Estetik Tasarımıyla Rüzgar Türbin Duvarı Sistemi
Estetik bir tasarıma sahip rüzgar duvarı sistemi 25 adet türbin ile toplamda 10 kWp elektrik üretim kapasitesine sahip.

Tasarımcı Joe Doucet, yenilenebilir enerji üretiminin binalara estetik bir görünüm oluşturması için dikey eksenli rüzgar türbinlerden bir rüzgar türbin duvarı tasarladı.
Her bir rüzgar türbin duvarı her biri 400 W olan 25 tane dikey eksenli rüzgar türbinden oluşmaktadır. Yani bir duvarın toplam maksimum gücü de 10 kWp‘dır. Bu sistem de tıpkı çatı üstü fotovoltaik güneş enerji sistemi gibi şebekeye bağlı veya şebekeden bağımsız batarya depolamalı şekilde kullanılabilir. Tasarımcı Douchet ayrıca türbinlerin sessizliğine ve çocuklar için oldukça güvenli olmasına da vurgu yaptı. Öyle ki neredeyse sessiz olarak belirttiği türbinlerin ayrıca herhangi bir sıkıştırma noktası olmamasından dolayı da çocuklar için de güvenli olduğunun da altı çizildi.
Sistem dikey olarak gelen rüzgarı tüm yönlerden alabiliyor. Ayrıca sadece tek bir enerji üretim kaynağı olarak kullanılmasının yanı sıra bir güneş enerji sistemi ile de hibrit olarak çalıştırılabilmektedir. Tasarımcı Doucet’in söylediğine göre sistemin maliyeti de oldukça uygun ve sistem hayata geçirmek için potensiyel partnerler ile de temas halinde olduğunu da belirtti.
Rüzgar Türbin Duvarına Mühendislik Açısından Bir Bakış

Bir evin günlük enerji tüketiminin yaklaşık 25-30 kWh olarak düşündüğümüzde 10 kW güç kapasitesi gerçekten kulağa hoş geliyor. Ama göz ardı etmememiz gereken bir gerçek de var. Rüzgar günün her saatinde verimli elektrik üretimi için uygun değilir. Bu sebepten de 10 kWp gücü sistem her saat sağlamayacaktır. Standart üç kanatlı yatay eksenli rüzgar türbinlerinden oluşan bir santralin bile kapasite faktörü %35 civarıdır. Öyle ki daha düşük verime sahip ve yüksek bir yere kurulmayan dikey eksenli rüzgar türbinlerinde kapasite faktörü daha aşağıda olacaktır.
Ayrıca dikey eksenli rüzgar türbinlerinin rüzgarı yakalamak için sadece tek bir yüzeyi vardır ve rüzgar arkadan estikçe daha çok güç kaybederler.
Bu rüzgar türbin duvarı ayrıca düşük yükseklikte yere kurulacan bir sistem olarak planlanmıştır. Bu sebepten de sistemin alacağı rüzgar hızı ve dolayısıyla üretilen güç daha düşük olacaktır. Bir diğer husus da tasarımda estetik bir görüntü ve bir nevi illüzyon oluştrumak için dikey eksenli rüzgar türbinleri birbirlerine çok yakın bir lşekilde dizilmiştir. Bu da sistemin verimliliğini düşüren bir diğer etmendir. Her zaman için dikey olsun yatay olsun rüzgar türbinleri arasında belirli bir mesafe olması gerekmektedir.
Sonuç olarak şehir tasarımcısı Doucet’in rüzgar türbin duvarı gerek fikir gerekse de estetik açıdan oldukça iyi olduğu inkar edilemez bir gerçek. Hatta böyle bir tasarımda ortaya çıkan güç kapasitesi de oldukça şaşıtıcı. Enerji teknolojilerini geliştirirken sadece verim ve kapasite faktörü artışına odaklanmak yeterli değil ayrıca estetik tasarım da sistemlerin kullanımının artmasını sağlayacak bir diğer önemli faktördür. Bu bağlamda da bu rüzgar türbin duvarı tasarımcısı Joe Douchet’i tebrik etmek gerek.