RobotikElektronikHaberlerTeknoloji

Araştırmacılar Tepki Verebilen Robot Tasarlamayı Başardı

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Günümüz dünyasında robotlar her alanda karşımıza çıkmaktalar. Bakım evlerinden depolara hatta fabrikalara kadar, robotların ve insanların birlikte çalışması gereken alanların artmasıyla birlikte, daha duyarlı ve gerçekçi robotlar tasarlama isteği de bilim dünyasında oldukça yaygınlaştı. Bu kapsamda uzun süredir robotlar ve insanlar arasındaki etkileşimlerle ilgilenen Columbia Engineering’deki Yaratıcı Makineler Laboratuvarı’ndan bir ekip, çevresindeki insanların ifadelerine uyacak şekilde yanıt veren yumuşak ve etkileyici bir yüze sahip yeni bir otonom tepki verebilen robot olan EVA’yı oluşturmak için beş yıldır çalışıyorlar.

Araştırma ekibi, yüz ifadelerimizin güven oluşturma konusunda büyük bir rol oynadığını fakat robotların tasarımında bunun eksik olduğunu anlattı. Motivasyonları daha samimi ve güvenilir robotlar yaratmak olan ekip, bu konudaki ilerlemelerini geçtiğimiz günlerde bir dergide yayınladılar.

Robotlara mimik ekleyebilmek basit gibi görünse de, ikna edici bir robotik yüz oluşturmak robotikçiler için zorlu bir tasarım gerektirir Robotik vücut parçaları, insan dokusunun yaptığı gibi rahatça hareket edemeyecek sert metallerden oluştuğu için robotik donanımın insana benzer şekilde çalışmasını sağlamak oldukça güçtür.

İfadelere Tepki Verebilen Robot EVA

Projenin ilk aşamasında ekip, EVA’yı, bedensiz bir büst olarak inşa etti.  Daha sonra, EVA’nın belirli noktalarını çeken yapay “kaslar” (yani kablolar ve motorlar) kullanarak altı temel duyguyu (öfke, iğrenme, korku, sevinç, üzüntü ve şaşkınlık) ifade edebilir ve bir dizi daha incelikli duyguyu ifade edebilir hale getirmeyi hedeflediler. Bu kapsamda da, insan yüzünün derisine ve kemiklerine çeşitli noktalarda bağlı 42’den fazla minik kasın hareketlerini taklit ettiler.

Bir sonraki aşama olan EVA’ya kendi yüzünün nasıl göründüğünü öğretmek için de Chen ve ekibi, EVA’nın bir dizi rastgele yüzler oluşturduğu bir çekim yaptı. Ardından, Zoom’da kendini izleyen bir insan gibi, EVA’nın dahili sinir ağlarını, kas hareketini ve kendi yüzünü seyretmesini sağladılar. Bunun sonucunda EVA, kendi yüzünün nasıl çalıştığına dair bir anlayışa sahip olmayı başararak belirli tepkiler vermeyi başardı.

Araştırmalar hala devam etse de bu derecede başarılı olan robotların gelecekte birçok alanda daha çok kullanılabileceği düşünülüyor. Örneğin, çok çeşitli insan beden diline tepki verebilen robotlar işyerlerinde, hastanelerde, okullarda ve evlerde oldukça faydalı olabilir.

Kaynak
Tech Explore

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu