Güneş EnerjisiElektronikEnerji

Güneş Panellerinde Kalite Dereceleri (A,B,C,D)

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Güneşten elektrik üretimi artık hayatımızda oldukça olağan ve toplum tarafından kabul edilmeye başlayan bir olay haline geldi. Güneşten elektrik üretiminde en yaygın olarak kullanılan fotovoltaik güneş panellerini de her yerde görmekteyiz. Peki bu güneş panellerinde kalite dereceleri ile ilgili neler biliyoruz? Güneş panellerinde kullanılan A,B,C,D kalite dereceleri ne anlama geliyor? Bu kalite derecelerine sahip güneş panelleri nasıl anlaşılır? Gelin hep beraber bu soruların cevaplarını ve güneş panellerinde kalite derecelerini birlikte inceleyelim.

Güneş Panellerinde Kalite Dereceleri Nedir?

Güneş panelleri bilindiği üzere çok sayıda güneş hücresinin birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulur. Tabi sadece hücreler değil kullanılan panel camı yansıtıcı arka yüzey, bypass diyotu ve çerçevesine kadar güneş paneli çok sayıda bileşenden oluşmaktadır. Üretimde sağlanan standartlara ve kaliteye göre de güneş paneli A ve B sınıfı gibi kalite derecelerine sahip olur.

Bu dereceler güneş paneli imalatındaki hücre kırılmaları, hücreleri birbirine bağlayan telde meydana gelen lehim hataları veya bu telin hücreye tam yapışmaması, hücrelerde oluşan mikroçatlaklar ve hücre lekeleri gibi sorunlardan dolayı panellere A sınıfından D sınıfına kadar kalite dereceleri atanır.

Güneş panellerinde kalite dereceleri aslında çoğunlukla güneş hücrelerine göre belirlenir. Güneş paneli üzerindeki tüm hücreler ve busbarları A sınıfı yeterliliklerini sağlarsa o panel de A sınıfı kabul edilebilir. İçeriğimizde bahsettiğimiz kalite sınıfları aslında güneş hücre kalite sınıfıdır. Tabi hücre kalitesi aynı zamanda güneş panel kalitesi olduğundan içeriğimizde bu durumu güneş panel kalitesi olarak ele alacağız. Gelin şimdi bu kalite sınıflarını ayrı ayrı ele alalım.

Güneş Panellerinde Kalite Dereceleri

A Sınıfı Güneş Paneli

A Sınıfı Güneş Paneli

A sınıfı güneş paneli, üretimden sonra tüm performans ve kalite testlerinden geçen ve hücreler üzerinde herhangi bir şekilde mikro çatlak, leke, kırık hücre gibi sorunlar olmayan ve tam performansta elektrik üretimini sağlayan güneş hücrelerinden oluşturulmuş güneş panelleridir. Bu güneş panelleri özellikle IEC 61730 1-2 ve IEC 61215 gibi kalite, güvenlik ve performans testlerinden geçerek A sınıfı panel özelliğini almaktadır. Bu testler ise hücrelerde oluşabilecek mikroçatlak (EL) testi, I-V (Akım-Gerilim) testi gibi testlerden oluşmaktadır.

B Sınıfı Güneş Paneli

B Sınıfı Güneş Paneli
Güneş Panellerinde Kalite Dereceleri (A,B,C,D) 6

Yukarıdaki gibi üretim esnasında güneş panel hücreleri üzerinde meydana gelen lekeler, renk değişmeleri, gözle görünmeyen mikro çatlaklar gibi sorunlar paneli B sınıfı kalite derecesine düşürür. Bu panellerde aynı güçteki A sınıfı eşleniğine kıyasla güç üretimi daha düşüktür. Ayrıca normalde A sınıfı güneş panellerinde 10 yıllık verilen %90 güç çıkış garantisi (yani 10 yıl içerisinde güç düşümü en fazla %10) B sınıfı güneş panellerinde 5 yıl olarak verilir. B kalite sınıfına sahip güneş panelleri, A sınıfı panellere göre daha uygun fiyata sahip olması nedeniyle piyasada satılan ve kullanılan panellerdir.

