Uzay BilimleriHaberler

Galaktik Rüzgarlar Tüm Galaksileri Parçalayabiliyor!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bilim adamları, yakın tarihli bir ön baskı çalışmasına göre, ev sahibi galaksisini içten dışa parçalayacak kadar güçlü ve rahatsız edici derecede büyük bir kara delik tespit ettiler. Uzmanlar, bu ürkütücü görselin galaksilerin evrimleşmesine bir işaret olabileceğini düşünüyorlar.

Bir kara deliğin kütlesi tipik olarak bir galaksinin merkezi bölgesinin kütlesi ile orantılıdır, bu da kara deliklerin ve galaksilerin boyutlarının neden farklılık gösterir olduğunu açıklamaya yardımcı olur. Astronomik nesnelerin kütleleri arasındaki bu korelasyon, gökbilimcilerin iki fenomenin bir miktar fiziksel etkileşim yoluyla birlikte evrimleştiğini düşünmelerine neden olmaktadır.

Uzak bir Galaksideki Galaktik Rüzgar Yıldız Formasyonunu Önleyebilir

NAOJ’nin Subaru Teleskobu’ndan elde edilen verileri kullanan bilim insanları, 13 milyar ışık yılı gibi aşırı bir aralıkta süper kütleli kara delikler içeren 100’den fazla galaksiden veri toplayarak süper kütleli kara delikler aradılar.

Daha sonra ALMA’nın yüksek duyarlılığı ile araştırmacılar, bu devasa kara deliklere ev sahipliği yapan galaksilerdeki gazın hareketini analiz ettiler. Bunlardan biri, J1243 +0100 olarak adlandırılan, antik galakside bulunan toz ve karbon iyonlarından radyo dalgaları yaymaktaydı. Daha fazla araştırma, süper kütleli bir kara deliğin itici gücünden hareket eden, saatte yaklaşık 1.118.468 mil (500 km/saniye) hızla dönen devasa bir galaktik rüzgarı ortaya çıkardı. Rüzgarın enerjisi o kadar büyük bulundu ki yıldız oluşumunun devam etmesi için gereken gücü çok hızlı uzaklaştırdığı fark edildi.

Bulunan bu galaktik rüzgar, maddenin yeni yıldızlara yoğunlaşamayacağı kadar hızlı hareket eden en eski ve gözlemlenen galaktik rüzgar vakası olma niteliği taşımaktadır. Bu nedenle bu vaka bilim adamlarına, kara deliklerin galaksilerin büyümesini değiştirmede oldukça genç evrenden bile önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir.

Bu bilgiyle ilerleyen bilim insanları, J1243+0100’deki sessiz gazın hareketini de analiz etti ve kütleyi galaksinin şişkinliğinde buldu. Şaşırtıcı bir şekilde, güneşimizin kütlesinin 30 milyar katıydı. Baş döndürücü bir tezatla, galaksinin süper kütleli kara deliğinin kütlesi bunun yaklaşık% 1’iydi.

Süper kütleli kara deliğin kütle oranını galaktik şişkinlikle karşılaştıran araştırmacılar, bunun günümüz evrenimizdeki kara deliklerin galaksilere kütle oranıyla neredeyse aynı olduğunu buldular, bu da evren bir milyar yıldan daha küçükken süper kütleli kara deliklerin ve koevrim yapan galaksilerin bulunduğu anlamına geliyor. Bu nedenle çalışma, aslında dünyamız ve uzay hakkında hala çok az bilgiye sahip olduğumuzu ortaya çıkardı.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu