Kişisel Gelişim

Feynman Tekniği ile Kalıcı Öğrenme

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Hepimiz hayatımızda birçok kez yeni bir şeyler öğrenmenin zorluğundan şikayet etmişizdir. Aslında Feynman tekniği ile hayat boyu öğrenme becerimizi aktif tutabiliriz. Gelin bu yöntemi hep birlikte inceleyelim.

Nobel Ödüllü ünlü fizikçi Richard Feynman, başarısını ve hayat boyu taze tuttuğu öğrenme yeteneğini kendi geliştirdiği ve Feynman tekniği olarak bilinen bir öğrenme yöntemine borçlu olduğunu belirtiyor.

Richard Feynman Kimdir ?

Amerikalı bilim insanı Richard Feynman, kuantum fiziğine olağanüstü katkılarda bulunan 20 yüzyılın en önemli fizikçilerinden birisidir. 1965 yılında ise Kuantum Elektrodinamiği ile ilgili çalışmaları ona Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırdı.

Richard Feynman 11 Mayıs 1918 yılında New York’da dünyaya geldi. Lisans derecesini MIT Üniversitesinde, doktorasını da Princeton Üniversitesinde tamamladı. Cornell Üniversitesinde de profesör oldu ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde de yıllarca profesör olarak hizmet verdi. 18 Şubat 1988 yılında Los Angeles’de hayatını kaybetmiştir.

Richard Feynman, kazandığı Nobel Ödülü’nün yanında karmaşık gibi görünen konuları oldukça basit bir şekilde açıklamasıyla da bilinirdi. Manhattan projesinde de çalışarak kuantum hesaplama, nanoteknoloji ve parçacık fiziği gibi konulara katkıda bulundu.

Richard Feynman Gençlik Yıllarından
Richard Feynman Gençlik Yıllarından

Feynman Tekniği Nedir ?

Richard Feynman, herhangi bir konuyu anlamamıza yardımcı olacak bir tekniği bizlere sunmuştur. Feynman tekniği, herhangi bir konuda yeni şeyler öğrenmek isteyenler için oldukça kullanışlı bir tekniktir.

Fizikte iki farklı kural vardır. Bir şeyin ismini bilmek ve bunları gerçekten bilmek.

“Dünyanın bütün dillerinde bir kuşun adını biliyor olmanız o kuşun ne olduğunu bildiğiniz anlamına gelmez. Bu yüzden kuşa bakıp ne olduğunu bilmek gerek. Herhangi bir şeyin adını bilmekle, onun ne olduğunu bilmek arasındaki farkı yeterince erken bir zamanda öğrendim.”

Richard Feynman

Feynman tekniği çalışılan konuları başkalarına basit bir dille, örneklerle ve benzerliklerle açıklanmasını konu alan bir öğrenme metodudur.

Feynman’ın gerçek öğrenme yöntemi Feynman tekniği, aşağıda belirtilen dört farklı adımdan oluşuyor.

Feynman Tekniği Aşamaları

Öğrenilecek Konunun Seçimi

Öncelikle öğrenmek istediğiniz bir konu hakkında halihazırda hakim olduğunuz kısımları bir not defterine listeleyin. Ardından merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz veya az bildiğiniz konuları da ayrı bir şekilde listeleyin.

Çalıştığın Konuyu En Basit Bir Şekilde Anlat

“Bir konuyu basit bir şekilde açıklayamıyorsan, o konuyu yeterince anlamamışsın demektir.”

Albert Einstein

Yukarıdaki Albert Einstein’ın ünlü sözü Feynman tekniği için bir anafikir niteliğinde ve bu adımı da çok güzel açıklıyor. Çalışılan konuyu kendinize veya bir başkasına açıklamaya, anlatmaya çalışın konuyu eğer karşınızdakinin anlayabileceği düzeyde basit ve sade bir şekilde anlatabiliyorsanız. O konuyu öğrenmişsiniz demektir.

Eğer açıklamanızda eksiklikler olduğunu hissediyorsanız. O zaman bir sonraki adıma geçeceksiniz.

Konuyla İlgili Daha Fazla Çalışma ve Araştırma Yapın

Bir önceki adımda konuyu basit bir şekilde açıklarken farkettiğiniz eksikliklerinizi kapatmak için o konu hakkında daha fazla araştırma yapın örnekler ve alıştırmalardan faydalanın. Konuyu basit bir şekilde açıklayana kadar bu adımı tekrar edin.

Feynman Tekniği ile Basite İndirge ve Örneklerle Açıkla

Konuyu dahada basitleştirip, örneklerle yani benzerlikler bularak anlatmaya çalışın. Mesela Otto çevrimini öğrenmeye çalışıyorsunuz. Bu çevrim ile çalışan sistemleri açıklamanızda örnek olarak olarak basit bir şekilde anlatın. Yani öğrenmek için öğretin.

Kısacası Feynman tekniği, bir konuyu öğrendikten sonra başkalarına bu konuyu basit bir şekilde aktarmanız gerektiğini temel alır. Öğrencilik dönemlerimde de farkında olmadan kullandığım bir tekniktir. Sınava çalışırken öğrendiğiniz konuları, öğrenemeyen arkadaşlarınıza anlatırsınız. Bu şekilde hem öğrendiğiniz bilgiler pekişir hem de konuyu anlattığınızdan dolayı farklı bakış açıları kazanırsınız.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu