sıcaklığa kadar düşen yüzeyine inmek istemezdiniz burada donarak ölmeniz 1 saniyeden kısa sürerdi.
Neptün’de Yaşam Süresi
Güneş sistemimizin sonuna yaklaşıyoruz ve bize kendini gösteren son gezegen, ismini deniz tanrısından alan Neptün. Uranüs’le aynı büyüklükte olan bu gezegen metan gazıyla kaplı. Neptün, ses hızından bile yüksek hızda esen rüzgarları ile bilinir. Kayalıklı bir çekirdeği olan Neptün’ün güneşe olan uzaklığı dünyanın güneşe olan uzaklığından 30 kat daha fazladır. Bu da gezegenin ölümcül olması için yeterlidir. Öyle ki Neptün’deki yaşam süremiz de maalesef 1 saniyeden bile az.
Güneş sistemindeki gezegenlerde gelişmiş yaşamları barındırabilecek bir gezegene henüz rastlamadık. Ancak evren çok büyük, belki de milyarlarca dünya benzeri gezegen keşfedilmeyi bekliyor. Belki de başka medeniyetler tarafından çoktan keşfedildi bile. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz sizce oralarda bir yerlerde Dünya yüzeyindeki gibi yaşayabileceğimiz güvenli gezegenler var mı? Cevaplarınızı yorum kısmında belirtebilirsiniz.