Bilim İnsanları, Güneş Pili Verimliliğini Artıran Şeffaf Elektrot Geliştirdi!
Bilim insanları güneş pili verimliliğini arttıran şeffaf elektrot geliştirdiklerini duyurdular.
Uluslararası bir bilim ekibi, ultra ince metal elektrotları geliştirerek son derece verimli ve cihaz performansını büyük ölçüde artıracak olan yarı saydam perovskit güneş pilleri oluşturmayı başardığını duyurdu. Araştırma, basında yayınlandığı kadarıyla tamamen şeffaf güneş pilleri geliştirmeye yönelik bir adımı temsil ediyor.
Malzeme mühendisi ve çalışmanın ortak yazarı olan Kai Wang, “Şeffaf güneş pilleri bir gün evlerde ve ofis binalarında hatta pencerelerde bir yer bulabilir ve boşa harcanacak güneş ışığından elektrik üretebilir,” dedi. “Belirli bir çalışma sayesinde bizim için büyük olan adımı atarak yarı saydam güneş pili elde etmeyi başardık.”
Geleneksel güneş pilleri silikondan yapılır ancak bilim adamları daha verimli ve enerji tasarrufu yapabilen güneş hücreleri oluşturmak için teknolojinin sınırlarına yaklaştıklarına inanıyorlar.
Araştırma başkan yardımıcıs olan mühendis Penn State profesör Shashank Priya, “Ultra ince, neredeyse yok denebilecek sayıda atomik katmandan elektrot yapabileceğimizi gösterdik,” dedi. “İnce tabaka yüksek elektrik iletkenliğine sahiptir ve aynı zamanda hücrenin güneş ışığını emme yeteneğini engellemez.”
Ekibin geliştirdiği perovskit güneş hücresi %19,8 verimlilik elde etti, bu da yarı saydam bir hücre için rekor demek! Bu tasarım geleneksel bir silikon güneş pil ile birleştirildiğinde, tandem cihaz sadece silikon hücreden %28.3 verimlilik elde etti. Bilim adamları bulgularını Nano Energy dergisinde bildirdiler.
Priya, “Verimlilikte %5’lik bir iyileşme bile devdir.” dedi. Tasarım temel olarak her metrekare güneş hücresi için yaklaşık 50 watt daha fazla güneş ışığını dönüştürebiliyor. Bu da enerji tasarrufu açısından mükemmel bir oran ortaya koyuyor.
Bilim adamları, bu projenin önceden defalarca denendiğini ve ultra ince altın filmin perovskit güneş hücrelerinde şeffaf bir elektrot olarak umut vaat ettiğini, ancak tek tip bir tabaka oluşturma sorunlarının kötü iletkenlikle sonuçlandığını bildirdiler.
Şu anki ekip ise, bunu yapmayı başararak güneş ışınlarının kullanımı, pillerdeki verimlilik artışı ve enerji tasarrufu açısından büyük bir yol kat etmeyi başardı. Önümüzdeki günlerde deneyleri tamamlandıktan sonra kullanıma geçecek olan güneş pilleri, oldukça umut verici.