C Sınıfı Güneş Paneli

C Sınıfı Güneş Paneli

Güneş panellerinde kalite derecelerinden birisi olan C sınıfı güneş panelleri ise yukarıdaki gibi hücrelerin kenarlarında gözle görülen kırılmaların olduğu, hücre üzerindeki bağlantı kısımlarındaki (busbar) deformasyonlar ve B sınıfından daha kötü lekeler gibi sorunlar olan güneş hücrelerinden oluşturulan güneş paneli C sınıfı olarak değerlendirilir. Bu güneş panelleri sektörde kullanılan en uygun fiyatlı güneş panelleri olsa da güç üretim değerleri A ve B sınıfı panellere dgöre daha düşükür. Laboratuvar ortam verimleri ise %12 ve çalışma koşullarında %10 civarındadır. C sınıfı güneş panellerine genellikle 5 yıl için %75-%80 arası bir çıkış gücü garantisi verilir.

C sınıfı güneş panelleri voltaj odaklı sistemler için kesinlikle tercih edilmemelidir. Önermesek de depolamalı sistemlerde fiyat ucuzluğu açısından kullanılabilir.

D Sınıfı Güneş Paneli

D Sinifi Gunes Paneli Mühendistan

Güneş panellerinde kalite derecelerine baktığımız zaman büyük oranda kırılmış hücreler içeren güneş panelleri D sınıfı olarak değerlendirilir. Dış darbeler sonucu hasar görmüş veya üretim esnasında oluşan aksaklıklar sonucu içeriğindeki güneş hücrelerin kırılması ve ara bağlantılarının kopması gibi sorunlar içeren panellerdir. Bu panellerin kullanımı hiçbir güneş enerji sisteminde size fayda sağlamayacaktır. Bu panel içerisindeki hücreler veya panelin kendisi akademik çalışmalar için kullanılabilir ama kesinlikle elektrik üretim amaçlı güneş enerji sistemlerinde kullanılmamalıdır.

Sonuç ve Tavsiyeler

İçeriğimizde güneş panellerinde kalite dereceleri konusunu kısa ve sade bir şekilde sizler için derledik. Peki hangi kalite derecesine sahip güneş panelleri tercih edilmeli? Bu sorunun kısa cevabı doğal olarak en kaliteli olan A sınıfı olacaktır. Fakat fiyat performans olarak da değerlendirme yapılacaksa da bu tamamen projenizin türüne göre değişiklik gösterir. Uzun soluklu bir santral kurduracaksanız kesinlikle A sınıfı güneş paneli tercih etmelisiniz. Çünkü güneş santrallerinde ürettiğiniz her birim güç aynı zamanda para demektir. Ama karavanınız, bağ eviniz gibi uygulama alanları için uygun fiyatlı çözümler arıyorsanız B sınıfı panelleri tercih edebilirsiniz. C sınıfı panelleri ise mümkün mertebe tercih etmemelisiniz. B ve C sınıfı güneş panellerinde ayrıca her yıl gerçekleşen verim düşümü de daha fazla olmaktadır. Yani bu kalite sınıflarındaki güneş panellerin ömrü de A sınıfına göre daha kısadır.

Unutmayın düşük kaliteli ürünler ile anca günü kurtarabilirsiniz. Kaliteli ürünler ile de geleceği güvence altına alırsınız.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Emre bey konu hakkında sizin görüşünüzü almak istiyorum ilgilenirseniz memnun olurum evimde kurulu 10kw ongrit ges mevcut şebekeden kullanmış oldugum enerji miktarını azaltmak amacıyla enerji kesilmesi durumuda çalışan ofgrit inverterin şebeke girişini iptal ederek aküden çalışır duruma getirdim inverter çıkışına 3Kw ongrit inverter bagladım dolayısıyla ongrit inverteri çalışır duruma gelecegini düşünüyorum ongrit inverter üzerinde ilave güneş paneli ve rüzgar türbünü baglayacagım böylelikle evimin bir bölümünü şebekeden bagımsız enerji kaynagıyla beslemeyi düşünüyorum düşüncelerini ögrenmek istiyorom selamlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu