Entelektüel Nedir? Entelektüel Kime Denir?
Türkiye’deki en aydın ve entelektüel kişilerden birisi olan İlber Ortaylı, her konuşmasında yaptığı açıklamalarla bir çok kez gündem olmuştur. Ağzından sürekli düşürmediği entelektüel kavramını ve entelektüel kimdir? sorusunu İlber Ortaylı’nın anlatımını referans alarak sizler için derledik.
Bu yazı İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” kitabından alıntılar içermektedir.
Entelektüel Ne Demek?
Entelektüel, İlber Ortaylı’nın deyimiyle, “Üstüne vazife olmayan işlerle ilgilenen kişidir.” Örneğin, bir kişi mühendistir ancak tarihle veya sanatla da ilgilenir. Bu alanları da kendi mesleğiymiş gibi kabullenerek çalışmalar yapar. Tabi entelektüel olan kişi aynı zamanda Dünya’ya ve yeniliklere açıktır, kendi dili dışında en az 2 dili akıcı bir şekilde konuşup yazar.
“Ben Bir Entelektüelim” Diyebilmek İçin Kaç Dil Bilmek Gerekir?
Dil, dünyayı ve çevrenizi anlamanız ve kendi bilgi birikiminizi de aktarmanız açısından oldukça önemlidir. Bir insanın entelektüel olabilme şartlarından birisi de en az 2 veya 3 yabancı dili akıcı bir şekilde konuşup, etkili bir şekilde anlayıp yazabilmesidir. Eğer tek bir yabancı dile hakimsenin bu sizin entelektüel olmanız için yetmez. Çünkü herkes İngilizce öğrenme derdinde tabi dünya dili olduğu için bu doğal karşılanır. Ancak sadece İngilizce bilmek yetmez. Çünkü her alanda en iyi kaynaklar İngilizce değildir. Merak duyduğunuz alanlarda işinize yarayacak orjinal dillere de hakim olmalısınız.
Dil, dünyanızı rahatlıkla değiştirir; sizi farklı, belki hayal bile etmediğiniz yerlere taşıyabilir. Demek ki içinde bulundunuz çevreyi, öğrendiğiniz dil sayesinde yırtacaksınız. Ama unutmayın,tek bir dil öğrenmek yetmez. En az iki-üç dil bilmelisiniz.
İlber ORTAYLI
Türkiye’de Entelektüel Seviye Nerede?
Türk milleti zeki ve meraklı bir millettir. Ancak bizim insanımız maalesef biraz geç büyüyüp olgunlaşıyor. Ama ülkemizde belki de asıl sorun kendilerini aydın olarak tanıtan birçok kişinin çeyrek bilgili olmasıdır. Çünkü entelektüellik seviyesi bambaşkadır. Maalesef günümüzde o eski entelektüeller maalesef yok, tabi bu biraz da değişen dünya düzeni ile de bağlantılıdır. Türkiye’de özellikle Osmanlı döneminde aydın ve entelektüellerden oluşan, Batı ve Doğu dünyasının kültürüne sahip bir kesim vardı ama bu kişilerin birçoğu savaşlarda veya iç karşıklıklar sebebiyle zamanla eriyerek yok olmuşlardır.
Türklerin önde gelen birçok önderi ve aydını asker safhalarından çıkmıştır. Bu, bir Rönesans entelektüeli olan Fatih Sultan Mehmet Han’dan beri böyledir. Atatürk, de bir entelektüeldir; en başta aldığı kurmay eğitimi buna göredir.
İlber ORTAYLI
Entelektüel Olmak Sadece Dil Bilip Farklı Alanlara Yönelmekten mi İbaret?
Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Bir insan ne kadar bilgili olursa olsun kişiliği de çok önemlidir. Entelektüel kişi kibirli olmaz, hiçbir zaman ben oldum en iyisiyim demez, zaten bunları diyen kişi isterse 10 dil bilsin benim gözümde cahildir. Bir kişi kendisine “ben entelektüelim” diyorsa bu kişi yeniliklere ve öğrenmeye açık olmalı ve bir şeyler öğrendikçe ne kadar az şey bildiğini farketmelidir.